tiistai 18. helmikuuta 2014

Pohjoismaisia kirjoneuleita ja hauskoja eläinmyssyjä

Susan Anderson-Freed: Uudet Pohjoismaiset kirjoneuleet
(Nordic Knitting Traditions, 2012)
Minerva 2013, 140s.
Suom. Tuulia Salmela
Kauniit kirjoneuleet ovat ilo silmille ja lämmittävät paukkupakkasilla. Tänä talvena ei noita paukkupakkasia juurikaan ole ollut, mutta sehän tarkoittaa vain sitä, ettei neuleiden valmistumisella ole siinä mielessä kiire.

Susan Anderson-Freedin 25 erilaista mallia sisältävä Uudet Pohjoismaiset kirjoneuleet on innostava teos. Sen selkeät ohjeet houkuttelevat kokeilemaan haastaviltakin näyttäviä kirjoneuleita. Ikävä  kyllä onnistuminen ei ole taattua ja siksi minäkään en laita tähän kuvaa tosi suloisista kirjoneulesormikkaista. Vaikka kuinka yritän kuljettaa lankoja sopivan löyhästi työn nurjalla puolella, sisäinen tiukkapipo minussa kiristää lankoja liikaa ja lopputulos on kupruinen, ruma ja joustamaton. Jatkan pura&neulo -taktiikkaani, kunnes varmasti jonain päivänä vielä onnistun.

Kirjasta löytyy ohjeet myssyihin, hanskoihin, sukkiin ja säärystimiin. Perusmalli pysyy miltei samana, vain kuviot muuttuvat, mutta jo värejä vaihtamalla saa hyvin erilaisia lopputuloksia. Minä pidän kirjan malleista, mutta pakko todeta, etteivät omat kirjoneuletaitoni vielä näiden mallien toteutuksiin riitä.



Fiona Goble: Neulo hauskat eläinmyssyt
(Knitted Animal Hats, 2013)
Minerva 2013, 110s.
Suom. Sari Polvinen

Neulo hauskat eläinmyssyt on juuri niin suloinen, kuin kannen perusteella voi kuvitella. Fiona Goble on ideoinut 35 erilaista eläinpipoa, sammakosta lohikäärmeeseen. Pipoja on kolmen kokoisia: pikkuvauvoille, lapsille sekä lapsenmielisille.

Erityisesti tykkäsin tämän kirjan ohjeissa siitä, että näissä ei kikkailla turhia vaan perustaidoilla pärjää hyvin pitkälle. Selkeissä kuvissa käy hyvin ilmi myös se, että lankavalinnalla on iso merkitys. Näissä myssyissä etenkin väri on tärkeää valita oikein, muuten lopputulos voi jäädä valjuksi tai suloinen eläin hukkuu liian räikeään väriin.

Minulle sanallisten ohjeiden seuraaminen on vähän hankalaa, mutta kirjan mallit ovat niin selkeitä, että soveltamalla ja rohkeasti kokeilemalla saa aikaan onnistuneita myssyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti