tiistai 9. kesäkuuta 2015

Sirkus Rinkeli


Anne Muhonen & Tiina Konttila: Sirkus Rinkeli
Robustos 2015, 40s.

Hohoo, olen aloittanut tämän postauksen sen seitsemän kertaa, mutta eihän tästä meinaa tulla mitään! :D

On kuulkaa vaikea yrittää blogata sarjakuvasta, jonka toinen tekijä sattuu olemaan oma sisko. Ei sillä ettenkö olisi jo suullisesti antanut tästä palautetta moneen otteeseen, mutta jotenkin tämmöinen julkinen teksti tuntuu ihan eri asialta. No mutta, yritetään nyt vielä kerran.

Sirkus Rinkeli voi näyttää ihan tavalliselta sirkukselta, mutta enpä usko muiden sirkusten koostuvan näin omalaatuisista hahmoista. Nuorin jäsen, Eppu, on jäänyt sirkukseen vaikka hänen vanhempansa karkasivatkin kirjanpitäjiksi. Aapo-poika tutustuu Eppuun ja pääsee kurkistamaan myös sirkuksen kulissien taakse. Sirkuksessa piileskelee muuan Siiri, mutta keneltä ja miksi? Siellä täällä vilahtaa myös epämääräinen Harppuunamies, joka vastaa kovin hitaasta takaa-ajokohtauksesta.

Minusta Sirkus Rinkeli on mainio seikkailu! Se sopii oikein hyvin pienillekin lapsille, mutta viihdyttää mukavasti myös aikuista lukijaa. Sain seurata albumin syntyvaiheita alusta asti, joten hahmot olivat minulle entuudestaan tuttuja, samoin kuin juoni pääpiirteissään. Siksi minun onkin hyvin vaikea arvioida, millaisen ensivaikutelman tarina saa aikaan, kun sitä pääsee lukemaan suoraan viimeisteltynä kokonaisuutena.

Kun tekijöitä on kaksi ja kun kumpikin on osallistunut hahmojen luomiseen, näkyy se luonnollisesti lopputuloksessakin. Hahmot voi helposti jakaa kahteen ryhmään tekijänsä mukaan. Mitään varsinaista haittaa tästä ei toki ole, mutta mielestäni pari hahmoa olisi saanut olla enemmän muun joukon tyylinen. Sirkus-teemaan liittyen olisin toivonut albumiin enemmän värejä. Nyt sivut ovat pääsääntöisesti yksisävyisiä, mikä ei näytä pahalta, mutta himmentää hiukan sirkuksen loistoa. Yhden selkeän, tilastointia hankaloittavan puutteen löysin: sivunumeroiden puuttuminen! Ärsyttävää alkaa laskea sivujen määrää…

Lukukokemus oli jännittynyt, koska totta kai tuntui huikealta lukea ihan oikeaa sarjakuvaa, jonka tekemisessä sisko on ollut mukana. Paikoin huomasin juonessa muutoksia aiemmin lukemaani versioon verrattuna ja niitä piti pysähtyä erikseen makustelemaan. (Muutokset olivat kyllä tarinaa selkeyttäviä, minä vain kangistun nopeasti kaavoihin ;) )

Toivottavasti Sirkus Rinkeli saa jatkoa muodossa tai toisessa, sillä näillä hahmoilla riittää varmasti tarina jos toinenkin kerrottavaksi.

4 kommenttia:

 1. Voi kun vaikuttaa kivalta kirjalta! Tulen varmasti lukemaan. :) Ymmärrän muuten, miten vaikeaa on kirjoittaa kirjasta, jonka tekijä on läheinen. Itse bloggasin vasta kirjasta, jonka on tehnyt kummitätini, ja kylläpä oli haastavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, Luulen että tykkäät tästä :)
   Sukulaisuus on vähän haastava juttu: toisaalta saa - ja pitääkin - olla superrehellinen, mutta etenkin kehujen suhteen tulee itselle sellainen olo, ettei kukaan usko mua vaan ne luulee mun kehuvan vain siksi että ollaan sukua jne. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista... :)! Ja hyvää avoimuutta, että kerroit "kytköksen". Meille albumi tuli tänään, eikä olla vielä ehditty lukea. Kiinnostaa kovasti :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, Oi kivaa että luette tämän! :) Toivottavasti tykkäätte. Meidän 8v. luki tämän itsekseen ja sekin piti kovasti.
   Minusta olisi ollut hassua jättää mainitsematta sukulaisuudesta, kun en ole sitä aiemminkaan peitellyt :D

   Poista