tiistai 25. helmikuuta 2014

Olet ilkimys, herra Gummi!

Andy Stanton: Olet ilkimys, herra Gummi!
(You're a Bad Man, Mr Gum!, 2006)
Schildts & Söderströms 2014, 187s.
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Kuvitus: David Tazzyman

Olipa kerran inhottava, julkea, ilkeä herra Gummi. Hän asuu törkyisessä talossa, jota ympäröi tavattoman kaunis puutarha. Puutarha on pakko pitää kunnossa, sillä pieninkin epäjärjestys saa kiukkuisen keijun mätkimään herra Gummia paistinpannulla. Onneksi puutarhaa ympäröi aita, eikä kukaan muutenkaan halua pistäytyä ilkeän sedän puutarhassa. Mitään erikoista ei tapahdu koko Lamonen-Pulin pikkukaupungissa. Paitsi sitten, kun suuri, kiltti Jaakko-niminen koiranroikale päättää telmiä herra Gummin puutarhassa. Puutarha on äkkiä mullin mallin, herra Gummi saa iskuja kiukkuisen keijun paistinpannusta ja kamala herra Gummi päättää myrkyttää koiran.

Onneksi kirjassa on myös kilttejä ihmisiä. Yksi heistä on tyttö nimeltä Jammi Mammi Lammi F'Huppa F'Huppa Berliini Stereo Iio Iio Lep K'Jep Nermonika Le Harhapek De Grespin De Krespin De Spespin De Vespin De Hula De Vanne De Brunkle Merry Christmas Lenoir, ystävien kesken Polly. Myös karkkikaupan omistaja, Rouva Suloinen ja omituinen erakko Perjantai O'vela ovat hyvien puolella ja auttavat Pollya pelastamaan Jaakon.

Andy Stanton on kirjoittanut hersyvän höpsön ja nauruhermoja rasittavan kirjan, joka oli laimeasti sanottuna täydellinen meidän lapsille. Kapari-Jatan käännös on mainio ja Tazzymanin kuvitus tarinan henkeen sopivaa. Iltasatuhetket olivat tämän kirjan kanssa päivän odotetuin tapahtuma (kerrankin myös lapsille) ja Herra Gummia olikin ihanan vaivatonta lukea ääneen. Paitsi Pollyn oikea nimi oli joka kerta yhtä haastava. Silti palasimme Pollyn viralliseen nimeen lähes joka ilta, niin paljon se huvitti. Kirjan henkilöt kertojaa myöten ovat niin vinkeitä, että lukija heittäytyy väistämättä erilaisiin rooleihin. Naurutaukoja oli pakko pitää ja etukäteen sovittiin iltasaduksi riittävän <50 sivua. Mieluiten olisimme kyllä lukeneet koko kirjan kerralla.

Parasta Herra Gummissa on se, että Stanton on kirjoittanut jo 9 Herra Gummi -kirjaa! Voi, en malta odottaa seuraavaa suomennosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti