tiistai 29. huhtikuuta 2014

Stephen King: The Colorado Kid

Stephen King: The Colorado Kid
Hard Case Crime Book 2005, 184s.

Tämän kirjan hankkiminen on ollut hidas ja vaivalloinen prosessi. The Colorado Kidistä on ollut helposti saatavilla ainoastaan ylihinnoiteltuja kappaleita, joten reilu vuosi sitten annoin periksi ja ostin kirjan omakseni e-kirjana. Aloitin sen lukemisenkin, mutta eipä se näytöltä lukeminen minulle sovi, joten kesken jäi. Jokin aika sitten bongasin netin kaukaisista uumenista edullisen The Colorado Kidin, jonka miehen ystävä minulle tilasi. Kuntoluokituksekseen tämä kirja oli saanut "acceptable", mutta ihan lukemattomalta tämä minusta näytti. Ei näytä enää, sillä minä luin sen.

The Colorado Kid ei ole liikoja kehuja kerännyt. Sitä on haukuttu Kingin heikoimmaksi teokseksi ja monissa ulkomaalaisissa keskusteluissa on jopa kehotettu jättämään kirja kokonaan lukematta. Suuria odotuksia minulla ei ollut ja ehkäpä siksi pääasiassa pidinkin tästä kirjasta.

Mainen rannikolla, pienen saaren rannalta on vuosia sitten löytynyt tuntematon kuollut mies. Tämän miehen tarinaa kertovat ikääntyneet lehtimiehet, joiden välillä tuntuu toimivan telepaattinen yhteys. Nuori toimittaja, Stephanie McCann, kuuntelee miesten kertomusta aluksi jopa hiukan tylsistyneenä, mutta kiinnostuu väkisinkin, mitä pitemmälle tarina etenee. Kun paikalliset nuoret löytävät rannalta kuolleen miehen, mikään ei näytä viittaavan rikokseen. Jokin ei vain tunnu olevan kohdallaan. Miksi mies on ollut liikkeellä koleaan vuodenaikaan ilman päällystakkia? Kuka hän on ja miksi kukaan ei tunnu kaipaavan häntä?

The Colorado Kidiksi nimetyn vainajan tarina toi mieleeni Australian Somerton Beachilta 40-luvun lopulla löytyneen tuntemattomaksi jääneen miehen. Tapauksilla ei kylläkään ole mitään tekemistä keskenään, mutta molemmissa kiehtoo mysteeri. Mysteeri onkin koko kirjan idea.

Minusta The Colorado Kid ei ollut mitenkään tolkuttoman huono, mutta olisin ihan hirveän mielelläni lukenut lisää, enemmän. Olen aiemminkin maininnut, että pidän erityisen paljon niistä Kingin tarinoista, joissa muistellaan menneitä tapahtumia ja juuri sitähän tässä kirjassa tehdään. Pidän Kingin kertojanäänestä ja siitä, miten tarina kulkee pakottamatta eteenpäin. Ainoa moite kohdistuu kirjan pituuteen ja siihen, kuinka tarina loppuu, vaikka lukija haluaisi vielä lisää.

Faneille suosittelen The Colorado Kidiä ilman muuta, mutta kirjailijaan tutustumista ei tästä kirjasta kannata aloittaa.

2 kommenttia:

  1. Hö, Blogger taas jotain kenkkuilee, söi kommenttini ilman mitään selityksiä. Sitä minä vain, että minä ostin tuon ylihinnoitellun, uutuuskirjojen hintaa hipovan version, tai siis sain sen äidiltäni joululahjaksi ja tilasin sen itse hänen puolestaan. Kiva kuulla, että ei ollut hassumpi. Ainakin kirjaan (löyhästi?) perustuva tv-sarja Haven oli hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka, Minä en katsonut Havenista kuin kaksi tai kolme ensimmäistä jaksoa. Kesken jäi, kun unohdin, milloin jaksot tulevat, eikä oikein hirveästi miellyttänytkään se sarja. Muistin kuitenkin tätä kirjaa aloittaessani kirjan ja sarjan välisen kytköksen ja hämmästys olikin valtava, kun en tunnistanut kirjassa mitään muuta tuttua kuin nuo vanhat lehtimiehet! Ei siis kannata ajatella lukevansa Havenin kirjaversiota.

      Poista