torstai 8. toukokuuta 2014

Iso

Pekka Hiltunen: Iso
WSOY 2013, 414s.

Ison päähenkilö on Anni, joka on numeroilla ilmaistuna 168cm ja 148kg ja 37v. Useimmille ihmisille nämä luvut kertovat sen, että Anni on lihava, keski-ikäistyvä nainen, joka todennäköisesti kärsii lukuisista ylipainon aiheuttamasta vaivasta ja/tai sairaudesta, jolla ei ole ruoan suhteen minkäänlaista itsehillintää. Anni taas tietää totuuden: hän on isokokoinen mutta täysin terve. Kyllä hän syö, joskus liikaakin, mutta myös terveellisesti ja ajoittain jopa niukasti. Hän toivoisi, että ihmiset ja yhteiskunta eivät keskittyisi numeroihin ja ihmisen ulkonäköön vaan suostuisivat näkemään kokonaisuuden. Läskihysterian ja lukemattomien laihdutusohjeiden valtaama nykyaika tarvitsee toisen näkökulman. Jonkun täytyy kertoa toisenlaisista lihavuustutkimuksista, niistä joissa ylipaino ei olekaan kansat tuhoon syöksevä, laiskuudesta ja kelvottomuudesta kertova kirous.

"Jos lihavalle ihmiselle annetaan vain yksi tie, laihtuminen, tulla muiden hyväksymäksi ja päästä terveiden kirjoihin, se luokittelee hänet heti ihmisenä keskeneräiseksi. Hänen elämänsä on ainaista odotusta, vajaampaa ja vähäisempää kuin hoikilla. Häneltä on estetty mahdollisuus onneen juuri nyt, hänen aikansa ei koita, jollei hän muutu. Hän elää terveystiedon kaapuun puetun hoikkuudenpalvonnan valtakunnassa."

Pekka Hiltusen Iso on kirja, josta ei oikeastaan voi kirjoittaa kertomatta jotakin itsestään - suhteesta omaan painoonsa.

Jos minut luokittelee numeroilla, olen laskentatavasta riippuen noin 15kg ylipainoinen. Useimpina päivinä en näe peilissä muodotonta ja ylipainoista tätiä vaan kohtuullisen sopusuhtaisen, pehmeästi muotoutuneen naisen. Mutta on niitäkin päiviä, jolloin löllöttävä maha ahdistaa hirveästi. Polven vanha rustovamma äityy kipeäksi, jos paino pääsee nousemaan tiettyyn pisteeseen. On päiviä, jolloin toivoisi voivansa astella vaateliikkeeseen ja löytävänsä mieleisensä vaatteen, joka näyttäisi päällä hyvältä. )Ehkä valmisvaatteet eivät istu hyvin juuri kenenkään päälle, sillä harva ylipäätään vastaa jonkun taulukon perusteella päätettyjä standardimittoja.) Sitten on niitä ihmisiä, minun kokoisiani, jotka kokevat oikeudekseen huomautella kiloistani.
"Tämä paita oli mulle tosi iso, ehkä se mahtuu sulle."
"Purjehdipas pois edestä, että muutkin mahtuu kulkemaan tästä."

Ison lukeminen teki hyvää. Annin puheissa, jotka hän toivoo voivansa joskus pitää oikeille kuulijoille, kerrotaan juuri niistä lihavuustutkimuksista, joiden tulokset eivät sovi yleisiin käsityksiin. Lihavuus ei ole väistämättä yhtä kuin diabetes, korkea verenpaine ja kohonneet kolesteroliarvot. Ei kaikkien ylipainoisten nivelet huuda tuskasta ja kulu puhki liian aikaisin, vaikka liikkuminen onkin ehkä hitaampaa ja vaivalloisempaa kuin ns. normaalipainoisilla. Ihan todella on olemassa terveitä lihavia.

