perjantai 23. toukokuuta 2014

Muumit ja olemisen arvoitus

Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus
Atena 2014 (8. painos), 229s.

Jukka Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus on viehättävän helppolukuinen ja antoisa filosofinen kirja Muumien ystäville. Laajarinne löytää paljon yhteneväisyyksiä kuuluisien filosofien Heideggerin (josta en ole koskaan kuullutkaan), Sartren ja Kierkegaardin sekä Tove Janssonin luoman muumimaailman ajatusmaailmasta. Yliopistossa filosofiaa opiskellessaan Laajarinne huomasi, että Tove Jansson oli Muumi-kirjoissaan seilannut samoja syviä vesiä kuin he [edellä mainitut filosofit] ja tuntui vievän lukijoitaan samaan suuntaa. Muumit avautuivat nyt eksistentialistisena kirjallisuutena.

Toven matkassa -kirjasta blogatessani mainitsin, etten juurikaan välittänyt niistä teksteistä, joissa analysoitiin Toven kirjoja tai taidetta. Tässä kirjassa taas en muunlaista lähestymistä odottanutkaan ja kaikki Laajarinteen tulkinnat ja näkemykset kiinnostivat ja saivat nyökkäilemään hyväksyvästi. Laajarinteen teksti on miellyttävää ja tuntuikin, kuin olisin ollut kuuntelemassa luentoa. Välillä olisi tehnyt mieli viitata ja esittää syventäviä kysymyksiä.

Päällimmäisenä tästä kirjasta jäi mieleeni puhe vapaudesta ja valinnoista. Meillä jokaisella on vapaus valita erilaisten, pienten ja suurten, asioiden välillä. Kukaan ei voi valita meidän puolestamme, eikä kenenkään pitäisi tehdä valintoja ulkopuolisten paineiden ja mahdollisesti kuviteltujen odotusten perusteella. Ehkä useimmat odottavat hemuleiden käyttäytyvän hemuleiden tavoin, mutta toisinkin voi valita. Hemuli voi valita vaikka nuuskamuikkusmaisen tien, jos haluaa. Tulevaisuus on avoin, eikä perille ole yhtä ainoaa mahdollista tietä.

Muumit ja olemisen arvoitus on kuvitettu Muumi-kirjoista tutuilla mustavalkokuvilla, jotka on valittu huolella sopimaan käsiteltyyn aiheeseen. Kirjan taitto on lukijaystävällinen ja pidän kirjan ulkoasustakin kovasti.

Tämä kirja sopii erityisen hyvin luettavaksi silloin, kun Muumi-kirjat ovat tuoreehkossa muistissa. Näin Laajarinteen mainitsemat kohtaukset ko. kirjoista muistuvat mieleen helposti ja pohdinnoista saa varmasti enemmän irti. Mainio kirja!

4 kommenttia:

  1. Meillä (tai vaimolla) on tämä kirja, varmasti kiinnostava kirja (en ole lukenut).

    Ihan irrallisena huomiona voisin todeta että "Meillä jokaisella on vapaus valita erilaisten, pienten ja suurten, asioiden välillä. Kukaan ei voi valita meidän puolestamme, eikä kenenkään pitäisi tehdä valintoja ulkopuolisten paineiden ja mahdollisesti kuviteltujen odotusten perusteella."

    Vapaus on, mutta todellisuudessa useimmat päätökset juuri tehdään yhteisön odotusten tai pelkojen (että yhteisö ei hyväksy) pohjalta. Useat yrittävät manipuloida meitä.

    Muumi-kirjat eivät minusta sisällä konsistenttia maailmaa tai filosofiaa. Esim. novellissa Maailman viimeinen lohikäärme, Nuuskamuikkunen huijaa ja valehtelee Muumipeikolle ja miellyttää häntä, joten hän toimii toisen odotusten indoktrinoimalla.

    Vaarallisessa Juhannuksessa Nuuskamuikkusen on sisäinen pakko kostaa puistonvartijalle ja repiä kieltotaulut.

    Nuuskamuikkunenkaan ei siis ole mitenkään vapaa, kuten ei kai kukaan mukaan olento edes karjamaailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, tuostakin kirjassa puhutaan, sillä tätä vapausasiaa pohditaan hyvin monelta kantilta. Kyllähän valtaosa ihmisistä oppivat jo lapsena, millainen ihminen on hyvä ja millaiseksi pitäisi pyrkiä. Mutta teoriassa valinnanvapaus on olemassa. Itse olen niitä, jotka liian paljon arvailevat, mitä muut odottavat minulta jne.

      Muumi-kirjoissa voi nähdä tai olla näkemättä monenlaisia filosofioita, mikä on minusta merkki laadukkaasta kerronnasta. :)

      Poista
  2. mistähän kirjan voisi pyydystää.. olen monesta eri blogista nyt lukenut ja todella monet kehuvat ja kannattavat lukemaan ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henna, tätä olen nähnyt ihan Prismassakin kirjakauppojen lisäksi. Nettikirjakaupoista löytyy varmasti myös. :)

      Poista