maanantai 7. huhtikuuta 2014

Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia

Eva Trotzig: Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia
(Varma tumvantar och några sockor, 2012)
Mäkelä 2013, 111s.
Suom. Mirkka Santala
Valokuvat: Malin Nuhma

Eteläisessä Suomessa elellään kuulemani mukaan jo lämmintä kevättä, mutta Keski-Pohjanmaalla jaksaa vielä pakastaa. Aamulla voi mittarin pakkaslukemat lähennellä kymmentä ja onpa tuota lunta ja räntääkin saatu ihailla viikoittain.

Ja minua palelee! Siksi onkin oiva aika esitellä tämä ihana ja inspiroiva käsityökirja, Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia. Kirjassa on selkeät ohjeet moniin upeisiin kirjoneulelapasiin, mutta myös yksinkertaisempia malleja löytyy. Kaikkia lapasia ei myöskään ole kudottu (=neulottu), vaan mukaan mahtuu myös ommeltuja lapasia. Samoja kaavoja voi hyödyntää myös kintaiden tekoon, sillä materiaalinahan voi käyttää yhtä hyvin huopunutta villapaitaa kuin vanhaa turkisvuorista takkiakin. Nimensä mukaisesti kirja tarjoaa myös muutamia sukkaohjeita, mutta mukaan mahtuu myös kynsikkäitä, säärystimet ja vauvan tossut.

Koska kutominen on minulle olosuhteista johtuen mahdotonta (toivon, että lapsi varttuessaan menettää ylettömän kiinnostuksensa sukkapuikkoihin), sormeni syyhyävät testaamaan ommeltujen lapasten ohjeita. Harmikseni olen vuosi sitten ullakkoa siivotessani tehnyt liian hyvää työtä, enkä löydä ensimmäistäkään huopunutta villapaitaa! Kulahtanut kelsiturkki on vielä tallessa, mutta takilla on sen verran tunnearvoa, etten ole raaskinut pistää sitä palasiksi.

Upeasti kuvitetusta kirjasta löytyy tosiaan ohjeita niin aloittelijoille kuin kokeneillekin käsillätekijöille. Värilliset ruutukaaviot ovat helposti seurattavissa ja ohjeet muutenkin ovat helposti ymmärrettävissä. Kaunis kirja, joka saa haaveilemaan uusista, lämpimistä lapasista.

3 kommenttia:

 1. Kyllä täällä etelässäkin on ihan kirpaikoita aamupakkasia.

  Ja voi, kun osaisi neuloa! Mutta ei. Ihanan oloinen kirja - kuitenkin :)

  VastaaPoista
 2. blogissani on haaste sinulle.

  Viimeksi neuloin vauvalle neulepuvun, johon kirjailin nallen kuvan.

  VastaaPoista
 3. Katja, Lohduttavaa kuulla, ettei sielläkään vielä täysi kevät ole. Täällä oli jälleen eilen lunta, tänään sitä ei onneksi enää näy. Aurinko vain piileksii harmillisen paljon jossain muualla. Kutominen on yllättävän helppoa jos vain perusasiat oppii, mutta kyllä minäkin olen arka kokeilemaan vähänkään vaativampia ohjeita. Kirjoneuleista pidän, mutta en ole oppinut vielä tekemään niitä oikein, vaan kuviokohdat menevät ihan liian tiiviiksi.

  Mai, Kiitos haasteesta! Muistaakseni vastasin vastaavaan haasteeseen äskettäin, mutta aion kyllä vastata esittämiisi kysymyksiin kunhan ehdin. :)

  VastaaPoista