lauantai 4. helmikuuta 2012

Anna, sisaresi...

Marguerite Yourcenar: Anna, sisaresi...
(Anna, soror..., 1981)
Like 2002, 93/118s.
Suom. Jussi Lehtonen

Marguerite Yourcenar ei ole minulle entuudestaan tuttu kirjailija. Tiedän kuitenkin jo tämän yhden kirjan perusteella, että en halua tutustua hänen teoksiinsa enempää. Anna, sisaresi... on Yourcenarin nuoruudenteos, joka on kuitenkin julkaistu vasta viitisenkymmentä vuotta kirjoittamisen jälkeen. Kirjan lopussa onkin kirjailijan jälkisanat, joissa hän käy läpi kirjan syntyhistoriaa.

Takakannessa kerrotaan, että Anna, sisaresi... on "intensiivinen kertomus ylhäisestä sisarusparista, Annasta ja Miguelista, ja heidän kiihkeästä mutta tuhoisasta kiintymyksestä toisiinsa." Tapahtuma-aikana ja paikkana on 1500-luvun Italia, missä uskonnollisuus jyllää vahvana.

Vaikka kirjan aihe on sisarusten välinen seksuaalinen suhde, se ei todellakaan jäänyt päällimmäisenä mieleen. Kirja on nimittäin "intensiivinen" tasan siinä mielessä, että tarina etenee vauhdilla. Mitään ei liiemmin pysähdytä kuvailemaan tai miettimään vaan eteenpäin pusketaan kuin kiukkuinen pässi. Minä en tavoittanut minkäänlaista tunnetta, en edes häivähdystä intohimosta tai - mikä vielä omituisempaa - inhoa aihetta kohtaan. Henkilöt jäivät harvinaisen etäisiksi eikä heidän kohtalonsakaan näin ollen liiemmin kiinnostanut.

Kaiken kaikkiaan kirjasta jäi sellainen olo, kuin se olisi ollut vasta kirjan karkea runko. Omituinen tekele. Ei ollenkaan minun kirjani.

Ikkunat auki Eurooppaan: Italia

2 kommenttia:

  1. Olen joskus törmännyt johonkin toiseen kirjailijan kirjaan, ja miettinyt, että pitäisi tutustua. No nyt sai ajatukseni kyllä takapakkia :D

    VastaaPoista
  2. Noora, no tätä kirjaa minä en ainakaan voi suositella, mutta ehkä joku muu voisi olla parempi :)

    VastaaPoista