lauantai 1. helmikuuta 2014

Kurkista avaruuteen

Rob Lloyd Jones: Kurkista avaruuteen
(Look inside Space, 2012)
Tammi 2014, 13s.
Suom. Sari Kumpulainen
Kuvitus: Benedetta Giaufret ja Enrica Rusiná

Tiedän avaruudesta vain vähän. Osaan luetella aurinkokuntamme planeetat, mutta lipsautan edelleen joukon jatkoksi myös Pluton. Tähtikuvioista tunnistan ainoastaan Otavan, mutta senkin löydän vain kotikodin taivaalta, sillä täällä kaupungissa tähdet eivät häävisti näy. Lapsiahan avaruus kiinnostaa suuresti, joten Kurkista avaruuteen -kirja on ihanteellinen apu niukkatietoiselle äidille.

Kurkista avaruuteen sisältää yllättävänkin paljon erilaista avaruustietoutta. Siinä kerrotaan niin avaruuslennoista, -raketeista, -asemasta, kuin taivaankappaleistakin, kuulennoista ja siitä miksi kuusta näkyy välillä vain osa, astronauttien varusteista, tähtien synnystä, galakseista sekä siitä, miten avaruutta tutkittiin ennen muinoin. Viimeisellä aukeamalla on vielä selkeitä vastauksia usein askarruttaviin kysymyksiin, kuten siihen, mikä on tähdenlento ja kuinka avaruuslentäjäksi pääsee.

Kirja on kuvitettu hauskasti, mutta ilmeisen todenperäisesti. Yli 70 luukkua takaa sen, että kirjassa riittää tutkittavaa ja sen ääressä malttaa istua levottomampikin lapsi vaikka asiatietous raskaalta tuntuisikin. Tosin runsaat luukut voivat olla myös ongelma, sillä meidän lukuhetkemme keskeytyi ekaluokkalaisen osalta luukkujen avaamisessa kipeytyneen sormen takia. Onneksi pikkuveli jaksoi avata loput luukut ja koululainen sai myöhemmin tutkia kirjaa ilman rankkaa fyysistä panostusta.

Luukut ovat aina olleet hitti sekä minulle että jälkikasvulleni. Tästä kirjasta erityisen hienon luukkukirjakategoriassa tekee se, että kirjassa on lukuisia luukkuja myös luukkujen takana! Homma toimii hirveän hyvin, sillä johonkin asiaan voidaan perehtyä (melko kirjaimellisesti) syvemmin tällä tavalla. Etenkin kuun maahan näkyvän osan vaihtelun havainnollistaminen "tuplaluukutuksella" toimii valtavan hyvin:

Kuva ei tee lainkaan oikeutta tälle sivulle.

Kun kaikki luukut ovat kiinni, näkyy täysikuu. Yhden luukun avaamalla pääsee kurkistamaan puolikuuta ja toisen luukun takaa paljastuu vain kapea kuun sirppi.

Kurkista avaruuteen on niitä kirjoja, joiden lukeminen uudelleen ja uudelleen ei muodostu ongelmaksi, sillä oppimista riittää niin äidillä kuin lapsillakin.

2 kommenttia:

  1. Meillä on 7-vuotiaan ja 3-vuotiaan keskuudessa avaruus nyt se kuumin puheenaihe. Tämä kirja taitaa siis olla must meidänkin perheessä. Ja seuraava haave onkin sitten oma kaukoputki. :)

    VastaaPoista
  2. Pihi nainen, Kannattaa tutustua tähän! Meillä lapset menevät niin aikaisin nukkumaan, ettei kaukoputkihaaveita ole vielä esiintynyt. Onneksi, sillä minulla riittää haastetta ihan näissä avaruusasioiden perusteissakin. :)

    VastaaPoista