tiistai 14. helmikuuta 2012

Kuuntelija

 Tove Jansson: Kuuntelija
(Lyssnerskan, 1971)
WSOY 1972,154s.
Suom. Kristiina Kivivuori

Harvoin kestää näin lyhyen kirjan lukeminen kahta kuukautta. Nyt kesti, enkä tiedä olenko enemmän huojentunut luku-urakan päättymisestä vai pettynyt lukukokemukseen. En voi syyttää edes vääränlaista lukufiilistä, sillä kahdessa kuukaudessa olisi voinut "sen oikean tunnelman" osuneen kohdalleen.

Luen novelleja varsin vähän, mutta melko säännöllisesti. Hyvin usein koen novellit töksähtäen loppuviksi ja siitä syystä keskeneräisiksi. Tämän novellikokoelman kanssa kävi melkeinpä vielä huonommin. Nyt tuntui, ettei valtaosassa novelleja ollut edes kunnollista ideaa, ei sellaista juonentynkää, johon olisin voinut tarttua. Kuuntelija sisältää 11 novellia, mutta en pysty palauttamaan mieleeni kuin häivähdyksiä muutamista.

Jansson on loistava tunnelmoija. Jo muutamalla rivillä hän onnistuu kuvailemaan tilanteen niin osuvasti, että lukija tuntee olevansa paikalla. Mutta jos saa olla kärpäsenä katossa seuraamassa tilannetta, kyllä sitä mielellään toivoisi, että tosiaan myös olisi jokin tilanne, jota seurata.

Ystävänpäivän kunniaksi olisi ollut kiva blogata jotain ihastunutta ja ylistävää, mutta koska Kuuntelija oli nyt vuorossa, niin tällä on pärjättävä. Toivotan silti oikein kivaa tätä päivää!

5 kommenttia:

 1. Jotenkin huojentavaa, että Janssoniinkin voi pettyä:D Välillä tuntuu, että tietyt kirjailijat tuotoksineen aiheuttavat pelkästään positiivisten tunnelmien virran, arvostelusi oli siis virkistävä!;)

  VastaaPoista
 2. Oho, tämä oli kyllä yllättävä käänne: että Jansson on tehnyt jotain tylsää...

  VastaaPoista
 3. Sonja, Joku muukin on vähän aikaa sitten pettynyt Janssonin novelleihin - olikohan Morre? Mulla on ihan petetty olo, koska luotin siihen että Janssonin seurassa viihtyisin varmasti, ja sitten kävikin näin. No, seuraavalla kerralla jotain parempaa :)

  Tiina, sun täytyy seuraavalla kirjastoreissulla lukaista joku näistä novelleista, niin voidaan sitten keskustella aiheesta. :) (Miten mää en muka ole vielä puhelimessa valittanut tästä kirjasta? :D )

  VastaaPoista
 4. Hö, harmi että kokoelma oli pettymys! Minusta tämä oli ihan hyvä, vaikka eihän niissä kaikissa tosiaan hirveästi tapahtunut. Janssonin kerrontatapa kuitenkin viehätti minua.

  VastaaPoista
 5. Villasukka, Janssonin kerronnasta minäkin pidän, mutta kaipasin rutkasti enemmän sisältöä :/

  VastaaPoista