Kaunokirjallisesti katsoen Iso kärsii jonkin verran toisteisuudesta. Toisaalta, joskus toisto on se paras tapa iskostaa joku asia lukijan päähän. Iso on ylipainoiselle lukijalle rohkaiseva tarina ja toivoisin sen sanoman saavuttavan myös kaikki maailman juttagustafsbergit ja gillianmckeithit, jotka pääsevät julkisesti mollaamaan kaikkia "ihannepainon" ylittäviä ihmisiä.

9 kommenttia:

 1. Hyvä, Maija! En voisi olla enempää samaa mieltä.

  Minä luen ikäni vuoksi nykyään muiden lehtien ohella Vivaa ja Et-lehteä, ja niissä on alkanut olla juttuja, että ihmisen - varsinkin vanhana - on parempi olla hieman ylipainoinen kuin yhtään alipainoinen. Jos tulee vakava sairaus, alipainoinen kestää sen vaikutukset heikommin kuin se, jolla on enemmän rasvaa.

  Totesit hyvin valmisvaatteista, että ne sopivat harvoin hyvin kenellekään. Ovat ne kyllä niin yksipuolisiakin, että oikein ihmetyttää. Meillähän on Suomessakin monta hyvää suunnittelijaa, miksi he eivät suunnittele hyviä arkivaatteita erityyppiselle naisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, Valmisvaatteiden mitoituksia voisi olla hyvä päivittää. Etenkin nykymuoti tiukkoine linjoineen ja välillä ihan hirvittävän mataline vyötäröineen on todella haastava, oli sitten kroppa minkä mallinen tahansa.

   Poista
 2. Tämä on tärkeä kirja, aion lukea kyllä tämän, kunhan sovimme kirjan kanssa joskus treffit. =D Joskus toisteisuus toimii, joskus ei, joskus se on tyylikeino, joskus taas tahatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, Totta puhut - ei se toisto aina toimi. Mutta minusta Isossa toimii. :) Toivottavasti pääset pian treffeille tämän kirjan kanssa!

   Poista
 3. Tuntuu, että kaikki kirjoittavat tästä nyt. Onko tämä niin hyvä, kun ihmisten kiinnostus antaa ymmärtää? Itsellä kirja siis tuossa vieressä, oon vasta alottelemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tulen tähän väliin kehumaan ennen kuin Maija itsekään on ehtinyt. Minusta kirja on todella hyvä. Sen voi myös yleistää koskemaan suhtaumista erilaisuuteen yleensä.

   Poista
  2. hildur, Huomasin itsekin, että minä ja (ainakin) kaksi muuta bloggaajaa olimme lukeneet tämän samaan aikaan ihan sattumalta. :)

   Minusta, kuten Marjatastakin, tämä on todella hyvä kirja. Ja tosiaan tämän voi ihan hyvin nähdä ylipäätään erilaisuuden puolustajana.

   Poista
 4. Minulla Iso odottaa vielä lukemistaan, mutta sinun(kin) postauksesi vahvistaa ajatusta, että luen tämän jossain vaiheessa.

  Valmisvaatteet tuottavat monesti minullekin päänvaivaa, ilmeisesti M-kokoisellakaan ei saisi olla reisissä mitään muuta kuin luuta ja nahkaa mitä farkkuihin tulee. Saamasi huomauttelu kuulostaa törkeältä ja ajattelemattomalta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, Kyllä tämän lukeminen kannattaa, vaikka sitten myöhemminkin. Minullakin tämä oli lainassa jo kolmatta kertaa ja vasta nyt tuntui lukuhetki sopivalta.

   Farkut, ja istuvat housut ylipäätään, ovat varmasti se haastavin vaate ostaa! Matalat vyötäröt eivät ole järin ihastuttavia, jos puolet pyllystä pullottaa vyön yläpuolella. Korkeat vyötäröt taas on usein mitoitettu tiimalasivartaloille, jollaista minulla ei ole. Viimeksi kokeilin Prismassa farkkuja, jotka lököttivät reisistä löysänä, mutta vyötäröltä jäi 15 senttiä liian pieneksi :D

   Poista