lauantai 25. helmikuuta 2012

Kultapoika, smaragdityttö

Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö
(Gold Boy, Emerald Girl, 2010)
Tammi 2012, 259s.
Suom. Seppo Loponen

Yiyun Lin novellikokoelma sisältää kahdeksan kertomusta, jonka alakuloisetkin ihmiskohtalot esittelevät lukijalle kiinalaista arkea. Vaikka kaikki tarinat sijoittuvat nykyaikaan, on muistoilla ja menneisyydellä suuri rooli. Novelleissa mennyt ja nykyinen sulautuvatkin vaivattomasti yhteen. Välillä ihan hätkähdin, kun ihmisillä olikin käytettävissään kännykkä tai tietokone, vaikka minä luulin lukevani kaukaisista ajoista.

Huomaan, että minun on vaikea kirjoittaa tästä kirjasta. Pidin Kultapoika, smaragdtitytöstä kovasti, mutta syitä on hankala pukea sanoiksi. Li kirjoittaa vähäeleisesti, mutta rikkaasti. Tarinoissa on ajoittain sadunomainen ja kaunis tunnelma, tarinoita tarinan sisällä. Henkilöt ovat nöyriä ja hötkyilemättömiä niin että minäkin rauhoituin - joskin vain hetkellisesti.


"Heistä oli tullut verisisaret Ailinin takapihalla viisikymmentä vuotta sitten, ja Ailin oli kolmikon vanhin ja ajatuksen keksijä. - - Mei oli pihistänyt isänsä kaapista jamssiviinaa, ja kukin otti siemauksen väkevää nestettä ennen kuin pirskotti sen maahan. "Taivas ja maa todistakoot loppuelämämme alkaneeksi", Ailin luki vanhoista romaaneista oppimansa valan, jolla miehet ja naiset vannoivat verisukulaisuutta vankemman veriveljeytensä ja -sisaruutensa, ja Mei ja Lan toistivat hänen jälkeensä, että tästä lähtien he verisisarina pitäisivät yhtä niin hyvinä kuin huonoina aikoina siihen päivään saakka, kun joutuisivat jättämään tämän maailman."
Mikään hyvänmielenkirja Kultapoika, smaradgityttö ei ole, mutta miellyttävää sen lukeminen oli. Mielelläni olisin lukenut enemmänkin, joten toivon että myös Lin toinen novellikokoelma ja romaani jossain vaiheessa suomennetaan.

9 kommenttia:

 1. mä luen tätä myös ja varmaan vähän vastaavalla fiiliksillä. kirjan sisäliepeestä luin, että kirjailijan toinen kirja ilemstyy myös keltaisessa kirjastossa ensi vuonna.

  (sinulla on tuo hankala tuplasanavahvistus päällä.itsekään en ole sitä saanut vielä otettua pois, mutta hankala se kyllä on...)

  VastaaPoista
 2. anni.M, oho, multa on jääny näköjään liepeet huonolle luvulle, joten kiitos tiedosta :)

  Ja heti menen ottamaan sanavahvistuksen pois! Kiitos kun mainitsit siitäkin.

  VastaaPoista
 3. Minullakin tämä odottaa lukuvuoroaan :)
  Vahva käsitys siitä, että Li on taitava kirjoittaja, vain vahvistuu.

  VastaaPoista
 4. Tämä kiinnitti minunkin huomioni kun katselin kevään kirjatarjontaa. Lukulistalle (sille loputtoman pitkälle) menee tämäkin kirja.

  VastaaPoista
 5. Morre, kiva päästä kuulemaan sinun mielipiteesi tästä, sitten joskus :)

  Lukutoukka, suosittelen tätä lämpimästi. Toivottavasti tälle löytyy tilaa sieltä lukulistan alkupäästä ;)

  VastaaPoista
 6. Minullakin on tämä tulossa ihan pian lukuun. Ainakin etukäteen kirja vaikuttaa toella hyvältä!

  VastaaPoista
 7. Sara, Toivottavasti sinäkin pidät tästä! :)

  VastaaPoista
 8. Kiva, että näin moni on kirjan lukenut tai lukemassa. Minuakin se katalogista kiinnosti, mutta ainakin toistaiseksi olen pidättäytynyt hankkimasta, kun en halua haalia liikaa uutuuksia keväälle. Hyvä tietää, että saan kauttanne vielä lisääkin tietoa kirjasta ja voin sitten miettiä myöhempää hankintaa.

  Kiitos siis Maija sinullekin, vaikket osannut paljon sanoa, niin ainakin tiedän, että pidit. :)

  VastaaPoista
 9. Karoliina, juu, eiköhän nuo muut lukijat osaa kuvata kirjaa vähän paremmin :) Minusta tuntui, että kaikki mieleen tulevat ilmaukset olivat joko hurjasti vähätteleviä tai liian yliampuvia. Jotenkin tälle kirjalle sopii joku vakaa sanasto, jota minä en taida hallita.

  VastaaPoista