lauantai 13. kesäkuuta 2015

Bouncer 3-6Alejandro Jodorowsky: Bouncer
Del 3 - Ormarnas rättvisa, 60s. (La justice des Serpents, 2003)
Del 4 - Bödelns hämnd, 56s. (La Vengeance du manchot, 2005)
Del 5 - Varghonornas byte, 64s. (La Proie des Louves, 2006)
Del 6 - Svarta änkan, 56s. (La Veuve Noire, 2008)
Kuvitus: François Boucq 
Albumförlaget 2010-2014
Käännös: Stefan Carlsson


Helmikuun lopulla luin kaksi ensimmäistä Bouncer-albumia ja samalla lainasin myös muut neljä kirjastosta löytyvää osaa. Lukeminen kuitenkin venyi ja venyi, kunnes oikea hetki tuli vastaan ja luin kaikki parissa päivässä.

Bouncerit eivät ole kepeitä tai siloiteltuja sarjakuvia, vaan raakaa kuvausta villistä lännestä. Barro Cityä ei ole koolla pilattu, mutta sen asukkaista löytyy sen verran haastavaa porukkaa, ettei elämä koskaan pääse seestymään. Yksikätinen Bouncer suunnittelee astelevansa avioliiton auvoiseen satamaan, vaikka tuleva vaimo ei edes teeskentele rakastavansa häntä. Häitä ei kuitenkaan ehditä viettää, kun kaupunkiin ilmestyy äskettäin kultalöydön tehnyt mies. Bouncer pestataan pyöveliksi, mutta kahta kuolemantuomion saanutta ihmistä hän ei suostu hirttämään. Luvassa on katkeruutta, viinaa ja häikäilemättömyyttä, myrkkykäärmeillä tehtyjä murhia, paljastuksia ja hiukan oikeudenmukaisuuttakin.

Osat 3-5 muodostavat yhden tarinakokonaisuuden. Jokaisessa on oma pieni juonikuvionsa, mutta tärkeimmät tapahtumat jatkuvat osasta toiseen. Näin yhteen menoon luettuna tarina toimi todella hyvin, huolimatta siitä ettei ruotsiksi lukeminen edelleenkään suju mitenkään luontevasti. Kuudennessa osassa alkoi jo seuraava suuri toimintapläjäys ja nyt joudunkin odottamaan ties kuinka kauan, ennen kuin pääsen sen seitsemännen osan kimppuun.

Albumien sisällöistä en nyt tarkemmin halua kertoa, mutta sen verran totean, että Bouncerin hahmoa tehdään lukijalle tutuksi harkitusti, pienissä osissa. Sivurooleissakin pyörivät ihmiset ovat saaneet ehjät taustakertomukset, jotka on saatu mukaan ilman että nuo kuvaukset vaikuttaisivat irrallisilta tai tökerösti päälle liimatuilta. Ja voi hyvänen aika, millaista väkeä Barro Cityyn kulkeutuu! Bouncer-sarja ei todellakaan sovi pienille lapsille ja luulen monen aikuisenkin järkyttyvän joistakin hahmoista ja heidän tekemisistään.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut vasta ekan Bouncer-albumin, ja siinä nimihenkilö oli lähes sivuosassa. Nostan hattua ruotsiksi lukemiselle, minulta ei taitaisi enää sujua. Nämä jatko-osat kuulostavat lupaavilta, pehmolinjaa ei siis ole luvassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, Juu, ei nämä todellakaan ole pehmoilua miltään osin :D Ruotsiksi lukeminen ei suju minultakaan häävisti, mutta näin sarjakuvassa kuvat luonnollisesti ohjaavat ymmärtämään tuntemattomiakin sanoja. Romaaneja tai edes novelleja en ole koskaan yrittänytkään lukea ruotsiksi, enkä oikein uskalla yrittääkään.

      Poista