lauantai 4. tammikuuta 2014

Return of the Dapper Men

Jim McCann: Return of the Dapper Men (Special Edition)
Archaia 2012, 112s.
Kuvittanut Janet Lee

Vuonna 2011 Eisner palkinnon voittanut Return of the Dapper Men tuli lainattua kirjastosta puhtaasti kauniin grafiikkansa ansiosta. Melko pitkään haudoin kirjaa hyllyssä ennen kuin rohkenin sen lukea, sillä epäilin kauniin ulkokuoren pettävän. Mutta niinpä vain kirja ylitti kaikki odotukseni!

Anorev on maa, jossa aika on lakannut olemasta. Asukkaat ovat lapsia, jotka ovat lakanneet kasvamasta ja robotteja sekä koneita, jotka eivät tiedä kuka heidät on rakentanut ja mitä tai ketä varten. Kukaan ei muista menneitä, sillä aina on sama hetki - aikaahan ei ole. Vain yksi poika, Ayden, esittää kysymyksiä, vaikka kukaan ei olekaan niihin vastaamassa. Yhdessä robottityttö Zoen kanssa Ayden aikoo kuitenkin etsiä vastaukset. Eräänä päivänä, vailla minkäänlaista varoitusta, kellot alkavat jälleen tikittää ja taivaalta laskeutuu 314 erittäin siististi pukeutunutta miestä. Miehet ovat kuin toistensa klooneja, viimeistä piirtoa myöten toistensa kaltaisia. Joukosta erottuu vain yksi, mies numero 41, joka puhuu ja rohkaisee Aydenia ratkaisemaan arvoituksen.

Sukelsin Anorevin maailmaan kuopuksen päiväunien aikaan, enkä olisi malttanut poistua sieltä lainkaan. Janet Leen kuvitus on äärimmäisen kaunista: samaan aikaan yksityiskohtaista ja selkeää. Dave Lanphearin tekstaus ansaitsee erityismaininnan, sillä se on sekä helposti luettavaa että persoonallista. Teksti ja kuva sulautuvat toisiinsa kauniisti, eikä kokonaisuus vaikuta kikkailevalta tai teennäiseltä. Tarina kulkee välillä perinteisellä ruutujaolla, välillä koko sivun tai aukeaman kuvilla.


Tarinan tunnelma on uskomattoman vahva. Taianomainen, erikoinen maailma nielaisee lukijan sisäänsä ja kietoo otteeseensa lujasti. Kirjalle on tulossa jatkoa, mutta en löytänyt mistään tietoa aikatauluista - miehen nettisivukin on päivitetty viimeksi vuosi sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti