maanantai 18. marraskuuta 2013

Kysy ja kurkista! Tenavien tietopankki

Katie Daynes, Suzie Harrison & Marie-Eve Tremblay: Kysy ja kurkista! Tenavien tietopankki
(Lift-the-flap Questions and Answers, 2012)
Tammi 2013, 14s.
Suom. Sari Kumpulainen

"Äiti, mitä ihan maan sisällä on? Onko maapallo niin kuin kivi? Mitä multa on? Miten madot syö multaa? Kakkaako ne samaan aikaan? Syökö ne välillä omaa kakkaa?"

Lapsilla on ihan mieletön tiedonjano ja loputtomasti kysymyksiä. Vanhemmilla ei useinkaan ole ihan kaikkea sitä tietoa, mitä (oikeiden) vastausten antamiseen tarvittaisiin. Hihkaisin innosta, kun huomasin, että yhdessä lasten kirjakerhossa oli kuukaudenkirjana tämä hauska kysymys-vastaus -kirja. Kuvitus miellyttää minua ja lapset rakastavat läppiä, joten yhdistelmähän on varma hitti!

Vaikka kirjassa ei hirveän moneen kysymykseen vastatakaan, niin onhan tästä apua. Aiheitakin on ilahduttavan monenlaisia. Lapset ovat tykänneet erityisesti ihmisiä koskevista tiedoista, kuten milloin ihminen lakkaa kasvamasta, miksi maha murisee ja mitä virkaa on kulmakarvoilla. Minä olen vaivihkaa yrittänyt virkistää muistiani erilaisten kuka keksi sen-ja-sen ja milloin -asioiden suhteen. kaikkien yhteinen suosikki on kuitenkin ihmisen suurin lihas, sillä luukun takana pyllistää veikeä painonnostaja iso pakaralihas pullottaen.

Ei tästä kirjasta varmasti koulutehtävä tehdessä hirveästi apua ole, mutta etenkin kyselyikäisten kanssa tästä on paljon iloa! (Ja kyselyikä tuntuu olevan sen verran pitkä, että kirjaakin tulee varmasti luettua vielä kauan.)

Lisäys:
Ohhoh, olen ihan kokonaan unohtanut julkaista tämän postauksen!
Onneksi löysin tämän luonnoksista, koska kirja on edelleen ahkerassa luvussa. Esikoinen vei sen jopa kouluun lempikirjanaan ja oli ylpeä, kun opettajakin oli kehunut kirjaa mielenkiintoiseksi. :)

5 kommenttia:

 1. Välillä on vaikea löytää kirjaa, joka kiinnostaisi sekä 3,5-vuotiasta että 7-vuotiasta. Tämä vaikuttaa kirjalta, joka voisi hyvinkin vedota molempiin lapsiimme. Meni heti varaukseen kirjastosta, kiitos siis vinkistä! :)

  VastaaPoista
 2. Tämä on hyvä ja kauniit kuvituksetkin!

  VastaaPoista
 3. Pihi nainen, Toivottavasti tämä miellyttää molempia lapsia! Meillä tämä on ollut hitti molemmille isommille pojille (7 ja 5) ja paksut sivut sekä jykevät luukut kestävät varmasti pienempienkin käsittelyssä.

  bleue, Tämä on ihana. Tykkään myös siitä, että kuvitus on huumorintajuista, eikä turhan ryppyotsaista vaikka tietokirjasta onkin kyse.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, vaikuttaapa hyvältä! Kuten yllä Pihi nainen sanoikin, 7 ja 3,5 -vuotiaille tai niillä main on vaikea löytää yhteistä kirjaa, joten hyvä vinkki siksikin. tosin nyt kun nuorempi on neljä, alkaa niitä yhteisiä kirjoja löytyä pikkuhuiljaa lisää, mikä on tosi ilahduttavaa. Ja jep, niitä kysymyksiä lapsilla tosiaan riittää ja riittää...

  VastaaPoista
 5. Viivi, tämä on kyllä edelleen hauska kirja. Palautui koulustakin vasta nyt, kun olivat halunneet selailla sielläkin useamman kerran. :)

  VastaaPoista