maanantai 27. kesäkuuta 2016

Kahvia komeille miehille

Alexander McCall Smith: Kahvia komeille miehille
(The Handsome Man's Deluxe Café, 2016)
Otava 2016, 352s.
Suom. Outi Järvinen

"Kaikilla miehillä on heikkoutensa - vaikka he koettavat teeskennellä ettei niitä ole, aina on jotain. Mutta jos niistä tietää etukäteen, niiden kanssa pystyy elämään. Ongelmia aiheuttavat vain ne viat, jotka pysyvät piilossa."

Jos jokin kuuluu kesään, niin Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -sarja. Kahvia komeille miehille on jo sarjan 15. osa, mutta ainakin minua sarjan perusidea jaksaa viehättää edelleen.

Mma Ramotswe ja Mma Makutsi saavat tutkittavakseen mielenkiintoisen tapauksen: erääseen taloon on ilmaantunut nainen, joka ei muista edes omaa nimeään, menneisyydestään puhumattakaan. Ensimmäistä kertaa Naisten etsivätoimisto nro. 1 etsii jotakin niin vaikeasti löydettävää, kuin henkilön historia.

Mma Ramotswen aviomies, J.L.B. Matekoni, joutuu tekemään raskaan ratkaisun kun hänen autokorjaamollaan on taloudellisia vaikeuksia. Mma Makutsi taas päättää pistää pystyyn kahvilan, mutta sellaisen perustaminen ei olekaan aivan mutkatonta, vaikka rahaa olisikin.

Tykkäsin jälleen Mma Ramotswen rauhallisuudesta ja tyyneydestä. Mma Makutsi on varsin räyhäkkä ja ilkeilee mielellään korjaamossa työskentelevälle Charlielle, joka tosin osaa pitää puolensa. Juoni on yksinkertainen ja oikeastaan aika hidas, mutta minuun tämä raukeus puree. En tiedä, miten McCall Smith tekee tämän, mutta hän on kyllä mestari kirjoittamaan viihdyttävää tekstiä, jossa ei suuria jännitteitä pääse syntymään.

Suosittelen erityisesti kiireettömiin hellelomapäiviin.

8 kommenttia:

 1. Kaikki Mma Ramotswe- kirjat on tullut luettua. Tämän uusimman lainasin kesälukemiseksi.

  Näissä kirjoissa viehättää erityisesti rauhallisuus ja juuri nuo toteamukset, minkä olet laittanut kirjaesittelyynkin. Nämä kirjat ovat vailla kyynisyyttä, kerronta on nautittavaa luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, Se on aivan totta, että kyynisyyttä näissä ei ole. Kaikki on muutenkin niin ylenpalttisen rehellistä ja inhimillistä, että sekin ihastuttaa. :)

   Poista
 2. Mma Ramotswe kirjat ovat suloisia, mutta liikaa en näitä ole uskaltanut peräkkäin lukea, ettei viehätys katoa. Edellisestä on kuitenkin jo aikaa, joten voisin jälleen jatkaa sarjan lukemista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, Minä luin yhdessä vaiheessa liian monta peräkkäin (ehkä neljä) ja silloin alkoi tuntua vähän puuduttavalta. Mutta näin harvakseltaan. kirja tai pari vuodessa toimii todella hyvin. :) Kaikki olen lukenut ja tosiaan edelleen jaksan kiinnostua, vaikka kirjoja on jo melkoinen määrä.

   Poista
 3. Mää oon lukenu melkein kaikki Mma Ramotswet. Tuo rauhallisuus kirjoissa on aika ihanaa. Tulee itellekin kiireetön olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, minä olen lukenut kaikki ja juuri se rauhallisuus ja hötkyilemättömyys kaikilla elämän osa-alueilla on ihanan rentouttavaa. :)

   Poista
 4. Mma Ramotswesta tulee aina hyvä mieli. Taidan tosin olla vasta 5. osassa, eli luettavaa riittää. Harvakseltaan nautittuna herkullisia, kuten kerrot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Oi, sinulla on vielä paljon Mma Ramotswen raukeaa seuraa edessä! :) Tykkään tässä sarjassa muuten siitäkin, että toisinaan päähenkilöiden oma elämä kiilaa vahvasti ratkaistavien työasioiden edelle, vaikka siinä "omassa elämässä" ei tapahtuisikaan sen kummempaa kuin ostetaan uudet kengät tai auto menee rikki. :)

   Poista