keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Puiden tarinoita: Puuseppä

Iiro Küttner: Puiden tarinoita - Puuseppä
Books North 2014, 30s.
Kuvitus: Ville Tietäväinen

"Ei saa rikkoa sellaista, mitä ei osaa itse rakentaa."

Puuseppä on Puiden tarinoita -sarjan ensimmäinen, itsenäinen osa. Luin sen iltasatuna lapsille ja ihastuin suuresti. Kirja on kaunis paitsi esineenä, myös sisällöltään. Tarina on kuin kunnianosoitus perinteiselle sadunkerronnalle, jossa turhia alleviivaamatta on opetus. Kertomus on myös monisyinen ja antaa erilaista ajattelemisen aihetta eri ikäisille lukijoille ja kuulijoille. Kuvitus on upeaa, sillä sellaista tasoa Tietäväisen kynästä näyttää syntyvän aina.

Keisarin hovin ylimmäinen puutyömestari on harvinaisen taitava käsistään. Hänen työnsä ovat virheettömiä ja kaikkien ihailemia. Kerrottiinkin, että hänen käsissään puu lakkasi olemasta puuta, hänen käsissään se muuttui kullaksi, arvostamisen arvoisiksi ajatuksiksi ja kauniiksi uniksi. Eräs pienen tuntuinen tapaus puusepän kotona saa kuitenkin puusepän tolaltaan. Enää hän ei työskentelekään intoa puhkuen, vaan huokaillen ja ajatuksiinsa vaipuen. Työn laatukin näyttää heikkenevän. Keisari halusi piristää taitavaa puuseppää, joka oli myös hänen hyvä ystävänsä. Hän lupasi tälle vapaat kädet ja rajattomasti aikaa tehdä ihan millaisen työn puuseppä vain haluaisi. Puuseppä ottaa tarjouksen vastaan saatuaan lupauksen, ettei kukaan tule häiritsemään häntä tai katsomaan keskeneräistä työtä.

Puuseppä on melko surullinen kertomus, mutta ei lapsillekaan liian ahdistava. Tätä lukiessa pysähdyimme muutaman kerran puhumaan sen herättämistä ajatuksista, joten kirja toimii myös oivallisena keskustelun avaajana. Kuvitusta jo kehuinkin, mutta koska en saanut itse otettua yhtään kelvollista kuvaa, ohjaan teidät Katjan Lumiomena-blogiin, missä voitte ihailla muun muassa kirjan uskomattoman kauniita sisäkansia.

4 kommenttia:

 1. Hienoa, että lasten kanssa puhutaan iltasaduista :)

  VastaaPoista
 2. Jokke, näinhän se on. :) Monesti lasten ajatuskulku on niin hauskaa seurattavaa, että ne keskustelut viihdyttävät yhtä paljon kuin sadut.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kiinnostavalta! Tartun tähän ehdottomasti, jos se vain tulee vastaan jossain. En ollutkaan tietoinen, että Tietäväiseltä oli ilmestynyt uutta.

  VastaaPoista
 4. Sonja, Suosittelen lukemaan ja olen ihan varma, että kirja tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. :)

  VastaaPoista