torstai 30. tammikuuta 2014

Maija Karma: sadun kuvaajaSeppo Heiskanen: Maija Karma: sadun kuvaaja
WSOY 1992, 120s.

Maija Karman kuvat ovat aina herättäneet minussa ihastusta. Hänen tunnistettava tyylinsä on tullut tutuksi, sillä Karma (1914-1999) ehti uransa aika kuvittaa pitkälle toista sataa kirjaa, joitakin lastenohjelmia, tehdä kolminumeroisen määrän kansikuvia sekä lukemattomia kuvituksia erilaisiin lehtiin ja muihin julkaisuihin.

Yllättävää kyllä, Maija Karmasta ei ole kirjoitettu kattavaa elämäkertaa. Kirjastosta löytyi tämä Seppo Heiskasen kirjoittama lyhyt yleiskatsaus Karman elämästä ja kuvituksista, jonka runsaita kuvia on ilo katsella. Heiskanen itsekin toteaa kirjan saatesanoissa, että "Kirja ei ole tyhjentävä elämäkerta tai tutkimus. Sellaiset odottavat vielä tekijäänsä." Toivottavasti joku jossain jo valmistelee tuollaista elämäkertaa, sillä Maija Karmasta olisi mukava tietää enemmänkin.

Maija Karma: sadun kuvaaja kertoo hyvin lyhyesti Karman lapsuudesta, opiskeluvuosista ja erilaisista töistä ennen päätoimiseksi kuvittajaksi ryhtymistään. Heiskanen kertoo hiukan Karman työskentelytavoista ja -välineistä, mutta pääpaino kirjassa on kuvitustöiden taustoittamisessa.

Kaunis ja suloinen kirja, joka olisi kaivannut hiukan lisää sisältöä.

3 kommenttia:

 1. Anteeksi off-topic, mutta heitän sinulle Kirjahyllyn kertomaa -haasteen. Kurkkaa lisää blogistani..

  VastaaPoista
 2. Minäkin lainasin tämän kirjastosta taannoisen fb-aloituksesi innoittamana. Kuten sanoit, kirjassa on ihania kuvituskuvia, mutta teksti oli pettymys. Mieleen nousi paljon kysymyksiä, esim. miksi Karma jäi perheettömäksi (sodan takia vai omasta tahdostaan jne) ja miltä se hänestä tuntui. Hmm, syvällisempää eläkertaa odotellessa.

  (Samat sanat kuin Norkulla ;))

  VastaaPoista
 3. Norkku, Kiitos haasteesta! :)

  Maria, Samoja asioita minäkin pohdin. Ja monia muitakin, koska kirjan tieto-osuus oli tosiaan hyvin suppea. Kuvia oli silti kiva katsella. Ja kiitos sinullekin haasteesta! :)

  VastaaPoista