perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kuvanveistäjän tytär

Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär
(Bildhuggarens dotter, 1968)
WSOY 2014 (1.p 1969), 117s.
Suom. Kristiina Kivivuori

Seikkailin tässä jokin aika sitten nettikirjakaupassa ja huomasin, että muutamasta Tove Janssonin kirjasta on juhlavuoden kunniaksi otettu uudet pokkaripainokset. Kurkistus pankkitilille ja takaisin kirjakaupan sivuille, klik klik, kolme kauniilla kannella varustettua kirjaa ostoskoriin ja sitten vain postia odottamaan. Kaupan sivuilla luvattiin toimitus 2-3 päivässä, tilausvahvistuksessa 3-5:ssa, mutta todellisuudessa sain odottaa 7 postipäivää. No, hidas toimitus ei pilannut iloani uusista kirjoista, joista yhden luin saman tien.

En usko lukeneeni Kuvanveistäjän tytärtä aikaisemmin, mutta muutama novelli tuntui kyllä todella tutulta. Ehkäpä niistä on ollut puhetta muissa blogeissa tai sitten olen jossain muussa yhteydessä tullut lukeneeksi esimerkiksi Tyllihameen.

Kirjan takakansitekstissä todetaan "Kirjassa lomittuvat lapsen arkipäivän tyyni realismi, idylli ja satu, jota rohkea mielikuvitus kuohuttaa. Ja niin ymmärrämme, mistä muumipeikot ovat peräisin." Tämän allekirjoitan ihan täysin. Novellit ovat riemastuttavia, oivallisesti lapsen mielenmaisemaa kuvaavia. Perheen isä ja äiti ovat kuin ilmetyt muumivanhemmat: isä tylsistyy seikkailujen puutteessa ja äiti on tyyni ja äärimmäisen lempeä.

En osaa nimetä yhtä suosikkinovellia, sillä Kuvanveistäjän tytär on täynnä ihania tarinoita.

6 kommenttia:

 1. Tämä on minullakin tulossa lukuun pikapuolin, mukavaa kuulla että kirjassa on paljon ihanaa. Uuden painoksen kansi on hauska! :)

  VastaaPoista
 2. Sara, Olen varma, että sinäkin ihastut tähän. :) Minusta tämä kansi on valtavan kiva!

  Mai, kiitos haasteesta! Vastaan siihen varmasti :)

  VastaaPoista
 3. Minä luen tätä parhaillaan, mutta olen HITUSEN KATKERA, että minulla on joku (jotkut) melko tylsät painokset, sillä kelpaisi kyllä kaunihimmatkin hyllyyn...

  VastaaPoista
 4. Minäkin tilasin tämän nettikirjakaupasta, tosin jouduin odottamaan 2-3/3-5 päivän sijaan saman verran viikkoja. Lopulta sain juuri samakantisen uuden pokkarin kuin sinä, vaikka tilasin vanhemman version. Eipä versiolla tai odotusajalla silti ollut väliä, oli ihana saada tämä kirja :) Vielä en ole ehtinyt lukemaan, mutta luen kyllä tämän vuoden aikana. Kiva kuulla, että tykkäsit tästä.

  VastaaPoista
 5. Villasukka, No ohhoh, olipa pitkä odotusaika! Mulla kävi ennen joulua niin, että tilaamaani Muumipapan urotöitä ei tullut luvatussa ajassa ja tammikuun lopulla ilmoitettiin, ettei kirjaa enää saa. Minusta tämä Kuvanveistäjän tyttären uusi kansi on ihana, joten olen puolestasi iloinen tästä sattumasta. :)

  VastaaPoista