lauantai 12. huhtikuuta 2014

Umpah-pah

René Goscinny (teksti) & Albert Uderzo (kuvat): Umpah-pah
(Oumpah-Pah - L'intégrale, 2011)
Egmont 2014, 189s.
Suom. Outi Walli ja Mary A. Wuorio

René Goscinny ja Albert Uderzo tunnetaan parhaiten Asterixin luojina. Tämä ei toki ole mikään huono asia, sillä ovathan Asterixit yksi parhaista sarjakuvista kautta aikojen. Ennen voittamattomien gallialaisten kylää Goscinny ja Uderzo ehtivät kuitenkin työskennellä yhdessä pitkään ja julkaista viisi Umpah-pah sarjakuva-albumia: Päänahan metsästäjät, Latuskajalat sotapolulla, Merirosvoja näköpiirissä, Salainen tehtävä sekä Petolliset silmäpussit. Alunperin Umpah-pah heimoineen eli perinteitä vaalien syrjässä muusta maailmasta nykyaikana. Tuo asetelma ei kuitenkaan herättänyt julkaisijoiden mielenkiintoa ja Umpah-pah siirrettiinkin syrjään seitsemäksi vuodeksi. Umpah-pah heimoineen päätettiin siirtää luontevampaan aikakauteen, siirtomaa-ajalle, ja lopputulos onkin monin verroin jouhevampi kuin ensimmäiset Umpah-pah stripit. Nuo Umpah-pahin "esiversion" kahdeksan sivua on julkaistu tässä Egmontin kokoomateoksessa.

Olen todella iloinen, että Umpah-pahin seikkailut julkaistiin viimeinkin uudestaan. Minulla on omana kolme käytettynä ostettua Umpah-pah albumia, joista kahdesta puuttuu sivuja. Kirjastostakaan ei ole näitä kaikkia sarjakuvia löytynyt, joten en ole koskaan päässyt tutustumaan Umpah-pahin seikkailuihin kokonaisuudessaan.

Ankarasti tiivistettynä juoni menee kutakuinkin niin, että ranskalainen kreivi Olvin Janoisin saapuu Pohjois-Amerikkaan ja jää heti Umpah-pahin vangiksi. Umpah-pahista ja Olvinista, jota kutsutaan intiaanien keskuudessa nimellä Tupla Päänahka, tulee veriveljiä, jotka yrittävät sumplia selville vesille milloin sotaisten vihollisheimojen, milloin epäilyttävän vakoilijan tai merirosvojen kynsistä.

Kuten tämän painoksen tietosivuillakin todetaan, Umpah-pah -albumeissa on nähtävissä todella paljon samoja piirteitä kuin myöhemmin Asterixissa.Tietysti piirrostyyli on samanlainen humoristisine hahmoineen, mutta myös huumori on jo hyvin samanlaista. Erojakin toki löytyy, mielestäni suurimpana se, että Asterixeihin verrattuna Umpah-pah albumit tuntuvat kiirehdityiltä. Eivät hutaisten piirretyiltä, vaan juonen puolesta liian nopeasti eteneviltä. Näissä ei yksittäin luettuina ehdi juurikaan tutustua yksittäisiin hahmoihin tai päästä sisälle tunnelmaan. Siksipä tällainen yhteispainos onkin todella tervetullut: homma toimii ja pysyy paremmin kasassa, kun turhankin vauhdikkaat tarinat voi lukea peräjälkeen.

3 kommenttia:

  1. Pitääkin tämä jahdata jostain käsiinsä, Umpah-pahit tuli luettua silloin joskus mutta eipä niitä kovin helposti ole mistään saanut pitkään aikaan...

    Eivätkä nämä varmaankaan ole mitään sarjakuvataiteen merkkiteoksia mutta toisaalta eivät ne ihan ekat Asterixitkaan (joiden kanssa näitä tehtiin yhtäaikaa) sarjan huipputason veroisia ole...

    VastaaPoista
  2. Minulla on vanhaa sarja kaikki paitsi ei ensimmäistä nyt senkin saisi :)

    VastaaPoista
  3. hdcanis, Ihan ensimmäisissä Asterixeissa minua häiritsee eniten kulmikas ja kankea piirrostyyli. Samantyylisiä kanttisia hahmoja ovat myös nuo "esi-umpah-pahit".

    Jokke, No nyt tosiaan saisi kätevästi koko sarjan! Minä en ollut aiemmin edes lukenut niitä kahta osaa, joita ei omana ollut, joten lukeminen oli kivasti vanhan kertaamista ja uuden oppimista. :)

    VastaaPoista