torstai 13. helmikuuta 2014

Äitejä ja poikia

Colm Tóibín: Äitejä ja poikia
(Mothers and Sons, 2006)
Tammi 2013, 315s.
Suom. Kaijamari Sivill


Colm Tóibínin Brooklyn on ollut blogeissa melkoinen hitti. Minäkin sen luin, mutta en ihastunut Eilisin tarinaan oikeastaan lainkaan. Silti jokin Tóibínin tyylissä viehätti ja lainasinkin Äitejä ja poikia kirjastosta pian sen ilmestymisen jälkeen. Lukemisen aloittaminen kesti kohtuuttoman kauan (en halua edes laskea, kuinka kauan), mutta itse lukemisessa ei mennyt edes kahta päivää.

Vaikka Äitejä ja poikia kirjan kansi on hempeä ja kaunis, kirjan novellit eivät sitä juurikaan ole. Äidit ja pojat ovat kukin omanlaisiaan, aivan kuten oikeassa elämässäkin. Toisinaan äidin ja pojan suhde on mutkaton ja läheinen aikuisuuteen asti, joskus suhde tuntuu perustuvan välttelyyn ja joskus suhdetta ei ehdi syntyäkään. Kuitenkin, aina äidin ja pojan välinen suhde on merkityksellinen, kummallekin osapuolelle.

Kirjan yhdeksän novellia ovat kaikki hienoja, tunnelmiltaan vaihtelevia ja ylipäätään upean monipuolisia. Tóibín on kirjoittanut myös (ainakin) kahdeksan muuta kirjaa, enkä malta odottaa seuraavaa suomennosta. Olen mielettömän iloinen, että viimeinkin luin tämän kirjan, enkä palauttanut lukemattomana kirjastoon vaikka monesti meinasin.

4 kommenttia:

 1. Erittäin hyvin tiivistetty. Kiva että tartuit kirjaan, vaikket tykännyt Brooklynista. Minätykkäsin kyllä aika kovasti kummastakin, uih, tulisipa pian lisää :)!

  VastaaPoista
 2. bleue, Tämä oli monella tapaa iloinen yllätys Brooklynin jälkeen! Tosin olen alkanut ajatella, että ehkä Brooklyn ei sittenkään ollut niin huono… ;)

  Ja näköjään olen onnistunut tunkemaan postaukseen omituisia taustavärejä. Pitääpä käydä säätelemässä...

  VastaaPoista
 3. Tóibín on nykyisin yksi suurimmista kirjailijasuosikeistani käännöskirjallisuuden saralla. Ihanaa että luit tämän, ja ihastuit! Ja arvaa mitä - Brooklynistä on tekeillä elokuva, ehkäpä katsot sen ja pidät siitä kirjaa enemmän... :)

  VastaaPoista
 4. Mukavaa, että kirjoitut tästä, vaikket kirjailijan teosten ylin ystävä olekaan. Kiitos! :)

  VastaaPoista