keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Hauskan miehen kirous

Janne Juhani Kuusinen: Hauskan miehen kirous
omakustanne 2011, 209s.

Joskus viime lokakuussa sain kanssabloggarilta vinkin, että eräs Janne Juhani Kuusinen tarjoaa kirjaansa luettavaksi bloggareille. Lukaisin lukunäytteen, josta pidin joten pyysin arvostelukappaleen. Lukemisen aloittaminen vähän venyi ja kun kirjan viimein aloitin, meinasin lopettaa aika lailla saman tien. Tunsin olevani kirjoittajan kanssa niin eri aaltopituudella kuin vain mahdollista ja mieluummin tein kotitöitä kuin luin.

Olen kuitenkin huono jättämään kesken kirjoja ja plarasin kirjaa vielä uudemman kerran. Sattumalta pysähdyin kirjan loppupuolella lukemaan lyhyen jutun vauhtikidutuksesta, eli siitä, kun linja-auto ajaa mateluvauhtia mutta silti onnistuu jarruttamaan koko ajan. Matkustaja varautuu tulevaan pysähdyksen aiheuttamaan nytkähdykseen, jota ei tulekaan. Tämä juttu oli hassu ja sympaattinen, joten päätin antaa kirjalle uuden mahdollisuuden.

Täytyy sanoa, että Kuusinen onnistuu kääntämään jutun kuin jutun genitaalialueelle. Väitän, että valtaosa näistä lyhyistä novelleista sisältää pillun, pippelin, pers'reiän tai panemista, masturbointia tai vähintään piereskelyä. Runsaasta määrästä vastaavalla huumorilla varustettuja leffoja oletan tälle tyylille olevan runsaasti kuluttajia ja naurajia, mutta minä en kuulu siihen porukkaan.

Vaikka Hauska mies oli huumoriltaan minulle aivan väärää luettavaa, pidin Kuusisen sanaleikittelyistä. Uudissanat ja kirjoitusasun muuttaminen toimivat pääosin erittäin hyvin. Sitä paitsi, kyllä tässä kirjassa oli monta sellaistakin juttua, joista pidin. Lahjoja kirjoittajalla on ja mikäli aihevalinnat nousevat sieltä navan alta ylemmäksi, aion ilman muuta lukea enemmänkin Kuusista.

4 kommenttia:

 1. Mietin jo, että pitäisiköhän minun lukea tämä ihan kansikuvan perusteella. Edellisen lukemani kirjan (Virpi Pöyhösen Hän rakastaa minua) kannessa oli hymytyttöpatsas, sen perusteella tämä hymypoikapatsaskirja sopisi hyväksi jatkoksi ;)

  VastaaPoista
 2. Minulla on tämä kirja vielä kesken. On ollut ongelmia lukemisen kanssa, koska koen etten ymmärrä ihan kaikkea. Enkä siis kaiketi ymmärräkään ja se hieman suututtaa. :D Mutta taidanpa jatkaa sinun imussasi tämän lukemista - vaikka sitten hiljaksiin. Sen perusteella, mitä olen kirjaa tähän mennessä lukenut, niin samaa mieltä kyllä olen siitä, että sanoilla leikittelyn Kuusinen kyllä taitaa. :)

  VastaaPoista
 3. Täällä se tekijä taas stalkkaa! Blogittarien rehellinen palaute on todella, todella arvokasta, lämmin kiitos tästäkin!

  Pakko paljastaa sen verran, että olin vähällä karsia tuon mainitun vauhtikidutus-jutun pois, mutta jätin sen kirjaan juuri siitä syystä, ettei "kokonaisuus" jäisi liian härskiksi... taitaa olla "director's cut"-version paikka!

  VastaaPoista
 4. Villasukka, Olisikin hauskaa joskus valita kirjoja jonkinlaisella kansikuvajatkumolla :)

  Elegia, En minäkään usko kaikkea tajunneeni, mutta ihan kaikkea en halunnutkaan tajuta. Tulen sitten kurkkimaan, millaisia ajatuksia kirja sinussa herätti.

  Janne, Kiitokset kirjasta! :) Minä en tosiaan ollut ihan sitä otollisinta lukijakuntaa, mutta tulipahan kokeiltua. Meinasin kehottaa jatkamaan samaan malliin, mutta oikeasti lukisin mielelläni enemmän niitä vauhtikidutuksen kaltaisia juttuja. :)

  VastaaPoista