torstai 2. helmikuuta 2012

Vaimo kävi lääkärissä

Kluun: Vaimo kävi lääkärissä
(Komt eev vrouw bij de dokter, 2003)
Like 2007, 344s.
Suom. Sanna van Leeuwen

Tein tutkimusmatkan omille kirjahyllyille ja nappasin sieltä luettavaksi tämän kauan lukulistalla roikkuneen kirjan. Vaikka Vaimo kävi lääkärissä on fiktiivinen kertomus, se pohjautuu kuitenkin vahvasti kirjailijan omiin kokemuksiin. Kluunin vaimo menehtyi syöpään 36-vuotiaana ja heillä oli 3-vuotias tytär.

Kirjan kertojana toimii Stijn, urallaan menestyvä nuori mies. Stijnillä ja hänen vaimollaan Carmenilla on mukava koti, molemmilla oma yritys sekä ihana tytär. Ainoa särö idyllissä tuntuu olevan Stijnin monofobia, eli sairaalloinen yksiavioisuuden pelko, joka pakottaa hänet käymään vieraissa. (Ai sun on pakko pettää! No sitten!) Kun Carmenilla sitten todetaan ärhäkkä rintasyöpä, josta parantumismahdollisuus on alle 40%, ei mikään enää tunnukaan itsestään selvältä.

Vaimo kävi lääkärissä on rehellinen ja koruton kertomus vakavasta sairaudesta. (Ja pettämisestä ja paljosta muusta.) Mikäli Stijn olisi ollut miellyttävä ihminen, olisin luultavasti itkenyt itseni kipeäksi. Nyt kirja jäi Stijniä kohtaan tuntemani vastenmielisyyden ja inhon tunteiden takia vähän liian etäiseksi. Kyllä minä silti itkeskelin, en minä sitä kiellä. Nuoren naisen sairastuminen ja lähestyvä kuolema liikuttavat varmasti kaikkia. Kluunin viljelemä musta huumori täytyy mainita erikseen, vaikka välillä kävikin mielessä, että saako tälle nyt oikeastaan nauraa. Eutanasia kuvataan sellaisena, kuin sen toivoisi aina olevankin: armollisena ja potilasta kunnioittavana tapahtumana.

---

Tämä kirja pääsee mukaan maailmanvalloitukseen ja Ikkunat auki Eurooppaan -haasteeseen. Alankomaat, klik.

8 kommenttia:

 1. Ei mikään ihan väipalakirja! Minä olin 30 vee, kun sairastuin melanoomaan, mutta onneksi yksi isohko leikkaus riitti. Ajatukset odotellessa tuloksia mahdollisista etäpesäkkeistä liikkuivat vain lapsessa, joka oli niin pieni...

  Minä en ehkä olisi tätä kirjaa voinut lukea, sillä syöpä ja sitten tuo miehen maaninen pettäminen, olisi varmasti ollut liikaa...

  Nyt sinun pitäisi lukea Shriverin Jonnekin pois. Siinäkin vaimo sairastuu...,mutta...

  VastaaPoista
 2. Minullakin on tämä kirjahyllyssä, mutta en ole vielä siis tätä lukenut. Olen kirjojen suhteen armoton pillittäjä, joten en tiedä miten tämä vaikuttaa minuun...

  VastaaPoista
 3. Leena, Onneksi sinulle kävi hyvin! Se aika on varmasti ollut kauhean raskasta.

  Shriver on kyllä vahvasti lukulistalla, mutta vielä ei taida olla oikea aika sille.

  Sanna, Minullakin on taipumusta vollotella aika estottomasti kirjojen (ja elokuvien) parissa. Mutta tämän kirjan mies oli tosiaan minusta niin ällöttävä, että sen tunteen alle meinasivat jäädä kaikki muut tunteet ihan tyystin.

  VastaaPoista
 4. Vaikuttaa toisaalta kiinnostavalta ja toisaalta sellaiselta kirjalta joka voi olla sekä ehkä (?) tueksikin jollekulle. Tosin tuo miehen epämääräinen käytös saattaa ehkä laimentaa tuota tukiaspektia. Pistetään ihan varmuuden vuoksi korvan taakse.

  Minäkin vollottelen kirjojen ja leffojen kanssa usein :)

  VastaaPoista
 5. Luin tämän tuossa muutama vuosi sitten, ja tämä jäi mieleen erittäin vaikuttavana lukukokemuksena. Halusin tämän hyllyynikin, jotta voin tähän myöhemmin palata. Kirja todella onnistui herättämään monenmoisia tunteita!

  VastaaPoista
 6. Linnea, ehkä tästä voisi olla jotakin apua syöpäsairaan läheiselle, sillä toki tässä käsiteltiin myös puolison sairastumisen herättämiä tunteita.

  Tuosta itkemisestä vielä. Katsoin jouluna Rakkautta vain (en edes tiedä monennenko kerran) ja itkin ääneen jo alkutekstien aikana :D

  Tuulia, Minun ensi reaktioni tämän kirjan jälkeen oli "kiertoon!" :) Mutta nyt kun on saanut edes vähän etäisyyttä, niin ne kirjan hyvät puolet korostuvat. Eiköhän tämä jää edelleen omaan hyllyyn asumaan.

  VastaaPoista
 7. Ei mutta tämähän kuulostaa ihan mielettömän mielenkiintoiselta :O Pitääkin etsiä pikimmiten käsiin!

  Yleensä juuri ne vastenmielisimmät henkilöhahmot ovat niitä, jotka muistaa siteen vielä pitemmänkin ajan päästä.

  VastaaPoista
 8. Noora, mulle on kasaantunut jo pitkä lista kirjoja, joita en halua edes nähdä juuri inhottavien henkilöiden (tai tapahtumien) takia.

  VastaaPoista