sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kuninkaantie. Matka historiasta nykyaikaan

Janne Haikari & Carlos da Cruz: Kuninkaantie. Matka historiasta nykyaikaan
Schildts & Söderströms 2014, 33s.

Ahvenanmaalta Viipuriin kulkeva Kuninkaantie on historiallisesti merkittävä. Entisen postireitin varrella on tapahtunut vaikka mitä ja luonnollisesti moni tärkeä paikkakin on sijoittunut hyvien kulkuyhteyksien äärelle.

Kouluikäisille suunnattu tietokirja esittelee Kuninkaantien pätkä kerrallaan. Matkalle lähtee Vertti Historiallisten teiden mielikuvitusmuseosta veneilleen ensin läpi Ahvenanmaan jatkaen sitten matkaa jalkaisin Turusta Viipuriin. Vertille esitellään kunkin taipaleen varrelta lukuisia historiallisia tapahtumia aina keskiajalta nykypäivään.

Kirjan on hauskasti ja monipuolisesti kuvittanut Carlos da Cruz ja teksti on Cruzin ja Janne Huikarin yhteistyön tulosta. Meillä tätä on lueskeltu pätkissä, lähinnä silloin kun olen saanut lapset suostuteltua kuuntelemaan. Sekä tokaluokkalainen että pian eskarin aloittava lapsi molemmat kyllä pitävät Kuninkaantiestä, mutta lyhyiden ja runsaslukuisten faktapätkien kuunteleminen on aika väsyttävää. Näin nuorille kirja voikin olla vielä liian vaativa, kun Suomen historiasta (puhumattakaan muiden maiden historiasta) ei ole vielä kovin selkeää mielikuvaa ja asioiden sijoittaminen suurin piirtein oikealle paikalleen on haastavaa. Myönnän, että minullakin oli ajoittain keskikokoisia vaikeuksia asioiden sisäistämisen kanssa, sillä minulle on aina ollut helpompaa seurata historiaa kronologisesti edeten, kuin hypähdellä ajassa sinne tänne.

Kuninkaantie on täynnä mielenkiintoista tietoa ja kuvien tutkiskelussa vierähtää helposti aikaa. Vaikka meidän perhe ei saanut kirjasta irti ihan niin paljon kuin olin toivonut, vanhemmille lapsille tämä on varmasti mukava tapa kerrata historian tunneilla opittuja asioita.

6 kommenttia:

 1. Olen tästä kovasti kiinnostunut ja lapsetkin ovat vähän isompia, joten taidamme yrittää... Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, uskoisin että tämä toimii tosiaan paremmin vähän vanhempien lapsien kanssa. Jo sekin auttaa, jos Kuninkaantien maisemat ja seudut ovat entuudestaan tuttuja, koska silloin voi helpommin kytkeä asiat ja tapahtumat oikeisiin paikkoihin.

   Poista
 2. Yritin ajatella tuota sisältöä lapsen näkökulmasta. Minusta tuossa on aivan hirveästi sisäistettävää. Olen kulkenut tuon ristiin rastiin muiden syiden kuin matkailua takia. Kuitenkin hyvin tehty ja mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, tässä todella on paljon asiasisältöä - jo aikuisellekin. Mutta mielenkiintoinen tämä ehdottomasti on, ja upeasti kuvitettu.

   Poista
 3. Hei!

  I am one of the author of the book (carlos). Thank you for the review 8)
  We know the book is quite demanding and is full of informations. We thought in this way, that as a road, you just take the time to read, and explore it.
  Sorry, my Finnish is not very good, yet. Seurava kerta, minä yritän kirjoittaa suomeksi ;) Kiitos.

  For who are interested to buy the book, the code "vertti" gets you a promotion price in Sets.fi, I hope I am not against the rule to announce it here. You can share the code around you. It is available until the end of the year.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carlos, Thank you for the comment!
   We did (and do) like your book, but my kids are a bit too young to enjoy it as much as I hoped for. I guess we tried to read it too quickly (my fault) and didn't stop to enjoy our journey on Kuninkaantie.
   You can be proud of this book. :)

   Poista