Marie Kondo: KonMari. Siivouksen elämänmullistava taika
(JINSEI GA TOKIMEKU KATAZUKE NO MAHO, 2011)
Bazar 2015, 214s.
Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut: Päivi Rekiaro
Luin viime kesänä Anne te Velde-Luoman kirjan
Kaaoksen kesyttäjä, jonka innoittamana vähensin kotimme tavaramäärää melkoisesti. Paljon tänne jäi, myös sitä ylimääräistä, mutta jotenkin se suurimman innostuksen hiivuttua en ole saanut jatkettua koko hommaa. Japanilaisen Marie Kondon
elämänmullistavalta siivousoppaalta odotinkin uutta sysäystä kodin järjestämiseen.
KonMari on Marie Kondon kehittämä järjestely/lajittelutapa, jonka jälkeen kodin pitäminen siistinä tapahtuu lähes itsestään. Perusperiaate on sama kuin te Velde-Luoman kirjassa, eli tavaramäärän karsiminen. Asenne onkin sitten se kompastuskivi, jonka vuoksi luin kirjan lähinnä epäuskoisesti pyrskähdellen. Siinä missä
Kaaoksen kesyttäjä on helposti lähestyttävän asiallinen ja käytännöllinen,
KonMari näyttäytyy lähes hörhöilynä.
Yksi keskeisimmistä
KonMari-menetelmän ajatuksista on se, että kodissa pitäisi olla vain sellaisia esineitä ja tavaroita, jotka tuottavat omistajalleen iloa. Järjestely aloitetaan vaatteista, jotka käydään yksitellen läpi ja pohditaan, tuottaako se iloa vai ei. Jos vastaus on kyllä, vaate saa jäädä, muussa tapauksessa vaate heitetään pois. Kondo kertoo, kuinka
"kannattaa vahvistaa positiivista minäkuvaansa käyttämällä vaatteita, joissa vilpittömästi viihtyy", mutta lankeaa heti seuraavaksi omituiseen ulkonäkökeskeisyyteen:
"Jos olet nainen, käytä yövaatteina jotain naisellista tai eleganttia. Pahin virhe olisi pitää siivotonta collegepaitaa ja -housuja. -- Jos verkkarit ovat arkiasusi, alat lopulta näyttää siltä kuin todella kuuluisit niihin, mikä ei ole erityisen viehättävää." Mutta entä jos ne verkkarit tai kulahtaneet yöpaidat tuottavat iloa? Mitä jos henkilön tavoitteena ei ole ollakaan
"erityisen viehättävä"?
Vaatteet pitäisi säilyttää tietyllä tavalla taiteltuna. Jokaisella vaatteella on kuulemma oma
sweet spottinsa, jossa vaate viihtyy parhaiten. Kauniisti taitellut vaatteet tulisi säilyttää pystyasennossa, väriliu'un kulkiessa tummasta vaaleaan, vasemmalta oikealle. Sukat tulee nekin vapauttaa mytyistään, asetella sievästi päällekkäin, taittaa muutaman kerran ja rullata sievästi. Samankokoiset rullat sitten asetellaan - edelleen sievästi - vetolaatikkoon siten, että vaaleat sukat ovat edessä ja tummat takana. Kondon mukaan sukat väsyvät jollei niitä säilytä oikein:
"Luit oikein. Vetolaatikkoon laittamasi sukat ja sukkahousut ovat ehdottomasti lomalla. ne joutuvat koville jokapäiväisessä työssään, kun ne litistyvät jalkasi ja kenkäsi väliin ja kärsivät puristuksesta ja hankauksesta suojellakseen jalkojasi. Ne saavat tilaisuuden levätä vain ollessaan laatikossa. mutta jos ne sidotaan tai kierretään kerälle,ne ovat jatkuvasti jännitystilassa, niiden kangas venyy ja joustonauhat kiristyvät. Ne kieriskelevät ja törmäilevät toisiinsa aina, kun laatikko vedetään auki ja työnnetään kiinni."
Niin että vapauttakaa sukkanne, te raakalaiset!
Eivätkä sukat tietenkään ole ainoita laiminlyötyjä tavaroitamme. Kondo kehottaa tyhjentämään käsilaukun päivittäin, jotta laukku saisi levähtää. Sen lisäksi, että käyttöesineiden pitäisi saada ansaitsemansa lepo, Kondo toteaa moneen kertaan, että tavaroita tulisi muistaa kiittää hyvin tehdystä työstä. Esimerkiksi kun hän itse osti uuden puhelimen, hän lähetti vanhalle puhelimelleen kiitoksen tekstiviestinä. Tuon viestin jälkeen siihen mennessä moitteetta toiminut puhelin pimeni kokonaan.
*aavemaista huhuilua*
Luonnollisesti kiittämisestä kannattaisi Kondon mukaan tehdä päivittäinen rutiini, ainakin kodin osalta yleisesti. Olen kuvitellut olevani jotenkin omituinen, kun vaikkapa sukuloimasta palatessa huikkaan ovelta "hei koti!" tai kun kaivan kaapin perältä käyttöön toiset lautaset, ettei niille tule paha mieli. Mutta Marie Kondo vie tavaroiden elollistamisen aivan eri asteelle. En todellakaan jaksa kiittää joka värikynää tai nuppineulaa aina käytön jälkeen.
Toisinaan voi olla vaikea keksiä tavaroille sopivaa säilytyspaikkaa. Ei hätää:
"jos emmit, kysy kodiltasi ja säilytettävältä esineeltä, mikä on paras ratkaisu." Kuinka kätevää! Kun tavarat ovat oikeilla paikoillaan, ne viihtyvät paremmin. Lisäksi ihmiset kohtelevat vähiä tavaroitaan paremmin kuin älytöntä tavaramäärää.
