keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kaikki oikein

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein
Otava 2014, 317s.

Yksi kirjasyksyn odotetuimmista oli minulle tämä Anna-Leena Härkösen uusi kirja, Kaikki oikein. Lottovoitto on aiheena kiehtova, sillä kukapa meistä ei olisi haaveillut äkkirikastumisesta.

Eevi ja Kari Puttonen ovat työssäkäyvä, nihkeästi toimeentuleva aviopari. Lapsettoman parin rahatilanne on monille suomalaisille tuttu: kaikki menee mitä tulee, eikä yllättäviin menoihin ole säästössä mitään. Eevi kiertelee kauppoja tavaroita hypistellen ja ostaakin välillä jotakin liian kallista. Karille hän kertoo todellista halvemman hinnan, sillä tietää itsekin etteivät hankinnat ole olleet pakollisia tai budjettiin sopivia. Rahankäyttö ei kuulu Karinkaan vahvuuksiin, tai sitten nimenomaan kuuluu, sillä Karille maistuu kalja ja väkevämmätkin juomat.

Lottoaminen ei kuulu Puttosten rutiiniin, mutta erään kerran Eevi antaa koneen arpoa yhden rivin ja täysosumahan sillä tulee. Seitsemän miljoonan päävoitto pistää raha-asiat uusiksi, mutta muuttumattomana ei säily oikein mikään muukaan.

Härkösen kirjojen lukeminen on aina ollut minulle nautinnollisen helppoa. Niin tälläkin kertaa, vaikka melko usein harhauduin miettimään, mitä itse tekisin seitsemällä miljoonalla. (Listasin muun muassa talon remonttikohteita niin paljon, että aloin pähkäillä kokonaan uutta taloa, sen kokoa, näköä ja mahdollista sijaintia ja sitä, pitäisikö lasten vaihtaa koulua ja eskaria ja niin edelleen.) Lottovoittoa ja sen vaikutuksia elämään Härkönen käsittelee tyylilleen uskollisesti, joten mitään pumpulia ja hattaroita tältäkään kirjalta on turha odottaa. Silti teksti ei ole synkeää tai paatoksellista, vaan kipakkaa - eikä sitä tuttua huumoriakaan puutu.

Eevi ja Kari ovat molemmat sellaisia ihmisiä, joihin ei ole helppo kiintyä. Erityisesti Karin käytös ärsytti, turhautti ja ahdisti suuresti. Ehkäpä juuri päähenkilöiden siloittelemattomuus tekee sen, että koko tarina tuntuu erittäin uskottavalta. Ja juuri siksi jopa hiukan pelottavalta. En minä lottovoittohaaveista kokonaan luovu, mutta alan olla entistä vakuuttuneempi siitä, ettei se päävoitto välttämättä ole se ihanteellisin tulos. Toisaalta, ei se viime arvonnasta kuitattu 2,50€ voittokaan hirveästi mieltä lämmitä.

Kaikki oikein on minusta Härköselle tyypillisen tasokas kirja. En ihastunut siihen sydänjuuriani myöten, mutta viihdyin kirjan parissa mainiosti ja koen odotusteni täyttyneen. Oivallista luettavaa kaikille meille, jotka olemme joskus leikitelleet lottovoitto-ajatuksella.

14 kommenttia:

 1. Minua tuo lottovoittoaihe kiinnostaa kovasti! Olen luonnollisesti haaveillut siitä usemmankin kerran enkä usko, että minulle tulisi ongelmia voittorahojen kanssa :D

  Tämä kirja on vissiin minulle tulossa enkä malttaisi odottaa, että pääsen lukemaan miten Härkönen aihetta käsittelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, Kyllähän sitä rahoille käyttöä löytyisi, mutta enpä usko, että mun pää kovin äkkiä sopeutuisi jättiomaisuuteen ja muihin "sivuoireisiin". :)

   Poista
 2. Tämä on varauslistalla. Piti eilen lotota, ikuinen optimisti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Ajattelin itsekin käydä laittamassa rivin tai kaksi - pienemmällekin voittosummalle olisi käyttöä ;)

   Poista
 3. No nyt aloin haaveilla päävoitosta, täytynee laittaa elämä risaiseksi ja lotota. Ja pistää tämä kirja varaukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, Varaaminen on onneksi sen verran edullista, että siitä yleensä selviää ilman lottovoittoakin. Mutta onnea lottoon ja toivottavasti viihdyt tämän kirjan parissa! :)

   Poista
 4. Jossain radiokanavallahan tehtiin lotto nimenomaan tässä kirjassa olevan rivin mukaan. Saa nähdä tuleeko voittoa. :) En minäkään tähän rakastunut sydäntä repivästi, mutta oiva kirja tämä silti oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, Heh, maksavatkohan Härköselle osuuden, jos voitto tulisi? ;)

   Poista
 5. Niin, useimmallehan se lottovoitto maistuisi enkä hanttiin laittaisi itsekään :) Ehdottomasti lukulistalla syksyn uutuuksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, Tuskinpa kukaan päävoitosta kieltäytyisi, mutta veikkaan että ei se jalkojen maassa pitäminen siinä tilanteessa helppoa ole kenelläkään. :)

   Poista
 6. Minä lopettelin tämän toissa päivänä ja yritän tänään kirjoitella blogiini. Tuttua Härköstä tosiaan, sellaista luottovarmaa :) Ei tämä minunkaan TOP3-Härkösiini lukeudu, mutta viihdyttävä kaikkinensa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susa, Juuri näin. :) Tulen sitten blogiisi lukemaan sinun ajatuksiasi tarkemmin.

   Poista
 7. Tämä oli toden totta viihdyttävä tarina, vaikka kieltämättä Karin käytös alkoi olemaan varsinkin loppua kohti varsin surullista katsottavaa. Melkein teki mieli verrata Karia ja Eeviä Mattiin ja Merviin.

  Mutta hyvä kirja Härköseltä, sanoisin, että jopa keksimääräistä Härkös-romaania parempi! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna Siikilä, Totta, Karista tuli todella surullinen hahmo. Mutta ei se Eevikään tosiaan mikään ihanteellinen henkilö ollut.

   Härköseen voi aina luottaa! Ei tule mieleen, että olisin yhteenkään kirjaan pettynyt isosti. :)

   Poista