torstai 23. helmikuuta 2012

Nick Hornby: The Complete Polysyllabic Spree

Nick Hornby: The Complete Polysyllabic Spree
Viking/Penguin 2006, 273s.

Kuten joskus aiemminkin on tullut todettua, yksi kirjablogien parhaista puolista on uusien lukuvinkkien löytäminen. Olen lukenut kaikki Nick Hornbylta suomennetut romaanit ja pääasiassa pitänyt niistä. Siksi olikin hauskaa törmätä Lurun, Zephyrin, Booksyn ja Liinan blogeissa tähän kirjallisuuskolumnikokoelmaan, sillä kirjailija kirjoittamassa lukemisesta on jo ajatuksena hykerryttävä.

Ja voi, miten kodikkaasti Hornby lukemisistaan kirjoitti! The Complete Polysyllabic Spree on tulvillaan mainioita huomioita kirjoista, lukemisesta, kirjojen haalimisesta jne. Lukiessa lykkäsin muistilappuja melkein joka sivun väliin, mutta vain yksi onnistui pysymään paikallaan kirjan tiputtua lattialle.

"Hey, great idea: if you have kids, give your partner reading vouchers next Christmas. Each voucher entitles the bearer to two hours' reading-time while kids are awake. It might look like a cheapskate present, but parents will appreciate that it costs more in real terms than a Lamborghini."

Jokaisen kolumnin alussa Hornby listaa kuukauden aikana ostetut ja luetut kirjat. Ei liene yllätys, että varsin harvoin uusi hankinta päätyi heti luettavaksi. Itse asiassa aika moni hankinta jäi kokonaan lukematta. (Lukematta jäi myös Lionel Shriverin Poikani Kevin, josta olisin kauhean mielelläni halunnut kuulla Hornbyn ajatuksia!) Vaikka valtaosa Hornbyn lukemista kirjoista on minulle tuntemattomia, se ei omaa lukemista häirinnyt. Toisaalta kutkuttavinta oli lukea juuri niistä itselle tutuista kirjoista.

Luonnollisesti The Complete Polysyllabic Spree on yksi niistä kirjoista, joista löytyy rutkasti uusia lukuvinkkejä. Esimerkiksi Roddy Doylen Barrytown trilogyn hankin itselleni syntymäpäivälahjaksi viime syksynä, mutta se on edelleen lukematta. Hornbyn kehujen jälkeen trilogia houkuttelee entistä enemmän.

Tämä oli kerta kaikkiaan mainio kirja, jota varmasti tulen lueskelemaan vielä monesti.

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen kuuloinen kirja! Minuakin kiinnostaa kuulla kirjailijoiden lukemisista.

  VastaaPoista
 2. Uuu! Mistä olen saanu päähäni et toi on joku musiikkijuttu! Iloinen yllätys, kun ei olekaan. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Villasukka, kirjoista ja lukemisesta jaksaisi lukea milloin vain! Tai ainakin melkein. :) Lisäksi Hornby on hauska.

  Maukka, ehkä vain sekoitit tämän siihen suomennettuun esseekokoelmaan, 31 biisiä, jota en muuten ole lukenut. :)

  VastaaPoista
 4. Ihana juttu. :) Ostin tämän syksyllä, mutten ole vielä lukenut. Nyt kyllä tekisi mieli.

  VastaaPoista
 5. Karoliina, Toivottavasti ehdit lukea tämän pian :) Minusta tätä oli ihana lukea yksi juttu kerrallaan muiden kirjojen ohella.

  VastaaPoista
 6. Tämä oli tosiaan hyvän tuulen opus! Hornby kirjoittaa tosi symppiksesti. Minä kirjoittelin kirjasta muistiin vaikka mitä lukuvinkkejä, mutta enpä ole tainnut tulla kokeilleeksi niistä vielä yhtäkään. Voisinpa palata taas muistiinpanojen pariin.

  VastaaPoista
 7. Luru, mun muistilappu joutui jo hukkaan, mutta onneksi on se kirja, josta tarkistaa, mikä mua kiinnostikaan :) Yksi tosi iloinen yllätys tässä kirjassa oli se, että Hornby luki todella monipuolisesti!

  VastaaPoista