maanantai 12. maaliskuuta 2018

Barbara ja muita hurrikaaneja

Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurrikaaneja
Teos 2018, 236s.

Barbara ja muita hurrikaaneja on yhdentoista novellin kokoelma, jota ei ihan noin vain sujauteta mihinkään selkeään genreen. Sirkjärvi on kutonut novelleihinsa jännitystä, yllättäviä käänteitä, kauhua, raakuutta, julmuutta, tavallisuutta ja varsin reilulla kädellä muita outouksia.

Minä en osannut varautua novellien persoonallisuuteen, ainakaan tarpeeksi. Jonkin verran lukukokemusta elävöitti se, että olin ainakin osan lukuajasta kuumeessa. Osan novelleista luin uudestaan kuumeen laskettua, mutta kyllä ne kuulkaa vinhoina pysyivät myös normilämpöisenä luettuina.

Kaikkein selkeimpänä mieleeni jäi kokoelman toinen novelli, Ullan ja Banskun tuho. En todellakaan ollut valmis tämän novellin käänteisiin ja tunnustan, että noin vartin verran olin vakuuttunut siitä, että enempää en missään nimessä lue. Mutta sitten luin kuitenkin ja luultavasti osasin pitää jotkut suojukset paremmin valmiudessa, sillä lopuista jutuista osasin jopa nauttia.

Sirkjärvi posottaa itsevarmasti omia reittejään ja antaa tarinoiden elää odottamattomiin suuntiin. Kokonaisuus on persoonallinen, ihastuttava ja vastenmielinen. Barbara ja muita hurrikaaneja saattaa aiheuttaa painajaisia, mutta se on siitä huolimatta koukuttavaa ja viihdyttävää luettavaa.

---

Helmet-lukuhaaste 2018: 37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi
(Ehkä puoliksi huijaamista, koska kirjailijalla on sama etunimi kuin minulla, mutta kai minutkin voi laskea perheenjäseneksi...)

1 kommentti:

  1. Tuo Ullan ja Banskun tuho pysäytti kyllä minut(kin), ihan karsea ja mieletön ja koukuttava. Olen loppukaneettisi kanssa samaa mieltä, painajaiskamaa muttei voinut jättää keskenkään.

    VastaaPoista