tiistai 26. marraskuuta 2013

Rakas vanha kirja


Helene Hanff: Rakas vanha kirja
(84, Charing Cross Road, 1970)
Karisto 1982, 101s.
Suom. Anneli Tarkila

Jotkut kirjat ovat niin täydellisiä, ettei niistä haluaisi edes etsiä mitään moitittavaa. Sitä haluaisi vain nauttia tavalla tai toisella upeasta kerronnasta ja tarinasta, sivuuttaa mahdolliset vajavuudet. Helene Hanffin Rakas vanha kirja on täydellinen kirja. Erityisen täydellinen se on kaikille niille, jotka rakastavat kirjoja, kirjemuotoista kerronta, tosipohjaisuutta, englantilaisuutta, lämpöä ja huumoria.

Rakas vanha kirja olisi varmasti jäänyt minulta lukematta ilman Saran kerta kaikkisen ihanaa bloggausta. Kirjastossakaan en olisi tähän sattumalta törmännyt, sillä meidän kirjastostamme ei Rakasta vanhaa kirjaa löydy. Onneksi Kaustisen kirjastosta vielä löytyi. Luin tämän kirjaimellisesti yhdeltä istumalta. Normaalisti sellaiseen ei ole mitään mahdollisuuksia, mutta edellisessä raskaudessa vaivanneen raskausdiabeteksen takia minun piti käydä sokerirasituksessa ja sehän tietää kahden tunnin paikallaanoloa. Ilman lapsia. Pakkasin laukkuun kolme kirjaa, joista onnekseni valikoitui luettavaksi asti juuri tämä.

Amerikkalainen Helene Hanff päätti vuonna 1949 kokeilla onneaan muutamien loppuunmyytyjen kirjojen löytämiseksi ja kirjoitti siksi kirjeen Marks & Companyn antikvaariseen kirjakauppaan Lontooseen. Iloiseksi yllätyksekseen Hanff sai sekä vastauksen kirjeeseensä että muutaman kaipaamansa kirjan. Jatkossakin Hanff kääntyi kirjahankinnoissaan mieluiten merentakaisen antikvariaatin puoleen kuin paikallisten, huonokuntoisia kirjoja myyvien yritysten. Vähitellen kirjeet saavat henkilökohtaisemman, lämpimämmän sävyn ja Hanffin kirjeisiin alkavat vastata myös muut Marks & Companyn työntekijät. Jopa erään työntekijän vaimo ja naapurinrouva haluavat kirjoittaa Hanffille, josta ovat kuulleet niin paljon.

Kirjeet ovat lämpimiä ja rehellisiä, Hanffin kipakka huumori sai naurahtelemaan äneen niin että laboratorion penkillä vieressäni istuneet rouvat mulkaisivat ja supattivat hetken jotakin sanomalehden takana piilossa. Loppupuolella tirautin pienen, äänettömän itkunkin, mutta kaiken kaikkiaan kirja jätti jälkeensä ihanan onnellisen olon. (Sokerirasitus tosin sai voimaan pahoin liki koko päiväksi, mutta olin silti enemmän onnellinen.) Ai niin, niitä moitteita vielä. Olen pahoillani ainoastaan siitä, että kirjeitä ei ole enempää.

Rakas vanha kirja on muuten myös filmatisoitu vuonna 1987. En ole sitä nähnyt, mutta Anthony Hopkins voisi olla sopiva houkutin elokuvan katsomiseen. Luulen kyllä, että tätä elokuvaa on vielä vaikeampi saada käsiinsä kuin kirjaa.

5 kommenttia:

 1. Aijai! Kirja houkuttaa kovasti, täytyy etsiä tämä käsiinsä. Olet yhtä innostunut kuin Sarakin, joten on tämä jo vakuuttavaa. :)

  VastaaPoista
 2. Liityn intoilijoiden joukkoon, aivan upea pieni kirja! Ostin sen huuto.netistä heti luettuani Saran jutun. Myyjä sattui asumaan kaupungin toisella laidalla, ja hakureissustakin tuli ikimuistoinen, kun aloin lukea kirjaa heti tuoreeltaan järven rannassa lokakuun odottamattomassa lämmössä (kuten toisaalla kerroinkin). Sittemmin lainasin kirjan anopille, ja nyt on jo ikävä (kirjaa, miksei anoppiakin :).

  Tämä kirja kestää varmasti lukemista loputtomiin. Tosiaan yhtä ihana kuin perunankuorikirja, niin kuin Sara sanoikin. Pitää tilata jostain myös alkukielinen versio, sellainen jossa on mukana se suomentamaton "jatko-osa".

  VastaaPoista
 3. Oi että! <3 <3 <3
  Nyt en osaa sanoa muuta kuin että olen niin onnellinen että luit tämän ihanan kirjan, ihastuit siihen, ja kirjoitit siitä noin ihanan arvion. <3

  VastaaPoista
 4. Ihastuttava juttu! :)

  Varmasti yritän saada tämän kirjan käsiini jostain..

  VastaaPoista
 5. Elina, tämä on ihan varmasti sinun kirjasi! Ihana kaikin puolin.

  Pekka, Sinä aloitit tämän lukemisen täydellisen kuuloisessa paikassa. :) Kiitos vinkistä "jatko-osan" suhteen! Kävinkin jo kurkkimassa, mistä sellaisen version löytäisi ja pistin kirjan muistiin seuraavaa kirjaostokertaa silmälläpitäen.

  Sara, Kiitos itsellesi tämän kirjan esiin nostamisesta! :)

  Kaisa Reetta, kannattaa hankkia tämä luettavaksi, vaikka joutuisikin näkemään vähän vaivaa. Tämä herätti kaipuun kirjeromaanien pariin, kunhan vain keksisin jonkun hyvän luettavaksi.

  VastaaPoista