perjantai 12. tammikuuta 2018

Vihan ja inhon internet

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo:
Vihan ja inhon internet
Kosmos 2017, 147s.

Vihan ja inhon internet on teos, jonka toivoisi päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi. Etenkin mahdollisimman monen miehen. Etenkin sellaisen miehen, joka on joskus katsonut asiakseen lähettää netissä jotain sanoneelle naiselle törkeän viestin.

Olen kyllä kuvitellut olleeni tietoinen vihapuheesta ja siitä, kuinka se kohdistuu erityisesti naisiin. Tämän kirjan luettuani voin todeta, että vähänpä tiesin. Ilmiön laajuus on ihan käsittämätön! Viestien "asiasisältö" on uskomatonta! Uskomattominta lienee se, että äärimmäisen harva vihaviestien lähettäjä joutuu teoistaan minkäänlaiseen vastuuseen.

Emmi Niemisen ja Johanna Vehkoon sarjakuvamuotoinen tietokirja kertoo karua kieltä internetissä tapahtuvasta häiriköinnista. Kirjan alussa kerrotaan noin 20 naisen kokemuksia vihaviestien kohteena olemisesta. Viestien sisältö on lähes aina sukupuolittunutta nimittelyä ja ulkonäön arvostelua. Huorittelun lisäksi kohteen toivotaan tulevan raiskatuksi tai annetaan ymmärtää, että hengenlähtökään ei ehkä ole kaukana.

Ehkä hätkähdyttävintä kirjassa oli osio, jossa Emmi Nieminen vastaa kahdelle vihaviestejä lähettäneelle ja yrittää selvittää, miksi viestit on lähetetty. On käsittämätöntä, etteivät törkyviestien lähettäjät välttämättä edes muista moisia viestejä koskaan lähettäneensäkään. Eikä heillä tunnu olevan minkäänlaista käsitystä siitä, että asioista voisi yrittää keskustella asiallisesti ilman henkilöön meneviä törkeyksiä.

Vihan ja inhon internet jätti minut hölmistyneeksi. On vastenmielistä tajuta näin idioottimaisen ilmiön laajuus.

Linkkaan tähän Mitä luimme kerran -blogin kirjoituksen Vihan ja inhon internetistä, sillä Lauran teksti on todella hyvä.

---

Helmet-lukuhaaste 2018: 17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa

2 kommenttia: