Anne te Velde-Luoma: Kaaoksen kesyttäjä: tavarat, paperit ja aika haltuun
Avain 2010, 141s.
Tiedättehän ne ihmiset, joiden koti on täynnä tavaraa ja jotka valittavat jatkuvasti epäjärjestyksestä ja kunnollisen siivoamisen mahdottomuudesta? (Esim. minä.) Samat ihmiset voivat huokailla ylitäyden romukaapin edessä puoli tuntia, siirtää paria tavaraa ja laittaa sitten lannistuneena kaapin oven jälleen kiinni. (Taas esim. minä.)
Minulla kävi kuitenkin tuuri. Ystävä oli lapsinensa kylässä ja sattui mainitsemaan lukeneensa kirjan, jonka inspiroimana sai karsittua kotinsa tavaramäärää merkittävästi. Tuo kirja oli
Kaaoksen kesyttäjä ja koska olen edes yhdessä asiassa aikaansaava, varasin kirjan saman tien kirjastosta, jotta saisin tutustua
Anne te Velde-Luoman käytännöllisiin neuvoihin.
Voin kertoa, että hypistelin kirjaa innoissani heti kirjastoreissulta kotiuduttuani, mutta sitten piti laittaa ruokaa ja kaikkea muuta arkista ja kirja alkoi salakavalasti sulautua arkisen sotkun sekaan. Otin todisteeksi kuvan:
Iltaan mennessä kirja oli täysin peittynyt satunnaisiin, käsistä "hetkeksi" laskettuihin tavaroihin. Kun sitten seuraavan kerran siivosin kyseisen välitason, löysin jälleen kirjankin (vahingoittumattomana). Istahdin alas ja luin muutamia sivuja. Ilmeisesti olin tälle kirjalle otollinen lukija: tavarantäyteinen, sotkuinen koti ahdistaa ja haluan tilanteen muuttuvan. Kävi kuten kirjaa suositelleelle ystävälle: jo johdannon jälkeen oli pakko tehdä jotakin konkreettista. Pistin kirjan sivuun, tällä kertaa nätisti elokuvahyllyyn, lompsin keittiöön ja siivosin yhden kaapin. Aloitin helpoimmasta kaapista, eli siitä joka oli vähiten sekaisin. Tyhjensin kaapin, putsasin sen ja pistin ruokatarvikkeet kauniisti takaisin paikoilleen. Muutosta ei huomannut edes mieheni, mutta minä tiesin tehneeni jotakin ja se riitti. Jatkoin samalla tavalla seuraavien päivien mittaan siivoten vähitellen koko keittiön. Melko ronskilla otteella pistin ylimääräisiä astioita ja muita keittiön kaappeihin eksynyttä tavaraa kirpputorille ja käyttökelvottomat armotta roskiin. Jäljelle jäi aivan riittävästi kaikkea ja kaappeihin tuli tilaa, mikä helpottaa järjestyksen ylläpitoa.
Kun siivouspuuskat harvenivat, maltoin jatkaa lukemistakin.
Kaaoksen kesyttäjä koostuu yhdeksästä kappaleesta, joista kolmessa ensimmäisessä keskitytään pohtimaan sitä, mistä nykyiset kulutustottumukset ovat lähtöisin ja kuinka vanhoista, huonoista tavoista voi päästä eroon. Minulle oli tarpeen tunnistaa itsessäni niitä persoonallisuuden piirteitä, jotka altistavat kaaokselle. Osittain kotimme kaaos johtuu muun muassa siitä, että säästän paljon turhaa tavaraa vastaisuuden varalle. Otan talteen käytetyt postimerkit, koska lapset voivat joskus innostua postimerkkeilystä; kerään tunnollisesti purkkiin hakaneulat ja satiininauhan pätkät, joita tulee uusien vaatteiden mukana; survon valmiiksi täysiin kaappeihin aikakauslehtiä ja kirjakuvastoja, koska niiden värikkäistä kuvista voi joku ehkä joskus askarrella jotakin. Lisäksi olen säilyttänyt järjettömän määrän erilaisia rasioita: raejuustorasioista jäätelöastioihin, koska niitä voi käyttää uudelleen. Niin voi, mutta en tarvitse niitä kymmenittäin. Ja sitten on vielä napit. Siivosin oman romukaappini pari kuukautta sitten ja löysin pari _litraa_ nappeja. Nappeja litroittain. Varmuuden vuoksi.
Tässä vaiheessa taidan kuulostaa sairaalloiselta hamstraajalta, mutta ihan niin huonosti asiani eivät ole. Suurin syntini on kirjojen haaliminen. Varmasti yksi "talon kevennysprojektin" vaikeimmista kohdista onkin kirjamäärän vähentäminen. Kuinka ollakaan, satuin käymään kirjojani läpi jo jokin aika sitten ja onnistuin karsimaan hyllyistä (ja niiden sekä kaappien päältä) kolmisensataa kirjaa. Hyvä alku, mutta varmasti on aiheellista käydä kirjat läpi aiempaakin kriittisemmin silmin.
Kaaoksen kesyttäjässä annetaan selkeitä vinkkejä ja ohjeita tavaroiden raivaamiseen, asiapapereiden ja sähköpostien järjestelemiseen, muistin keventämiseen sekä siihen, kuinka vaihtoehtoja rajaamalla päätöksentekokin helpottuu. Lopussa vielä kannustetaan tekemään muutoksesta pysyvä. Uusien tapojen oppiminen ei ole välttämättä helppoa, enkä ainakaan vielä allekirjoita lausetta
"on nautinnollista saada palauttaa tavara laatikkoon, hyllyyn tai naulaan, jossa sitä odottaa tyhjä tila", mutta kun tavarat vähenevät kotoa, on melkein fyysisestikin parempi olo.
Kirjassa kehotetaan aloittamaan raivaaminen yleiskuvan muodostamisella, eli inventoimalla kaiken omaisuuden varaston perukoita myöten. Onneksi aloitin siivousurakkani ennen kuin ehdin lukea näin pitkälle, sillä tällainen ajatus tuntuu minusta masentavalta. On ehkä helpompaa kohdata todellisuus kaappi tai korkeintaan huone kerrallaan. Kun siivousvaiheeseen lopulta päästään, kannattaa tavarat lajitella saman tien. Ole kriittinen ja päättäväinen, älä jää muistelemaan ja tunteilemaan, sillä sellainen vie yllättävän paljon aikaa.
Voisin kehua
Anne te Velde-Luoman kirjaa vielä vaikka kuinka pitkään, mutta eiköhän tästä jo tullut selväksi, miten suuren vaikutuksen
Kaaoksen kesyttäjä minuun teki. Meidän kodin järjestelyoperaatio on vielä alkutekijöissään, mutta kyllä tämä etenee vähitellen. (Vähän kyllä hirvittää, että miten käy kun joskus pääsen ullakoiden kimppuun. Onkohan parasta tilata roskalava valmiiksi?)
Suosittelen tätä inspiraatioksi niille, jotka tuskittelevat paisuvan tavaramäärän keskellä, mutta eivät tiedä mistä aloittaa.