Laila Kohonen: Miehuuskoe 1917 Otava 2017, 154s. |
Laila Kohosen isän kokemuksiin perustuva Miehuuskoe 1917 on jännittävä ja mieleenpainuva kertomus ajasta juuri ennen Suomen itsenäistymistä. Kirjaan tapahtumia ja henkilöitä on hieman muunneltu, mutta tarinasta aistii silti sen, että juuri näinkin olisi voinut tapahtua.
Savonlinnassa vietetään kesäloman viimeisiä päiviä. Vilho on viimein suorittanut eräänlaisen miehuuskokeen kierrettyään Olavinlinnan muurin ulkoreunaa pitkin. Toisenlainen miehuuskoe on kuitenkin edessä, kun syksyn aikana venäläiset kasakat alkavat käyttäytyä arvaamattomasti. Aikaisemmin taloista on kadonnut nuorta miesväkeä paikkaan, josta Vilholle ja muille lapsille ei kerrota. Pian eivät kaikki isätkään enää palaa kotiin, kun venäläissotilaat pidättävät miehiä mitä pienimmistä syistä. Vilho ystävineen päättää vakoilla venäläisten sotilaiden puuhia, mutta leikkinä alkanut touhu muuttuu hetkessä oikeasti pelottavaksi ja vaaralliseksi.
Miehuuskoe 1917 on lyhkäinen kirja, mutta siihen mahtuu paljon mielenkiintoista asiaa Suomen lähihistoriasta. Tätä lukiessa etsimme netistä kuvia Olavinlinnasta ja kasakoista, pysähdyimme juttelemaan jääkäreistä, keisarista sekä kuningaskunnan ja tasavallan eroista. Uskon, että tämän kirjan myötä tuon ajan tapahtumat jäivät paremmin päähän, kuin koulukirjasta luettuna.
Heti täytyy tämä lukea, mietin kun näin postauksesi otsikon. Mutta ei se ollutkaan sitä mitä ajattelin, eli oma ajatukseni linkittyi The Graduateen! - Mutta siitä huolimatta kiinnostava kirja. Savonlinna on minulle hyvin tuttu paikka.
VastaaPoista