perjantai 17. tammikuuta 2014

Tohtori uni

Stephen King: Tohtori uni
(Doctor Sleep, 2013)
Tammi 2014, 527s.
Suom. Ilkka Rekiaro

Bloggausjonossa olisi pino kirjoja, mutta tästä Stephen Kingin uusimmasta on pakko päästä kirjoittamaan heti tuoreeltaan. Tohtori uni on itsenäinen jatko-osa kauhuklassikoksi muodostuneelle Hohdolle. Kun King ensimmäisen kerran tiedotti kirjoittavansa Hohdosta tutun pikkupojan myöhemmistä vaiheista, vastaanotto oli ristiriitainen: monet odottivat uutta kirjaa malttamattomina, toiset tyrmistyivät. Kieltämättä minäkin jännitin melkoisesti, mutta ihan turhaan.

Daniel Torrance (Danny, Dan) on tämän kirjan alussa vielä lapsi, joka totuttelee elämään hohdon kanssa. Hohto saa aikaan sen, että Danny kuulee muiden ajatuksia, aavistaa asioita ennakolta ja näkee hirvittäviä eläviä kuolleita. Sopivin harppauksin King hyppii ajassa alkoholisoituneen Danin aikuisuuteen, siihen synkimpään hetkeen, joka on piinaava häntä vuosikaudet. Dan ei osaa asettua aloilleen, vaan vaeltaa paikasta toiseen ilman suunnitelmia. Päähänpisto saa hänet nousemaan bussista Frazierin pikkukaupungissa, josta hän saa töitä lyhyeksi aikaa.

Toisaalla syntyy tyttö, Abra, jonka erikoiset kyvyt saavat tuoreet vanhemmat hämilleen ja pelkäämään. Lisäksi Amerikan valtateillä vaeltaa joukko viattomilta eläkeläisiltä näyttäviä karavaanareita, jotka eivät tietenkään ole sitä miltä näyttävät.

Tohtori uni ei missään nimessä ole Kingin paras kirja, ei järisyttävän omaperäinen tai muutoinkaan erikoinen. Ja silti se on niitä kirjoja, joita lukee miltei pakonomaisesti. Olen yleensä ärsyttävän jämpti kotitöiden suhteen, mutta kun aloitin tämän kirjan, oli koti hunningolla kolmatta päivää. En kerta kaikkiaan malttanut pyykätä tai imuroida. Tohtori uni on ehkä Kingin kirjaksi keskitasoa, mutta fanillehan sekin on jo upea kokemus. Eniten nautin siitä, miten Tohtori uni todellakin toimii itsenäisenä teoksena, muistuttaen siellä täällä Hohdon tapahtumista.

Hykerryttävän taattua King-kirjallisuutta. Jään innolla odottamaan seuraavaa kirjaa.

8 kommenttia:

 1. Olitpas nopea! Mulla ei vielä ole koko kirjaa (no, englanniksi on, kun pukki toi miehelle). Ajattelin koittaa lukaista Hohdon tätä ennen :)

  VastaaPoista
 2. Morre, Minäkin suunnittelin lukevani Hohdon ennen tätä, mutta en malttanut lykätä aloittamista. Ja sitten en malttanut lopettaa lukemista... Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä sinä tästä pidät! :)

  VastaaPoista
 3. King ei ole minulle tuttu kuin elokuvista, Hohto onkin sitten minulle sitä jännäreiden aatelia!
  Pitäisiköhän avata lopulta kirjatkin...

  VastaaPoista
 4. Imoitan, että yksi ehdottmasi kirja arpoutui mukaan lukuhaasteeseeni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, vielä linkki:

   http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2014/01/arpa-on-heitetty-nama-lukijoideni.html

   Poista
 5. Uuh, ehdit jo lukea tämän! Minä en ole vielä kuin noin puolessa välissä, että tovi menee, mutta ai että, minä niin tykkään! Luin Hohdon juuri vuoden vaihteessa ensimmäistä kertaa, ja siitä en pitänyt kovinkaan paljoa, mutta Tohtori Uni, on aivan toista maata, jotenkin tiesin sen jo aloittaessani, että näin tulee käymään! =D

  VastaaPoista
 6. Kaisa Reetta, Ilman muuta kannattaa tutustua Kingin kirjoihin! Harva Kingin kirjoista tehty elokuva yltää lähellekään kirjan tasoa ja Hohtohan on elokuvana aika erilainen kuin kirjana, vaikka hyvä leffa onkin. Rohkeasti vain kokeilemaan! :)

  Anna J, Odotan innolla, milloin haasteesi etenee Kaniin asti! :)

  Irene, Minusta tämä kirja oli tunnelmaltaan jotenkin samanlainen kuin Kingin pari edellista kirjaa. Ei kuitenkaan huonolla tavalla, mistä kertoo jo sekin että lukunopeuteni oli harvinaisen vauhdikas. :)

  VastaaPoista
 7. Olitpa tosiaan nopea! Tottakai King menee kotitöiden edelle :) Minä ajattelin, että lukisin (uudelleen) Hohdon ennen tätä, mutta ehkä silti kuitenkin etenen lukusuunnitelmani mukaisesti, pääsen tähän nopeammin käsiksi ;)

  VastaaPoista