tiistai 27. toukokuuta 2014

Mauri Kunnas: Suuret tarinat

Mauri Kunnas: Suuret tarinat 
(Kuningas Artturin ritarit, Viikingit tulevat!, Robin Hood)
Otava 2014, 192s.

Mauri Kunnas on varmasti Tove Janssonin ohella tunnetuin suomalainen lastenkirjailija. Kunnaksen helposti tunnistettava ja hauska piirustustyyli miellyttää useimpia aikuisia ja lapsia ja tarinatkin ovat hauskoja. Meidän perheessä on selailtu Kunnaksen kirjoja paljonkin, mutta lapset eivät ole jaksaneet keskittyä kuuntelemaan tarinoita. Enemmän onkin tutkittu kuvia ja etsitty niistä Herra Hakkaraisia ja mustapalleroita. (Mustapallerot lienevät hämähäkkejä, mutta meille ne ovat "aina" olleet mustapalleroita.)

Äskettäin ilmestynyt yhteisnide, Suuret tarinat, sisältää seuraavat aiemmin ilmestyneet kirjat: Kuningas Artturin ritarit, Viikingit tulevat! ja Robin Hood. Kaikki nämä ovat sopivan vauhdikkaita ja hurjia isommillekin lapsille ja ainakin meillä iltasatutuokiot meinasivat venähtää tuplasti pitemmiksi kuin tavallisesti. Siinä missä Kuningas Artturin ritarit ja Robin Hood ovat melko vapaasti mukailtuja versioita vanhoista tarinoista, Viikingit tulevat! pysyy historiallisille faktoille uskollisempana. Esimerkiksi Kuningas Artturissa linnat ovat kivisiä, eivätkä puisia kuten kuuluisi, koska Kunnaksen mukaan kivilinnoja on hauskempi piirtää. Kaikki kolme kirjaa on jaoteltu lyhyehköihin kappaleisiin - tai viikinkikirjan tapauksessa saagoihin. Viikingeistä on myös muutamia tietosivuja, joita tutkimalla saa paremman käsityksen vaikkapa viikinkien asumisratkaisuista, kaupungeista ja laivoista.

Suuret tarinat on jykevä ja juhlava kirja, jonka lukeminen oli hauskaa ja hivenen opettavaistakin, paitsi lapsille myös äidille. Pidin kaikista tarinoista, mutta suosikkini on Kuningas Artturin ritarit. Viikingeistä lukiessa takkusin joka kerta saaganpätkiä lausuessani, kun en yhtään hoksaa, millaisella poljennolla niiden kuuluisi mennä.

Toivottavasti näitä yhteisniteitä tulee myös muista Kunnaksen kirjoista (etenkin niistä vaikeammin saatavilla olevista), jolloin voisi näppärästi kartuttaa omaa kokoelmaansa.

2 kommenttia:

  1. Meinasin ostaa tämän kunnes tajusin, että minullapa on jo nuo kaikki yhteisniteessä olevat kirjat. Olen kova Mauri Kunnas fani, ja haluaisin kaikki kirjat hyllyyni. Yhteisniteillä tämä onnistuisi kyllä näppärästi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, Meillä oli ennestään vain tuo viikinki-kirja, joten pieni päällekkäisyys ei haittaa. Monia Kunnaksen kirjoja tuntuu olevan saatavilla "aina", mutta sitten taas toisia kirjoja ei näe ikinä. Meidän kirjakaupoista löytyy pari uusinta ja Koiramäki-kirja, mutta ne meillä jo on. Minusta Kunnaksen kirjoissa on parasta se, että väkisinkin oppii jotakin! :)

      Poista