torstai 9. tammikuuta 2014

A Matter of Life

Jeffrey Brown: A Matter of Life
Top Shelf Productions 2013, 95s.

Olen aloittanut vuoden kovin sarjakuvaisasti, mutta mikäs siinä. A Matter of Life tuli napattua kirjaston hyllystä sillä perusteella, että piirustustyyli näytti hämärästi tutulta ja nimikin kilkutteli jotain hiljaista kelloa. Google auttoi muistamaan, että Jeffrey Brown on kirjoittanut muun muassa Suomessakin suositut kirjat Darth Vader ja poika sekä Darth Vader ja pikku prinsessa.

Omaelämäkerrallinen teos keskittyy pohtimaan lähinnä isyyttä ja uskoa. Brownin isä oli pappi ja koko perhe oli aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa. Brown kävi pyhäkoulussa sekä myöhemmin nuortenilloissa ja nuorisoleireillä, mutta vähitellen hän huomasi kasvaneensa irti uskonnosta. Isyyttä käsitellään lyhyehköissä pätkissä muistojen ja nykyhetken vaihdellessa holtittomasti.

Periaatteessa mielenkiintoinen teos kärsi suuresti jäsentelyn puutteesta. Kirjassa ei ole minkäänlaisia väliotsikoita tai muuta jakoa erillisten kohtausten välillä. Välillä kirja tuntuikin etenevän tajunnanvirtana, enkä näin jälkikäteen osaa nimetä mitään yhtenäistä punaista lankaa. Uskonkysymysten pohdinta olisi ollut mielenkiintoista, mutta vaikka uskonnosta vieraantuminen selostettiinkin seikkaperäisesti, jäin kaipaamaan syvällisempää pohdintaa. (Ehkä aihe on sen verran henkilökohtainen, ettei Brown ole halunnutkaan jakaa syvimpiä ajatuksiaan.)

Piirrosjälki on ihan mukavaa, mutta pikkuruiset ja täydet ruudut eivät tee lukemista erityisen miellyttäväksi. Kokonaisuutena A Matter of Life olikin minulle pettymys: mielenkiintoiset aiheet, mutta levoton toteutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti