perjantai 24. tammikuuta 2014

Rasavillejä ja romantikkoja

Sara Kokkonen: Rasavillejä ja romantikkoja - Rakkaat suomalaiset tyttökirjat
Avain 2013, 255s.

Rasavillejä ja romantikkoja kiinnosti minua kahdesta syystä: ensinnäkin siksi, että tyttökirjat ovat ihania ja toiseksi siksi, että kirjoittaja pitää viehättävää Saran kirjat -blogia. Lykkäsin kuitenkin lukemista otollisempaan ajankohtaan ja siinä selvästi onnistuin.

Rasavillejä ja romantikkoja on helppolukuinen tietokirja kotimaisista tyttökirjailijoista ja heidän kirjoistaan. Talvella 2013 Kokkonen esitti julkisen kirjoituskutsun saadakseen kuulla millaisia muistoja lukijoilla on kotimaisista tyttökirjoista: mikä kirja on ehkä noussut suosikiksi ylitse muiden, onko samoja kirjoja luettu useaan kertaan ja millainen vaikutus kirjojen hahmoilla on kenties ollut omaan elämään. Vastausten perusteella Kokkonen esittelee tässä kirjassa 10 eniten muisteltua tyttökirjailijaa. Jokaisesta kirjailijasta on lyhyehkö elämäkertateksti, jonka jälkeen lukijat pääsevät muistelemaan tärkeitä kirjojaan. Vaikka kirjailijoista kertovat tekstit ovatkin melko lyhyitä, on Kokkonen nähnyt paljon vaivaa niiden koostamisessa. Olikin mielenkiintoista tutustua naisiin näiden lukuisten, vuodesta toiseen ihastuttavien kirjojen takana.

Kirjan rakenne on selkeä ja hyvin toimiva. Aikajärjestyksessä esitellyistä kirjailijoista osa on minulle entuudestaan hyvin tuttuja, kuten Anni Swan, Anni Polva, Marjatta Kurenniemi, Anni Polva ja Tuija Lehtinen, osa taas aivan "uusia" nimiä, kuten vaikkapa Helga Nuorpuu ja Kersti Bergroth eli Mary Marck. Kirjoituskutsuun vastanneiden tekstit ovat enimmäkseen innostuneita ja houkuttelevat tutustumaan kunkin kirjailijoiden teoksiin. Harmi kyllä, esimerkiksi Helga Nuorpuun kirjoja ei ole liiemmin tarjolla edes kirjastoissa. Netistä löysin kuitenkin kolme Rebekka Räsäsen kirjaa liki postikulujen hinnalla ja toki omista hyllyistä löytyy jo entuudestaan lukuisia tyttökirjoja, kuten Tiina-kirjat, Anni Swanin kirjoja sekä vino pino moneen kertaan luettuja Tuija Lehtisen kirjoja.

Läpi kirjan tekstistä kuultaa läpi rakkaus kotimaiseen tyttökirjallisuuteen ja kirjailijoiden arvostukseen. Mielestäni kirjan tekee erityisen onnistuneeksi juuri se, että lukemisen jälkeen tekisi mieli uppoutua itsekin tyttökirjojen maailmaan. Ainoastaan värikuvia jäin kaipaamaan, mutta kirja on kyllä varsin viehättävä mustavalkokuvistaan huolimatta.

Kaunis, ihana kirja, joka on varmasti antoisa kenelle tahansa tyttökirjoja jossain elämänsä vaiheessa lukeneelle.

6 kommenttia:

  1. Rasavillejä ja romantikkoja on tosiaan ihana kirja, ja minäkin kartutin (jo ennestään mittavaa) tyttökirjakokoelmaani sen innoittamana, sekä lainasin kirjastosta mm. Räsäsen Juoniemi-sarjaa. Nuorpuun Ruusula-sarjaa olen kaipaillut ala-asteelta asti, ja kun nyt innostuin taas etsimään sitä nettiantikoista, minulta puuttuu enää kolmas osa, Pirkon uusi ystävä :) .

    VastaaPoista
  2. Maria, Minulla löytyi ennestään lähinnä Polvaa ja Swania, mutta tosiaan löysin Räsästä edullisesti. Ihanaa, että löysit puuttuvia kirjoja kokoelmaasi! :) Nettiantikvariaatit on kyllä loistavia.

    VastaaPoista
  3. Sara, Kirja oli kaikin puolinen ihana. Olet tehnyt erinomaista työtä :)

    VastaaPoista
  4. Oi, tämä olis varmaan ihana! <3 Yksin kansikuva jo houkuttaa tarttumaan kirjaan! :)

    VastaaPoista
  5. Kaisa Reetta, Kyllä, tämä on aivan ihana kirja! Suosittelen lämpimästi :)

    VastaaPoista