maanantai 28. huhtikuuta 2014

Piilomaan pikku aasi

Lea Pennanen: Piilomaan pikku aasi
Otava 2004 (7. painos), 70s.
(Kuvassa äänikirja, luimme paperiversion)

Piilomaan pikku aasi on tullut televisiosta joskus ennen muinoin, mutta olin ehtinyt unohtaa koko tarinan. Sitten joku (luultavasti sisko) muisteli Piilomaan pikku aasia ja hämäriä muistikuvia alkoi ponnahdella jostakin muistin sopukoista. Jouluna sain ystäviltä lahjaksi kirjakaupan lahjakortin ja sattumalta tämä kirja nökötti hyllyllä, selvästi minua odottamassa.

Kirja valikoitui iltasaduksi minun painostuksestani. Ekaluokkalaista ei tällainen tylsän näköinen (=ei taisteluja) kirja kiinnostanut tippaakaan, mutta tuleva eskarilainen oli varovaisen kiinnostunut. Vanhemman pojan yllätykseksi kirja olikin aika jännittävä ja lapset kuuntelivatkin sadun mielellään.

Rauhallinen, onnellinen Piilomaa on joutunut ilkeän Muuli Mukkeliksen ja tämän kettuapureiden valtaan. Aasiruhtinas on vangittu kaukaisen salasaaren korkeaan torniin ja kansalaisille syötetään unettavaa jäätelöä ja mehua, eikä kukaan uskalla etsiä entistä valtiasta. Mutta eräänä päivänä Kaikuvuorella asuvan pikku aasin syliin tipahtaa tuulen tuoma hattu, jossa on aasiruhtinaan avunpyyntöviesti. Rohkea aasi lähtee yhdessä Korppu-koiran kanssa pelastusretkelle. Pieni aasi joutuisi pulaan alta aikayksikön ilman Korppua ja mustaa kissaa, joka lyöttäytyy mukaan pelastusretkelle. Monta muutakin apuria aasi saa ja jännittävien kommellusten jälkeen tarinalla onkin onnellinen loppu.

Minusta tarina oli sopivan jännittävä ja mukavasti vanhanaikainen. Ääneen tämän kirjan lukeminen oli kuitenkin poikkeuksellisen haastavaa. Virkkeet ovat pitkiä ja polveilevia, toisteisiakin. Lisäksi lauseet alkoivat usein ja-sanalla tuoden mieleeni Raamatun kertomukset.

Kirjan kauniista kuvituksesta vastaa Maija Karma. Harmillisesti kuvitus on mustavalkoinen, mutta viehkeä kyllä tällaisenakin.

8 kommenttia:

 1. Muistan hämärästi, että tätä tuli joskus 1990-luvulla Pikku Kakkosessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, Minä luulen nähneeni tämän jo aiemmin, ehkä 80-luvun puolivälissä. Mutta todennäköisesti ohjelma on esitetty Pikku Kakkosessa useammankin kerran, onhan tämä jo klassikko.

   Poista
 2. Piilomaan pikku aasi on ihana. Satu on tosiaan yllättävän jännittävä ja perustuu mainioihin tyyppeihin. Meillä tykkäsivät kaikki lapset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Minua tässä viehätti eniten se, että kyseessä on niin selkeästi satu. Meillä ei nuorimmainen vielä osallistu iltasatuhetkiin, mutta isommat tosiaan pitivät tästä - vaikka isompi ei olisi asiaa halunnut myöntääkään. ;)

   Poista
 3. Oijoijoi! Piilomaan pikku aasi tuli Pikku kakkosessa myös 70-80-lukujen vaihteessa. Ainakin siitä päätellen, että muistan siitä jopa jotain, mutta en kauhean paljon. Tykkäsin Piilomaan pikku aasista älyttömästi, mutta se oli pelottava! Tai siis se kettuarmeija - hyrrrr... Pitääpä muuten katsoa löytyisikö sitä telkkariversiota Elävästä arkistosta, se oli muistaakseni tosi hyvin luettu. Kiva, että kirja elää vielä ainakin teidän perheenne käsissä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooibos, Voi joo, Elävästä arkistosta pitääkin etsiä! En tiedä, miten sellaiset still kuvin toteutetut "animaatiot" nykylapsiin iskevät, mutta ehkä heitä silti kiinnostaisi katsoa nyt kun tarina on entuudestaan tuttu. :)

   Poista
 4. Oi, Piilomaan pikku aasi oli yksi ihanimmista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, no onhan tämä kyllä suloinen :)

   Poista