torstai 8. maaliskuuta 2018

Shell's Angles - Aivot narikkaan

Jyri Paretskoi: Shell's Angles - Aivot narikkaan
Karisto 2018, 218s.

Shell's Angles -sarja on edennyt neljänteen osaansa ja voin kertoa heti alkuun, että sen viidennen osan on parasta ilmestyä mahdollisimman pian!

Peruskoulun viimeinen luokka on jo loppupuolella ja tulevaisuus jännittää kaikkia mopojengiläisiä. Yksi haaveilee opiskelujen aloittamisesta toisella paikkakunnalla, toista jännittää miten seurustelun käy jos seurustelukumppani muuttaa toiseen kaupunkiin. Yhdestä on tulossa isä ja se neljäs saa tyttöystävältään viestin, että tämä on löytänyt toisen pojan ja seurustelu loppuu nyt tähän. Näissä tunnelmissa, tai oikeammin sanottuna näistä tunnelmista irtautuakseen, nelikko (Milla, Henri, Rudi ja Samu) päättää viettää oikein rennon aivot narikkaan -viikonlopun.

Aivot narikkaan on monella tapaa mainio kirja. Paretskoi kirjoittaa sellaista tekstiä, jonka lukeminen ei edes tunnu lukemiselta: teksti elää ja soljuu harvinaisen luontevana ja tuntuu kuin olisin ollut itsekin mopojengiläisten kanssa junana kaupassa. Sisältökin on niin rentoa ja hauskaa, että lukija voi melkein tuntea kuinka ne omatkin aivot rentoutuvat narikassaan ja vain nauttivat olostaan. Kunnes päästään aivan kirjan loppuun ja Paretskoi päättää että eiköhän tässä ole nyt ollut tarpeeksi hauskaa, että tässäpä muuten tämmöinen ylläripylläri ja heti perään loppu! Jos jostakin kirjasta iltapäivälehdistö voisi repiä shokkilööppejä, niin tästä.

Aivot narikkaan sopii varmasti erikoisen hyvin ysiluokkalaisille vertaistueksi siihen tilanteeseen, kun on tehtävä isoja valintoja ja tulevaisuus sekä jännittää että houkuttelee.
---

Osallistun tällä blogitekstillä Kirsin kirjanurkan #nuortenkirjatorstai-projektiin

1 kommentti:

  1. Heh, itse koin tämän kaikkea muuta kuin mainioksi. :D Oikeastaan ainut asia, joka itselle upposi, oli kaverusten keskinäinen dialogi; sellaista mukavaa höpötystähän se on. Tarina taas on minusta todella puutteellinen. Sen eteneminen alkaa vasta puolivälin jälkeen, eikä lopun käännettä ennakoida mitenkään. :)

    VastaaPoista