torstai 23. tammikuuta 2014

American Born Chinese

Gene Luen Yang: American Born Chinese
First Second 2006, 233s.

Taas yksi kannen perusteella valittu kirja, tällä kertaa sarjakuvahyllystä. Chinese Born American ei ollutkaan muistelma, kuten kannen ja nimen perusteella luulin, vaan "yleispätevä" kertomus maahanmuuttajien lapsen vaikeudesta sopeutua joukkoon ja tulla hyväksytyksi.

Yang kertoo tarinan kolmessa tasossa. Yksi tarina on kuin jumaltarustoa, päähenkilönään Apinakuningas, jota muut jumalat eivät huoli kutsuillensa. Apinakuningas syventyy kung-fun oppeihin ja oppii muuttamaan itsensä paremmin muiden jumalten standardeja vastaavaksi. Mutta sisimmältään hän on edelleen sama Apinakuningas, vaikka ei tahdo sitä myöntääkään.

Koulupoika Jin Wang saapuu uuteen kouluun. Hän on luokkansa toinen aasialaistaustainen oppilas ja joutuu saman tien muiden silmätikuksi. Jin haluaisi olla kuten muutkin: puhua kuin muut, syödä samanlaisia eväitä, näyttää samalta, käydä treffeillä.

Danny taas näyttää kiinalaista syntyperää olevista vanhemmistaan huolimatta valkoihoiselta amerikkalaisteiniltä. Koulussa sujuu hyvin, on ystäviäkin ja eräs ihana tyttö. Mutta Dannya piinaa kiinalaisserkku Chin-Kee, kaikkien kliseisten karikatyyrien näköispainos, joka saapuu joka vuosi kylään ja pilaa kaiken.


American Born Chinese oli ovelasti rakennettu kokonaisuus. Näennäisen irralliset tarinat sulautuvat yhdeksi, joka saa ymmärtämään kunkin yksittäisen tarinan tarkoituksen. Tällainen kerrontatapa on toki aika yleistä kaunokirjallisuudessa, mutta aiemmin en ole törmännyt siihen sarjakuvissa.  Kuvitus on selkeää ja värien käyttö runsasta, mikä vaati totuttelua hillitympien sarjakuvateosten jälkeen. Tämän lainaaminen oli hyvä päähänpisto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti