tiistai 28. kesäkuuta 2016

Status Squaw

Achdé, Morrisia muikaillen: Status Squaw,
Lucky Luken uudet seikkailut
(Statue Squaw, 2015)
Egmont Kustannus 2016, 46s.
Suom. Annukka Kolehmainen

Lucky Luke on minulle hyvin tuttu jo lapsuudesta. Yksinäisen cowboyn seikkailuja tuli luettua uudestaan ja uudestaan ja vain vähän liioitellen totean, että kirjastoauton sarjakuvatarjonnasta lainattiin aina kaikki Lucky Luket (lausutaan tietenkin Lakki Luke, kuten silloin lapsuudessakin) ja Asterixit, mitä tarjolla oli. En ole Lucky Lukea (tai niitä Asterixejakaan) mihinkään unohtanut, vaan edelleen luen niitä aktiivisesti. Jostakin syystä en vain ole tullut bloganneeksi niistä.

Nyt on kuitenkin aika esitellä nuoren Lucky Luken uusia seikkailuja. Jopa varjoaan nopeammin ampuvalla cowboylla on takanaan lapsuus, johon tämän albumin avulla voi kurkistaa.

Kid Lucky on sellainen poika, joka ei juuri paikoillaan pysy. Hänellä on paljon ystäviä ja loputtomasti tekemistä. Topakan Martha-tätinsä tiukan valvonnan alaisenakin Kid ajautuu toisinaan kiperiin tilanteisiin, vaikka useimmiten pahimmat kolhut osuvat kavereille. Eniten haastetta tuottavat kylpypäivät ja suloinen Joannie, johon Kid haluaisi tehdä vaikutuksen, mutta ei yrityksistään ja onnekkuudestaan huolimatta oikein osaa.

Status Squaw koostuu pääasiassa yhden sivun mittaisista tarinoista, joissa ruutujen määrä vaihtelee tarinan tarpeiden mukaan. Minun silmiini Achdén kuvitus on aivan Morrisin tasoista. En usko, että osaisin erottaa heidän piirroksiaan toisistaan, jos jostain syystä niin pitäisi yrittää tehdä. Sarjakuvien huumori on kepeää ja koko perheelle sopivaa. Jokaisen sivun alalaidassa on lyhyt tietoisku jostakin kyseiseen sarjakuvaan liittyvästä aiheesta. Olen aina tykännyt niistä tietosivuista, joita joissakin Lucky Luke -albumeissa on ja vaikka nämä parin lauseen infot eivät aivan vedä vertoja suttuisille mustavalkovalokuville, tuovat ne kuitenkin mukavan lisän tähän albumiin.

Lapsi-Luken lisäksi tämän albumin sivuilla vilahtaa myös aikuinen Lucky Luke. Muutamassa yhden sivun tarinassa Kid Lucky näkee välähdyksiä joko todellisesta tai kuvitellusta aikuisuudestaan. Tämän lisäksi Status Squaw päättyy lyhyeen jouluspesiaaliin, jossa yhdistyvät kivasti sekä nuori että aikuinen Lucky Luke.

Status Squaw on sopiva sekoitus vanhaa tuttua villiä länttä ja ehtiväisen lapsen toilailuja.

2 kommenttia:

  1. Voi, tulee tosiaan lapsuus lakilukesta ja asterixeistä mieleen. Mää luin myös mustanaamioita ja texwillereitä ja mitähän muita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarooma, Minäkin luin myös Mustanaamioita! Niihin en kuitenkaan ole liiemmin tarttunut enää lähivuosina :) (Eikä niistä lehdistä tule kyllä koskaan kirjoitettua blogiin, vaikka lukisinkin… Esimerkiksi Aku Ankkoja luen päivittäin, mutta noinkohan olen blogissa koskaan asiaa maininnutkaan?)

      Poista