lauantai 8. helmikuuta 2014

Shell's Angles

Jyri Paretskoi: Shell's Angles
Karisto 2013, 218s.

Kolme kaverusta Hane, Samu ja Rudi ovat kasiluokkalaisia, joiden elämän keskeisiä asioita ovat mopot ja tytöt. Tytöt tosin ovat toistaiseksi pysyneet haaveiden tasolla, mutta asia muuttuu Hanen rohkaistuttua puhumaan kaukorakkaudelleen. Perustetaan mopojengi, Shell's Angles, eletään tavallista teinien arkea ja tapahtuu monenlaista.

En ole hetkeen lukenut nuortenkirjoja, mutta monelta osin Jyri Paretskoin Shell's Angles noudattaa tuttua kaavaa: on tyttö ja poika, ihastutaan, on kiperiä tilanteita, ystäviä, hankalia vanhempia jne. Paretskoi kirjoittaa humoristisella tyylillä vakavistakin asioista ja muutaman kerran tyrskähdin nauramaan ääneen.

Ehkä olen kirjalle liian vanha, sillä monet asiat tuntuivat epäuskottavilta. Vaikka tarina sijoittuu nykyaikaan ja kaikilla on kännykät ja muut pelit ja vehkeet, ne sivuutetaan usein. Ammakin kiinnitti huomiota siihen, että teinipoika etsi tietoa nettipokerista kirjastosta - ei netistä. Minä kummastelin myös sitä, että jos kaveri ei vastaa puhelimeen koko viikonloppuna vaikka lauantai-illaksi oli suunniteltu jotain yhteistä tekemistä, yhteyttä ei yritetty ottaa esimerkiksi facebookin tai messengerin kautta, vaan kärvisteltiin epätietoisuudessa maanantaiaamuun ja koulun alkuun asti. Kenties omat teinivuodet olivat monessa muussakin suhteessa liian erilaiset, sillä moni muukin seikka tuntui kovin oudolta, liian alleviivatulta, osoittelevalta tai ennalta-arvattavalta.

Nuortenkirjana Shell's Angles on kuitenkin viihdyttävä. Ihastumisesta ja ensirakkauksista on aina ihana lukea, silloin sitä tuntee itsekin nuortuvansa. Ehkäpä miehen kirjoittama kirja, jossa pääosassa ovat pojat ja mopot, rohkaisisi nuoria miehenalkuja lukemisen pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti