torstai 6. helmikuuta 2014

Stuff I've Been Reading

Nick Hornby: Stuff I've Been Reading
Viking/Penguin 2013, 245s.

Nick Hornbyn Believeriin kirjoittamat kirjallisuuskolumnit olivat edellisen kokoelman perusteella niin hyviä, että tämä tuore kokoelma piti hankkia heti tuoreeltaan. Rakenne on vanha tuttu: jutun alussa Hornby listaa kuukauden aikana hankkimansa ja lukemansa kirjat omiin sarakkeisiinsa ja kertoo sitten lukemastaan. (Tai katsomastaan, jos ei ole sattunut lukemaan mitään.)

Hornby tekee lukuisia oivallisia huomioita lukemisesta ylipäätään ja olisin mielelläni merkannut nuo lauseet muistiin. Mutta koska luin tätä iltalukemisena enkä muistanut viedä muistilappuja yläkertaan, voin siteerata vain muutamaa kohtaa. Heti kirjan alussa Hornby pohtii sitä, kuinka hän on vuosien mittaan muuttunut lukijana. Joku vanha, rakas kirja ei uudelleen luettuna herätäkään suurempia intohimoja. Miksi?

"Every so often I pick up a book that I know meant a great deal to me in those early adult years, and I'm frequently surprised by its failure to connect with my older self.--These loved books are me now and previous loved books were me then, and I retain only a passing interest in the latter person."

Näinhän se menee, ihminen muuttuu. Ehkä ne vanhat suosikit olisikin hyvä jättää rauhaan ja nauttia hyvistä muistoista. Toisaalta taas, olisipa ihanaa jos onnistuisikin rakastamaan samaa kirjaa kuten ennen muinoin.

Tiedän, etten ole ainoa, joka ajoittain (no hyvä on, melkein koko ajan) tuskailee lukemattomia kirjoja. Luettavaa olisi mielettömästi, mutta aika ei riitä. Vaikka kuinka tekisi itselleen lukulistoja ja -suunnitelmia, harvoin ne pitävät. Ei Hornbykään saa luettua syntymäpäivälahjaksi saamiaan kirjoja heti, vaikka kuinka haluaisi.

"-- I have finally read one of the three, even though I wanted to read all three of them immediately. (What happened in between? Other books, is what happened. Other books, other moods, other obligations, other appetites, other reading journeys.)"

Sen lisäksi, että Stuff I've Been Reading pukee sanoiksi lukemiseen liittyviä tuntemuksia, siitä löytyy kirjavinkki poikineen. Muriel Spark, Marilynne Robinson ja moni muu kirjailija sai osakseen sen verran paljon kehuja, että heihin haluaisin tutustua paremmin. Kaikkia lukemisiaan Hornby ei kuitenkaan kehu ja miksipä kehuisikaan, jos siihen ei tunnu olevan syytä. Hän oli lupautunut kirjoittamaan esittelytekstin Dickensin kirjaan Our Mutual Friend ja koska edellisestä lukukerrasta oli jo vuosia, kirja oli muistin virkistämiseksi luettava uudestaan. Harmillista kyllä, kirja ei tehnyt Hornbyhyn suurta vaikutusta. Oikeastaan päin vastoin. Kuinka kirjoittaa lukijaa inspiroivat alkusanat kirjaan, josta itse ei pitänyt? Olisikin mielenkiintoista lukea tuo esittelyteksti, mikäli sitä lopultakaan julkaistiin.

Stuff I've Been Reading tarjosi juuri sitä mitä odotinkin: ajatuksia kirjoista, kirjoittamisesta ja lukemisesta.

10 kommenttia:

 1. Tuon saman olen huomannut itsekin. Jotkin teokset, joista aikanaan oli hyvin innoissaan, eivät enää sytytäkään. Tyyppiesimerkkinä tästä Sadanvuoden yksinäisyys.

  Robinsonia voin minäkin suositella. Olen lukenut häneltä Gilead ja Home. Välillä niin hienoja pieniä nyansseja hänen kerronnassaan, että henki lukiessa salpautuu. Muistelisin, että tänä vuonna häneltä on tulossa uusi teos.

  VastaaPoista
 2. Nick Hornby on vanha suosikkini ja tämä kirja kuulostaa herkulliselta. Lukemisesta on aina kiva lukea. :)

  VastaaPoista
 3. Kävin tietysti heti kurkkimassa Adlibriksessä, paljonko tämä maksaisi, mutta maltoin sitten mieleni, koska edellinenkään tilaus ei ole vielä tullut. Kirjastovihkooni tämä on kuitenkin nyt pakko laittaa muistiin.
  KIINNOSTAVA! Pidän Nick Hornbyn tyylistä. Muistan lukeneeni häneltä kolme - neljä romaania.

  VastaaPoista
 4. Nick Hornby vaikuttaa melko fiksulta mieheltä ajatuksineen :)

  VastaaPoista
 5. Hornby ♥! Kirjallinen rakkaussuhteeni mieheen on kestänyt jo yli viisitoista vuotta eikä osoita pienintäkään väljähtymisen merkkiä. Tänä vuonna tulee siis vihdoin uusi romaani! Mutta näitä Nickin kirjajuttujakin olen kyllä lukenut riemumielin, kaikki hänen kirjoittamansa uppoaa minuun.

  Muriel Sparkiin olen jo tutustunut Hornbyn suositusten myötä. Parin kirjan jälkeen en ole vielä ihan varma, kuinka paljon oikeastaan tykkään Sparkista, mutta omanlaisensa tyyli hänellä ainakin on.

  P.S. Olen ehkä vähän outo, kun kaikki uusintakierrokselle ottamani lapsuuden ja nuoruuden suosikit ovat sykähdyttäneet myös vuosikymmeniä myöhemmin. Mutta olenkin aina epäillyt aikuisuuttani. :)

  VastaaPoista
 6. Omppu, Minäkin olen lukenut Robinsonilta Gileadin, mutta siitä en hirveästi pitänyt. Oli jotenkin hidas. Mutta kaksi muuta Robinsonia on odottanut lukuvuoroaan jo kauan, joten ehkäpä jompi kumpi niistä miellyttäisi enemmän.

  Elina, Oi kyllä, lukemisesta lukeminen on aina ihanaa! :)

  Marjatta, Toivottavasti tämä löytyy kirjastostasi. Hornby on mainio kirjailija, vaikka en olekaan varauksettomasti ihastunut kaikkiin hänen kirjoihinsa.

  Villasukka, No eikö vain vaikutakin! Kannattaa tutustua, mikäli kohdalle osuu. :)

  Pekka, Heti piti etsiä tietoa tulevasta romaanista, mutta nihkeästi löytyi mitään. :) Sen sijaan ilahduin siitä, että A Long Way Downista on tehty elokuva! Olen tässä suunnitellut lukevani Skeittarin uudestaan, koska ensimmäisellä lukukerralla en siitä tykännyt. Jospa olisin kasvanut lukijana edes hiukan. Ehkä sinä olet jo nuorena ollut kypsä kirjojen suhteen ja siksi vanhatkin suosikit ovat edelleen hyviä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan kuulostaa paremmalta tulkinnalta, toivon että olet oikeassa. :)

   En minäkään tiedä Hornbyn seuraavasta kirjasta muuta kuin että se ilmestyy alkukielisenä syksyllä. Muistelen lukeneeni viime vuonna jostain, että kirja liittyisi johonkin kuvitteelliseen vanhaan tv-sarjaan, mutta en löydä muistikuvilleni minkäänlaista vahvistusta.

   Hei muuten, kiva kun olet postaillut niin paljon sarjakuvista viime aikoina! En ole lukenut mitään samoja, mutta esim. Asema ja Drawn and Quarterly kuuluvat suosikkikustantamoihini.

   Poista
  2. Kivaa, että sarjakuvapostauksetkin kiinnostavat! Kiinnostavia sarjakuvia on nyt alkuvuodesta löytynyt ihmeen paljon, joten niitä on luvassa vielä lisääkin. :)

   Poista
 7. Oi, minulta oli mennyt ohi, että Hornbyltä on tullut tällainenkin kirjapohdiskelukirja! Tykkäsin hurjasti Polysyllabic Spreestä. Lukulistalle!

  VastaaPoista