maanantai 17. helmikuuta 2014

Locke & Key 1-5

Joe Hill & Gabriel Rodriguez:
Locke & Key 1: Welcome to Lovecraft (2013, 158s.)
Locke & Key 2: Head Games (2013, 144s.)
Locke & Key 3: Crown of Shadows (2011, 140s.)
Locke & Key 4: Keys to the Kingdom (2011, 146s.)
Locke & Key 5: Clockworks (2013, 152s.)
IDW Publishing

Joe Hillin käsikirjoittama ja Gabriel Rodriguezin kuvittama sarjakuva Locke & Key on kiinnostanut minua pitkään. Omaksi en ole kuitenkaan raaskinut sarjaa hankkia ja pitkään meidän kirjastossa oli saatavilla vain sarjan osat 3-5. Lopulta, kolmen hankintaehdotuksen ja henkilökohtaisen ruinauksen (ja kirjaston hankintakiellon loppumisen) jälkeen, ensimmäiset kaksi osaa saapuivat ja pääsin tutustumaan Locke & Keyn maailmaan.

Jo Welcome to Lovecraftin ensimmäiset sivut antavat hyvän kuvan siitä, miten rankkaa menoa on luvassa. Locken viisihenkinen perhe viettää rauhallista päivää kesäasunnollaan, kun paikalle saapuu perheen isän oppilas yhdessä kaverinsa kanssa. He ovat ajaneet pihaan autolla, jonka ovat "lainanneet" oppilaan enolta. Tosin eno ja hänen vaimonsa retkottavat raatoina avolavan takaosassa. Oppilas, Sam Lesser, surmaa herra Locken tämän vaimon silmien edessä. Hautajaisten jälkeen äiti ja lapset, Tyler, Kinsey ja Bode, muuttavat Lovecraftissa sijaitsevaan Keyhouseen. Keyhouse on suuri, vanha ja sokkeloinen, täynnä ovia - ja avaimia. Kun Sam Lesser pakenee nuorisovankilasta, perhe alkaa pelätä tämän lähtevän heidän peräänsä. Virkavalta uskoo kuitenkin Lesserin jäävän pian kiinni ja Locken perheen olevan turvassa, ovathan he muuttaneet lähes toiselle puolelle maata.

Tarina etenee ovelasti siten, että jutut mutkistuvat sitä mukaa kun sarja etenee. En oikeastaan voi juonesta kertoa mitään paljastamatta liikaa, sillä minusta oli ihanaa lukea sarja tietämättä siitä etukäteen mitään. Mutta pääosassa ovat perheen lapset, mystisiä ovia avaavat avaimet sekä suuri pahuus.

Hillin tarinankerronta yhdistettynä Rodriguezin kuvitukseen toimii hyvin ja minun olikin pakko lukea kaikki viisi kirjaa yhden viikonlopun aikana. Sen verran monisyinen ja sykäyksittäin etenevä Locke & Key on, että en oikeastaan suosittele lukemaan sarjaa pienissä osissa. Kuudes osa, joka on ymmärtääkseni sarjan viimeinen, on juuri ilmestynyt ja odotankin sitä malttamattomana kirjastoon.

3 kommenttia:

 1. Huh, nostan hattua että luit nämä! Ensimmäinen osa oli mielestäni huikea, mutta tosiaan niin pelottava minulle etten tiedä voinko lukea seuraavia osia laadukkaasta työstä huolimatta. Toivottavasti kuutososa saapuu pian käsiisi!

  VastaaPoista
 2. Juuri hankin nämä itsellenikin luettavaksi, joten olipa iloinen yllätys nähdä heti noteerattavan muuallakin. Minulla ei ole sen kummempaa käsitystä sisällöstä, joten nyt jännityksellä odotan omaa lukukokemusta.

  VastaaPoista
 3. Linnea, varmasti itse osaatkin arvioida parhaiten, sopivatko nämä sinulle. Minusta kauhu ei päässyt kehittymään liian pahaksi näin kun luin miltei koko sarjan kerralla. Vaikka kylläpä tarinaan jäi vielä monta avointa juttua päätösosaa odottamaan.

  Raija, Voi toivottavasti pidät näistä! :) Minä pidin sarjakuvatoteutuksesta, mutta väkisinkin välillä mietin, olisiko homma toiminut vielä hienommin kirjana. Tosin kirja olisi kenties venynyt turhankin pitkäksi...

  VastaaPoista