torstai 14. elokuuta 2014

The Far Side

Gary Larson: The Far Side Gallery 1-5
Warner Books 1984-1995
The PreHistory of The Far Side
Andrews and McMeel 1989

Kuluneen kesän aikana olen onnistunut kartuttamaan sarjakuvakokoelmaani. Gary Larsonin The Far Side Gallery -kokoelmat löysin (jopa postikulut huomioon ottaen) edullisesti huuto.netistä. The PreHistory of The Far Siden sen sijaan hankin jo viime vuoden puolella Seinäjoen kirjamessuilta.

Larsonin yksiruutuiset pilakuvat ovat olleet loistavaa luettavaa keskittymiskyvyn puutteesta kärsivälle päälle. Näitä lukee samalla kyltymättömällä tahdilla kuin useimmat syövät sipsejä: vielä yksi, vielä kourallinen, enää pari, no sama lukea loppuun asti.

The Far Side Galleryistä en sen tarkemmin ala kirjoittaa, toteanpahan vain että hauskaa piisasi ja kannattaa lukea.

The PreHistory of The Far Side taas ansaitsee hiukan enemmän huomiota. Se on nimittäin ikään kuin Gary Larsonin muistelmateos sarjakuvan tekemisestä, varhaisimmista kyhäelmistä suureen suosioon kasvaneesta sarjasta ja suosion tuomista haasteista. Kuten luovaa työtä tekeviltä usein, myös Larsonilta on kysytty, mistä hänen ideansa oikein tulevat. Tuo kysymys herättää Larsonissa mielikuvan isovanhempien ullakolla kököttävästä vanhasta arkusta, jonka sisältä löytyy vanha, tyylikäs kirja nimeltään "Five Thousand and One Weird Cartoon Ideas". Oiva Far Side -aihe jo itsessään!

The PreHistoryssa Larson esittelee muutamia klaffivirheitä sisältäviä töitään: syytettyjen tuolissa istuvalta tikku-ukolta puuttuu jalat, kanavaljakko vetää rekeä ilman valjaita, banaanit kasvavat väärin päin ja niin edelleen. Yksi hauskimmista mokista on lehdessä tapahtunut inhimillinen virhe, kun kuvatekstit ovat vaihtuneet The Far Siden ja sen rinnalla ilmestyneen Ville Vallattoman kesken. Siinä missä luolamiehen kuulema uusi ennustus kuulostaa vain päättömältä, Vallattoman perheen päivällinen näyttäytyy ihan uudessa valossa, kun äiti toteaa Villelle: "I see your little, petrified skull… labeled and resting on a shelf somewhere."

Larson käsittelee myös muutamia eniten lukijapalautetta aiheuttaneita sarjakuviaan. Mukana ovat ne lehmien varhaiset työkalut, mutta myös puhtaasti väärin ymmärrettyjä töitä. Yhdessä sarjakuvassa (When car chasers dream) koira uneksii kopissaan, kuinka se on viimeinkin saanut kiinni auton ja ulvoo voittoaan auton päällä. Koska auto on uhri, se on "kuollut" ja siksi katollaan. Yllättävän moni lukija ei kuitenkaan nähnyt kuvassa voitokasta koiraa, vaan koiran, joka nylkyttää autoa. Ja kun tämän tulkinnan on kuullut, kuvaa on vaikea nähdä alkuperäisessä valossa.

Kirjan lopussa on kokoelma Larsonin omia suosikkitekeleitään. Oli mukava löytää tekijän suosikeista niitä minuakin eniten huvittaneita, se kun tuntui kertovan samankaltaisesta huumorintajusta.

Jos kaipaat vinksahtanutta huumoria tai pikaperehdytyksen The Far Siden maailmaan, mikä tahansa näistä kirjoista sopii siihen tehtävään oikein hyvin. The PreHistory tarjoaa aiheeseen enemmän sisältöä ja taustaa, joten sen lukeminen on luonnollisesti antoisampaa.

PS: Olisin halunnut liittää tähän postaukseen monta yltiöhauskaa sarjakuvaa, mutta koska Larson itse toivoo ettei hänen töitään ladattaisi nettiin, päätin jättää ne pois. Mutta toivottavasti moni intoutuu lukemaan näitä itse ja löytää omat supersuosikkinsa!

2 kommenttia:

  1. Näitä tuli luettua nuorena ja tykättyä, voisi palautella mieleen joskus. Omassa hyllyssä on tuo nelonen (joululahja vaimolta muistaakseni 1997). Larsonin juttujahan julkaistiin aikanaan suomeksikin jossain lehdessä Harhama-otsikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekka, Mulla oli tapana leikata Harhamat talteen, jos jostain lehdestä niitä löytyi :) Suosittelen verestämään muistoja!

      Poista