sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Sehän toimii!

John Farndon & Rob Beattie: Sehän toimii!
(Stuff You Should Know!, 2014)
Lasten Keskus 2015, 79s.
Suom. Susanna Hirvikorpi

Lapsilla on lähes kyltymätön tiedonjano. Kysymyksiä satelee välillä sellaisena kuurona, että siinä häkeltyisi jo fiksumpikin aikuinen. John Farndonin ja Rob Beattien Sehän toimii! selostaa hyvinkin seikkaperäisesti erilaisten arkisten asioiden ja koneiden toimintaa.

Sehän toimii! on otettu meillä lukuun monen monta kertaa. Sisällysluettelo melkein hykerryttää, koska en minä tiedä itsekään, mikä on vaikkapa pyykinpesukoneen tai leivänpaahtimen toimintaperiaate, mitä kaikkea tehdään jätevedelle ja montako vaihetta postikortti käy läpi matkalla lähettäjältä toiselle. Mutta tämä toteutus. Kirjan kuvitus on ensinnäkin vähän vanhanaikaista siellä täällä hääräilevine pikku-ukkoineen ja yksityiskohdillaan väsyttävää. Tekstipuoli on varmasti ihan asiallista ja paikkansapitävää, mutta ei mitenkään helposti sisäistettävää. Tunnustan, että en itsekään tullut oikein hullua hurskaammaksi minkään esitellyn jutun kohdalla, sen verran nippelitiedoksi ja vaikeasti hahmotettaviksi käsitteiksi meni.

Myöskään lapset eivät - vastoin kuvitelmiani - kiinnostuneet tästä kirjasta. Kuulemma tekstiä on liikaa. Kuvitus ei viehättänyt lapsiakaan. Minua vähän häiritsi se, kuinka laitteita ei ole piirretty realistisesti, vaan esimerkiksi monitoimikoneen terä on kuvattu pyörivinä miekkoina ja kirveinä. Toki ymmärrän, ettei mikään realististen kaaviokuvien katseleminen olisi välttämättä mielenkiintoista sekään, mutta jos edes johonkin sivun nurkkaan olisi mahdutettu oikean laitteen kuva, niin sekin olisi ollut parempi. Lisäksi nipotan noista pikku-ukkeleista. Heti alussa, sähköä käsittelevällä aukeamalla, on piirretty ukkeli tasapainoilemaan yksipyöräisellä voimalinjaa pitkin. Kuvateksti on vieläpä otsikoitu näyttävästi "Turvallisuus ennen kaikkea".

Sehän toimii! ei sopinut meidän perheemme tarpeisiin. Luultavasti joku tekniikasta erityisen kiinnostunut ja ainakin useimmat peruskäsitteet entuudestaan tunteva voisi kuitenkin innostua tästä kovastikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti