keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Charlaine Harris: After Dead

Charlaine Harris: After Dead. What came next in the world of Sookie Stackhouse
Ace 2013, 195s.

Voi hyvänen aika.
Kun kuulin Charlaine Harrisin julkaisevan vielä yhden kirjan ns. True Blood -sarjaan, en ollut ajatuksesta kovin innoissani. Toisaalta olisi kiva kuulla, mitä sarjan henkilöille kolmannentoista kirjan jälkeen tapahtui, mutta miksi väittää sarjan loppuvan jos kerran seuraava osa oli jo tekeillä. No, After Dead ei olekaan romaani, ei edes kokoelma novelleja (kuten luulin), vaan aakkostettu hakemisto sarjan lukuisista henkilöistä ja näiden myöhempien vaiheiden lyhyitä kuvauksia. Ja kun sanon lyhyitä, tarkoitan todella lyhyitä: pääasiassa teksteillä on pituutta parin kolmen virkkeen verran.

Kirjan sivumäärästä voi päätellä, että tuollaisia muutaman rivin kuvauksia mahtuu mukaan melkoinen määrä. Sarjaa lukeneet toki tietävät, että Sookie on seikkaillut vaikka kenen kanssa, mutta keskeisiä hahmoja ei todellakaan lopulta ole hirveän montaa. After Deadin yksi heikkous onkin se, että siinä luetelluista henkilöistä ainakin kolmannes on mitättömiä sivuhenkilöitä, joista ei ole jäänyt lukijalle muistijälkeä. Miksi ihmeessä heidän kuulumisensa kiinnostaisivat?

Ei ole kovin yllättävää, että Sookieta tai tämän läheisiä joskus kaltoin kohdelleet henkilöt ovat sittemmin kokeneet monenlaisia vastoinkäymisiä, kuten moninaisia sairauksia ja epäonnea työ- ja rakkauselämässä. Sookien läheisille kuuluu tietenkin päinvastaista, elämä on kohdellut heitä kaikin puolin hyvin. Eniten palstatilaa saa luonnollisesti Sookie itse, mutta hänenkään elämässään ei näy tapahtuneen mitään sellaista, mitä ei kolmannentoista osan perusteella olisi osannut päätellä.

En tiedä, onko Harrisilta loppunut itseltäänkin into kesken kirjan kokoamisen vai miksi muutamien henkilöiden kuulumiset kuitataan toteamalla heidän kokeneen vielä monia seikkailuja. Toivon totisesti, ettei näille henkilöille ole kehitteillä mitään omaa 10+ osaista kirjasarjaa!

Olen yrittänyt keksiä jotakin positiivista sanottavaa tästä kirjasta, mutta ikävä kyllä edes kannen tiimaritasoiset hiletehosteet eivät pelasta tilannetta. Minulle After Dead on aiheuttanut huonon omantunnon, sillä kirjasto hankki sen kokoelmiinsa minun pyynnöstäni. Kirjastolla on muutenkin niukasti varoja käytössään, niin sitten pyysin tuhlaamaan tällaiseen turhuuteen! Silkkaa rahastusta! Jos en olisi juuri viettänyt kymmentä minuuttia googlettamassa Alexander Skarsgårdia/Eric Northmania, haukkuisin saman tien koko sarjan pataluhaksi.

Älkää tuhlatko aikaanne tai kenenkään rahoja tähän moskaan. Kiitos.

4 kommenttia:

 1. :D Kiitos tästä. En tuhlaa. Minulta oli itse asiassa mennyt ihan täysin ohi, että tällainen on ilmestynyt. Toisaalta minulle kyllä riitti varsin mainiosti 13 Sookie-kirjaa. Yhtäkään enempää en kaipaa.

  VastaaPoista
 2. Tintti, Kieltämättä minuakin vähän puudutti jo valmiiksi tämä bonuskirja, kun kuvittelin sen romaanimuotoiseksi. Tämä Bon Tempsin ja lähialueiden puhelinluettelo taas ainoastaan ärsyttää. Enkä edes muistanut haukkua kirjan naurettavan typerää kuvitusta! Äh!

  VastaaPoista
 3. Auts, hyvä kun vinkkasit tästä ennen kuin syöksyin kirjastoon tekemään hankintapyyntöä :D Jos kerran asiat on esitetty noin yksinkertaisesti yrittämättä taivuttaa niitä edes novellimuotoon (haiskahtaa puhtaalta rahastukselta) niin taidan antaa asian olla. Tuskin edes muistaisin isoa osaa mainituista henkilöistä, niin kuin sanoit on näiden kirjojen ydinjoukko lopulta aika pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, Minusta tämä rahastusosa söi koko sarjan hohtoa - joka tosin himmeni jo ihan omasta takaa viimeisten kirjojen myötä. Mutta ihan puhdasta rahastusta ja varmasti hyvä päätös jättää tämä kirja väliin! :)

   Poista