torstai 11. kesäkuuta 2015

John Lennon - New Yorkin vuodet

Bob Gruen: John Lennon - New Yorkin vuodet
Like 2015, 176s.
Suom. Ari Väntänen

John Lennon on yksi niistä populaarikulttuurin henkilöistä, joka taatusti tunnetaan kaikkialla. Hänestä on kirjoitettu paljon, mutta ainakin minulle hän on säilynyt arvoituksellisena ihmisenä. Tuo tosin kuulostaa liian positiiviselta, sillä suhtaudun Lennoniin varsin nihkeästi. Minulle hän edustaa arvaamatonta ja itsekästä, joskin musiikillisesti kiistattoman lahjakasta miestä, joka on kohdellut vaimojaan vähintäänkin ikävästi. Silti Lennon kiehtoo ja Bob Gruenin valokuvateos läheisestä ystävästään onkin oiva lisä Lennon-kirjallisuuteen.

Bob Gruen tutustui John Lennoniin ja Yoko Onoon New Yorkissa vuonna 1971. Gruen työskenteli jo tuolloin valokuvaajana ja nopeasti hänestä tuli myös John Lennonin luottokuvaaja. Työsuhteesta huolimatta Lennon ja Gruen olivat ennen kaikkea ystäviä, mikä näkyy myös Gruenin ottamista kuvista. Gruen pääsi ikuistamaan lukuisia tilanteita, joita ulkopuoliset eivät muuten olisi koskaan nähneet. Gruen pääsi - ja välillä joutui - seuraamaan läheltä Lennonin elämää, johon kuului kiihkeitä studiotyöskentelykausia, juopottelua, rakastajatar ja epävirallinen ero Yokosta, paluu Yokon luo, omistautuminen isän rooliin jne.

John Lennon - New Yorkin vuodet on luonnollisesti valokuvapainotteinen teos, mutta Gruenin tekstit valottavat Lennonin persoonallisuutta aivan yhtä paljon. Tämän kirjan jälkeen onkin todettava, että vaikka edelleen pidän Lennonin käytöstä naissuhteissaan ala-arvoisena, niin ystävänä hän on ollut jotain aivan muuta. Gruenin kertoman perusteella Lennon näyttäytyy mutkattomana ja helposti lähestyttävänä, lähes tavallisena ihmisenä eikä diivailevana julkkiksena. Tietysti julkisuus asetti omia haasteitaan ystävien tekemisille, eikä esimerkiksi rennosta baari-illasta kannattanut hirveästi edes haaveilla.

Gruen on valinnut kirjan kuvat huolellisesti. Ne esittelevät Lennonia monipuolisesti, sekä yksityishenkilönä että taiteilijana. Luonnollisesti myös Yoko Ono tulee teoksen myötä entistä tutummaksi ja yksi kirjan väkevimmistä kuvista onkin kuva Yokosta kuvaamassa Season of Glass -albuminsa kansikuvaa: John Lennonin verisiä silmälaseja valkoisella pöydällä vesilasin vieressä, kaupungin siluetin kuultaessa taustalla.

John Lennon - New Yorkin vuodet onnistui yllättämään tunteellisuudellaan. Teos on parhaimmillaan sopivalla taustamusiikilla vauhditettuna ja tiiviissä tahdissa luettuna.

Bob Gruenin valokuvia voi muuten käydä ihailemassa Kaapelitehtaalla Rockers-valokuvanäyttelyssä, 17. kesäkuuta asti.

6 kommenttia:

 1. Kuolailin tätä kirjaa kirjakaupassa... Vaikutti hyvältä, kun sitä vähän selailin. Toisaalta en tiedä, uskaltaisinko lukea tätä. Itku saattaisi tulla, viimeistään vuoden 1980 joulukuun kohdalla.

  Mutta eiköhän mun ole pakko armottomana Beatles-fanina tohon tarttua, vaikka kyyneltenkin uhalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Celestine, Eihän sitä itkua kannata pelätä! :) Faneille tämä on erityisen ihastuttavaa luettavaa ja katseltavaa, joten rohkeasti vain tutustumaan.

   Poista
 2. Oi John Lennon, olin häneen aivan rakastunut teinityttösenä! Tein ammattikoulussa äikän esitelmänkin Lennonista, ja yhä minulla on tallessa hänen levyjään. Tämä kirja minun pitää saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi P, Tämä kirja on niin hieno ja laadukas, että suosittelen lämpimästi. :)

   Poista
 3. Oi kiitos mahtavasti vinkistä, olen Lennon-fani ja harmittaa, kun en pääse katsomaan tuota valokuvanäyttelyä.Tämä varmasti vähän lohduttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marile, Tuo näyttely ois kyllä mahtava nähdä! Siellähän on toki paljon muutakin kuin Lennon-kuvia, mutta silti. Tämä kirja on todella näyttävä, joten suosittelen - etenkin fanille!

   Poista