Jälleen on yksi vuosi takana päin. Vuodesta 2013 minulle tulee ensimmäisenä mieleen esikoisen koulunaloitus ja vauvan valvottamat yöt. Ja lukion luokkakokous.
|
Kirjahyllyni kertovat kroonisesta tilanpuutteesta. |
Olen lukenut monia ihania, upeita, sykähdyttäviä kirjoja, joita muistelen lämmöllä vielä pitkään. Muutama kehnompikin lukukokemus muistuu mieleen, mutta onneksi niitä ei kauhean montaa ollut. En lähde erittelemään suosikkeja, mutta kaikki luetut löytyvät tuolta yläpalkista kohdasta
Kirjat 2013.
Kuluneen vuoden aikana osallistuin jälleen erilaisiin lukuhaasteisiin, mutta en ole varma muistanko edes enää niitä kaikkia.
Maailmanvalloitus ei ole edennyt käytännössä minnekään, koska karttasivusto oli muuttunut, enkä ole saanut aikaiseksi tehdä uutta karttaa.
Kuusi kovaa kotimaista -haaste on sekin jäänyt unholaan, vaikka kovasti uhosin suorittavani haasteen loppuun tänä vuonna. Ehkä ensi vuonna edes edistyisin asian suhteen...
Mari A pisti alkuvuodesta pystyyn Kirjavuori Mount Everestille -haasteen, jonka motivoimana oli tarkoitus lukea omiin hyllyihin kertyneitä kirjoja. Lähdin mukaan innolla, mutta enpäs päässyt kovin korkealle kiipeämään. Karu totuus on se, että en lukenut edes haasteen pienimmälle kumpareelle riittävää 12:ta oman hyllyn vanhaa kirjaa, vaan saldoni jäi ankeasti kahdeksaan. Luin kyllä omia kirjoja enemmänkin, mutta ne loput olivat haasteen alkamisen jälkeen tehtyjä hankintoja, joten niitä ei laskettu mukaan. Kirjavuorelle yritin päästä seuraavilla kirjoilla:
- Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
- Timo Parvela: Ella ja kaverit juhlatuulella
- Tina Fey: Bossypants
- J.R.R. Tolkien: Maamies ja lohikäärme
- Enid Blyton: SOS ei anna periksi
- Colin Duriez: Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien
- Jenny Lawson: Let's Pretend This Never Happened (A Mostly True Memoir)
- Cristina López Barrio: Mahdottomien rakkauksien talo
Tässä vielä linkki, jonka takaa blogitekstit ko. kirjoista löytyvät
*klik*.
Paremmalla menestyksellä osallistuin
Susan Seitsemän sarja- sarjishaasteeseen. Heti tammikuussa varasin ja lainasin kirjastosta kaikki Don Rosan Ankkasarjikset, mutta vaikka ne luinkin, en osannut blogata. Jotenkin noiden kokoelmien ottaminen osaksi tätä haastetta olisi tuntunut huijaamiselta, sillä olin ne lukenut monesti jo aiemmin. En kyllä olisi noista kirjoista osannut blogiin mitään kirjoittakaan, sen verran läheisistä seikkailuista on kyse. Mutta kuin vahingossa luettuja sarjakuvia kertyi vuoden mittaan yllättävän iso pino:
- P. Ôtie & Li Kunwu: Minun Kiinani 3. Rahan aika
- Guy Delisle: Pjongjang
- Guy Delisle: Merkintöjä Burmasta
- Alison Bechdel: Äideistä parhain, Koominen draama
- Guy Delisle: Shenzhen
- Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista
- Marjane Satrapi: Persepolis - iranilainen lapsuuteni
- Marjane Satrapi: Persepolis 2 - kotiinpaluu
- Nina Hemmingsson: Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt
- Kate Beaton: Hark! A vagrant
- Cyril Pedrosa: Kolme varjoa
- Tom Gauld: You're all just jealous of my jetpack
- Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Himaset 1, Juustoon ei saa piirtää!
- Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Himaset 2, Keijut ei juo kahvia!
- Kaisa Leka: I am not these feet
- Kaisa Leka: On the outside looking in
- Stephen King: Creepshow
- Hugo Pratt: Corto Maltese, Kelttiläistarinoita
- Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot I
- Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot II
- Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot III
- Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot IV
- Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot V
- Guy Delisle: A User's Guide to Neglectful Parenting
- Lars Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot VI
Guy Delislen sarjakuvat ovat jääneet mieleen erityisen mielenkiintoisina,
Cyril Perosan Kolme varjoa taas liikuttavana.
Kate Beaton oli hulvaton uusi tuttavuus, josta on kiittäminen pikkusiskon kirjahyllyä ja
Stephen Kingin Creepshow ansaitsee oman kunniamainintansa koomisuutensa vuoksi. Nyt loppuvuodesta olen tutustunut viimeinkin
Muumi-sarjakuviin ja ihastunut ikihyviksi. Pakko kiittää Susaa ihanasta haasteesta, sillä sarjakuvat ovat olleet minulle aiemmin vähän sellaista epäkirjallisuutta, jota olen vierastanut ihan turhaan.
Kaikki sarjakuvapostaukset
tästä linkistä, ollos hyvä.
Vuonna 2014 aion osallistua
Tove Jansson 100v. -juhlavuoden juhlistamiseen lukemalla ja bloggaamalla kirjoja Tovesta ja Tovelta. Otin aiheeseen jo pienen varaslähdön, mutta Tove Jansson ansaitsee toki tulla huomioiduksia myös muulloin kuin juhlavuotenaan.
Suketus pisti käyntiin
Ihminen sodassa -lukuhaasteen, johon myös lähden mukaan. En ole varsinaisten sotakirjojen ystävä, mutta monissa kirjoissa sota on läsnä, vaikka rintamalla ei oltaisikaan. Suuria tavoitteita en tässäkään itselleni aseta, mutta jos nyt sotamieheksi asti pääsisin.
Jos olisin uudenvuodenlupauksia antavaa tyyppiä, vannoisin ja vakuuttaisin lukevani enemmän omien hyllyjen kirjoja, klassikoita, tyttökirjoja, tietokirjoja, runoja. Yhtä pontevasti kertoisin pitäväni teemaviikkoja, joiden seuraaminen muiden blogeissa on ollut todella mielenkiintoista. Mutta en lupaa mitään, ettei kukaan pety. Paitsi sen lupaan, että jatkan lukemista ja bloggaamista kuten tähänkin asti.
Mukavaa vuotta 2014!