"[T]avaroista huolehtiminen motivoi niitä parhaiten tukemaan sinua, niiden omistajaa." Aivan.
KonMari-menetelmä ei ainoastaan takaa siistiä kotia, sillä ilmeisesti tavarapaljoudesta vapautuminen vaikuttaa ihmisiin mitä yllättävimmillä tavoilla. Kondo kertoo, kuinka useat hänen asiakkaistaan ovat sairastuneet äkilliseen ripuliin tai heille on puhjennut runsaasti finnejä. Nämä oireet kertovat toki ainoastaan kehon puhdistumisesta ja edelleen useat asiakkaat ovat projektin toteutettuaan hoikistuneet selvästi. Lisäksi Kondo saa kertomansa mukaan usein kuulla, kuinka kodin järjestäminen on saanut asiakkaan viimeinkin ymmärtämään, mitä hän haluaa tehdä työkseen.
Kondo on niin ihastunut tavaroiden hävittämiseen, että pahaa tekee. Hyvin harvoin kirjassa edes mainitaan kierrättämisestä tai tavaroiden antamisesta muille. Sen sijaan tavaraa heitetään pois yhtenään. Jos kotona lojuu ylimääräisiä sähköjohtoja, ne voi huoleti heittää pois. On helpompaa ja nopeampaa ostaa uusi, kuin etsiä tarvittavaa johtoa jostakin epämääräisestä johtomytystä. Käyttöohjeet voi heittää pois, koska tarvittaessa apua voi etsiä netistä tai vaikkapa kameran myyneeltä myyjältä.
Yhdet räjähtävimmistä nauruista tarjosi kirjan kohta, jossa käsiteltiin valokuvia ja niiden järjestelemistä:
"Valokuvien järjestämisen voi tehdä vain yhdellä tavalla, ja on hyvä pitää mielessä, että se vie jonkin verran aikaa. Oikea menetelmä on irrottaa kaikki kuvat albumeista ja katsella niitä yksitellen."
Ja jälleen kerran säästettäväksi pääsevät ainoastaan ne kuvat, jotka tuottavat iloa. (Entäpä hautajaisissa otetut kuvat? Kuva edesmenneestä lemmikistä? Täytyyhän muitakin tunteita pystyä kohtaamaan…) Ylipäätään muistot ovat
KonMarissa pääsääntöisesti jotain sellaista, josta olisi päästävä eroon. Totta kai kannattaa keskittyä elämään nykyhetkessä ja suunnata katseensa tulevaisuuteen ja blaa blaa, mutta enpä ole vielä törmännyt sellaiseen ihmiseen, joka jotenkin kärsisi muistelemisesta.
Marie Kondo toteaa, että usein kodin perusteellinen siivoaminen kaatuu siihen, että siivotaan yksi huone kerrallaan. Oikea tapa on
"järjestää tilat yhtäjaksoisesti mahdollisimman nopeasti ja perusteellisesti". Niin, tämmöinen ehkä onnistuukin, jos asuu yksin pienessä asunnossa. Eikä käy töissä.
Jotkut kirjassa kerrotut niksit eivät yksinkertaisesti sovellu Suomen oloihin. Kondo muun muassa kertoo, kuinka hän kuivattaa astiat ja tiskirätit verannalla, mikä pitää keittiön siistimpänä. En kyllä ole homman toimivuudesta Japanin oloissakaan kovin vakuuttunut, mutta inhottaa ajatellakaan että söisin lautaselta, joka on kuivunut kuistilla pahimpaan siitepölyaikaan…
En myöskään ihastunut ajatukseen, että kullakin perheenjäsenellä olisi tiukasti rajatut omat alueensa tavaroilleen. Minusta on ihan kiva viettää edes osa ajasta samassa tilassa muiden perheenjäsenten kanssa ja usein se tarkoittaa käytännössä sitä, että olohuoneessa on leluja, kirjoja ja muuta sellaista, jonka varsinainen säilytyspaikka ei kyseisessä huoneessa ole.
No.
KonMarissa tosiaan keskitytään ympäröimään ihminen pelkästään iloa tuottavilla esineillä ja asioilla. Kuulostaa söpöltä ja äkkiseltään ajatellen positiiviselta ajatukselta. Mutta eihän sellainen ole käytännössä mahdollista! Vaikka jättäisin laskuista kaikki talouden miesväen tavarat, keksin paljonkin sellaista minkä näkeminen/koskettaminen/käyttäminen ei tuota minulle iloa, mutta mistä en todellakaan ole valmis luopumaan. Esimerkkinä mainittakoon kodinkoneet (joista olen tietenkin kiitollinen, mutta en suoranaisesti iloinen), useimmat matot (kulahtaneita ja monet rumiakin, mutta en halua olla ilman niitä), vasara ja muut työkalut, henkarit, kauhat sun muut, pesusieni (tiesittehän muuten, että shampoo- ja saippuapulloja ei pitäisi säilyttää kylpyhuoneessa missä ne likaantuvat, vaan kuivattuina jossain muualla), deodorantti ja muut hygieniatuotteet, vessaharja….
Kondo keskittyy kautta kirjan iloon aivan kuin se olisi täysin kiinni ihmisten omista valinnoista. Sinänsä kannustavaa ja houkuttelevaa, mutta ei järin realistista.
KonMari oli minun makuuni aivan liian täynnä ostos-TV -tyyppistä
'eikä siinä vielä kaikki!' -myyntipuhetta suurine lupauksineen ollakseen vakuuttava. Mutta mikäli joku innostuu tämän ansiosta siivoamaan, vähentämään ylimääräistä tavaraa ja muuttamaan kulutustottumuksiaan maltillisempaan suuntaan, on se toki ainoastaan hyvä juttu.