sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Seikkailu merenpohjassa

Tove Jansson: Seikkailu merenpohjassa
(Sara och Pelle och Näckens bläckfiskar, 1928, 1933)
WSOY 2014, 27s.
Suom. Sirke Happonen

Tove Janssonin 100-vuotisjuhlan kunniaksi WSOY on julkaissut uuden suomennoksen hänen ensimmäisestä kirjastaan. Tove oli vasta 13-vuotias kun hän kuvitti ja kirjoitti tämän lyhyen seikkailun, jossa ystävykset Maikki ja Mauno ajavat mäkiautolla mereen ja joutuvat näkin mustekaloja hoivaamaan. Onneksi kalastajan koukku tarttuu pian Maunon housun takamukseen ja lapset koirineen pääsevät takaisin kotiin.

Nuoresta iästään huolimatta Tove tarjosi kirjaansa monille kustantamoille, eikä lannistunut nihkeästä vastaanotosta. Viimein, vuonna -28, kirja luvattiin kustantaa, mutta ilmestyminen viivästyi vielä viidellä vuodella. Tove oli kirjan ilmestyessä jo 19-vuotias ja halusikin kirjan julkaistavaksi salanimellä Vera Haij.

Seikkailu merenpohjassa on runomuotoinen, kuten myöhemmätkin kuvakirjat. Kuvitus ei tietenkään yllä samalle tasolle Toven myöhempien töiden kanssa, mutta on siitä huolimatta herttainen. Tuonaikaisesta painotekniikasta johtuen väritys on vaatimatonta, mutta hyvin harkittua. Kuvia elävöittämässä on sopivasti pieniä yksityiskohtia.

Seikkailu merenpohjassa on ääneen luettavaksi sopivan mittainen, tarpeeksi vauhdikas ja ainakin meidän lapsille mielikuvitusta kutkuttavan jännittäväkin. Kirjan lopussa on suomentajan kirjoittamat jälkisanat, jotka avaavat kirjan syntyhistoriaa.

3 kommenttia:

 1. Ohhoh, tällaisesta en ole koskaan kuullutkaan! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Enpä ole minäkään tähän kertomukseen törmänyt! Mielenkiintoinen juttu, ihana teksti, kiitos:)

  VastaaPoista
 3. Villasukka, ilman tätä uutta suomennosta en minäkään olisi luultavasti koskaan hoksannut koko kirjaa. Hienoa siis, että juhlavuoden kunniaksi kirja päässee uudestaan näkyville. (Oho, tulipa huono lause, mutta lapset kisuaa niin ettei omia ajatuksiaankaan kuule.)

  Kaisa Reetta, Tämä oli suloinen kirja! :)

  VastaaPoista