sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Voro

Janne Kukkonen: Voro, Kolmen kuninkaan aarre
Like 2016, 280s.

Janne Kukkosen muhkea fantasiaseikkailu Voro on laadukas sarjakuvaromaani. Luin tämän yhdeltä istumalta heti samana päivänä, kun kirjan sain käsiini. Tarina käynnistyy varmasti ja vauhdikkaasti, eikä meno hyydy hetkeksikään.

Lilja on nuori tyttö, joka haaveilee urasta mestarivarkaana. Entinen huippuvaras Seamus on opettanut Liljaa parhaansa mukaan, mutta varkaiden killan mestari ei tytöstä liiemmin välitä. Toimeliaana tyttönä Lilja ottaa ohjat omiin käsiinsä ja tulee hankkiutuneeksi seikkailuun, joka hirvittäisi kokeneintakin rosvoa.

Takakannen teksti albumin sopivuudesta 'kaikenikäisille lukijoille' on harmillisen harhaanjohtava. Ehdin jo innostua ajatuksesta, että molemmat koululaisetkin lukisivat tämän ja voisimme yhdessä jutella tarinasta. Pojatkin innostuivat, mutta Liljan seikkailut ovat sen verran vaarallisia, verisiä ja pelottavia, että esimerkiksi minun 10-vuotiaani ei uskaltanut lukea tätä puoliväliä pitemmälle. Vaikka lasten puolesta harmittaakin, minä viihdyin Voron parissa erittäin hyvin.

Kukkosen piirrostyylistä minulle tulee mieleen Luke Pearsonin Hilda ja kivipeikko, vaikka toki tässä mennään huomattavasti hurjempaan suuntaan niin visuaalisesti kuin tarinallisestikin. Kukkonen hyödyntää tilan loistavasti eikä tyydy perinteiseen ruutujakoon. Alkuun hiukan petyin siihen, että albumi on mustavalkoinen, mutta nopeasti unohdin värien puuttumisen ja annoin tarinan viedä. Kielellisesti Vorossa on jonkin verran kömpelyyttä, kun esimerkiksi kirjakielinen puhe saattaa äkkiä lipsahtaa puhekieleksi ja murre vaihtua toiseen kesken lauseen.

Voro on hieno, melko perinteiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu, joka vakuuttaa etenkin visuaalisuudellaan. Ilahtuisin isosti, mikäli Liljan seikkailuille tulisi myöhemmin jatkoa.
Lisäys 1: Oli pakko tulla vielä lisäämään, että tuo oma jälkikasvu on hyvin herkkää sorttia. Luulisin, että keskiverto 10v. ei mitenkään määrättömästi Liljan seikkailuista pelästyisi.

Lisäys 2: Sitä ihmettelen kyllä, että mistä tällainen Janne Kukkonen yhtäkkiä putkahti? Että miten joku voi muka debytoida näin laadukkaalla ja muhkealla sarjakuva-albumilla? Ihan mieletöntä.

3 kommenttia:

 1. Innostuin minäkin kuvauksestasi juuri 10-vuotiaille. Nämä meidän talon kympit eivät ole herkkiä ollenkaan, joten täytyy kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Kokeilkaa ihmeessä! Siskon lapset tykkäsivät tästä kovasti ja lopulta tuo meidänkin vanhin lapsi sinnitteli sarjakuvan loppuun asti. Paljon piti taukoja, kun vastaan tuli pelottavia kuvia, mutta halu lukea tarina loppuun voitti. Ja oli kyllä tyytyväinen, kun uskalsi :)

   Poista
 2. Minullekin tuli mieleen Hilda ja kivipeikko. :) Oli kyllä erittäin maukas ja mukaansatempaava tämä Voro. Jäin itsekin lopun käänteiden myötä odottamaan jatkoa. Huipputasoinen esikoinen! Ihmettelin itsekin tuota sopivuutta kaiken ikäisille, sillä tässä tosiaan oli aika raakojakin kohtauksia, jotka värillisenä esitettynä olisivat olleet vieläkin hurjempia.

  VastaaPoista