sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Faunoidit-trilogia



Tässä taannoin kirjahyllyjä siivotessa vastaan tuli paljon kirjoja, joita en ole lukenut, vaikka kovasti olisin halunnut. Joskus kirjat jäävät uudempien tai kirjaston kirjojen kyseessä ollessa palautuspäivän lähestymisen jalkoihin. Sitten kirjat tulee nostaneeksi sellaiseen hyllyyn, jota ei aktiivisesti tutki ja taas tulee uusia kirjoja lukujonoon.

No, David Mitchellin Pilvikartaston ja monen muun ohella Annukka Salaman Faunoidit-trilogia on tällainen ikuisuuden lukemistaan odottanut kirja(sarja). Päätin kuunnella sen äänikirjana, kun yhden pitkähkön fyysisen kirjan lukeminen on niin pahasti kesken.




Sarjan ensimmäinen osa, Käärmeenlumooja, käynnistyy sen verran vauhdikkaasti, että tarina imaisee mukaansa saman tien. Unna on aina ollut ketterä ja todella taitava kaikissa urheilulajeissa. Hän rakastaa kiipeilyä (paitsi havupuihin), mutta pelästyy herkästi.

Unnan maailma mullistuu, kun hän tapaa huoltoaseman kahviossa Rufuksen. Hänelle selviää, että itseasiassa hän on faunoidi: ihminen, jossa on yli 50% voimaeläintä. Unnan voimaeläin on orava, mikä selittää paljon. Sitä taas ei selitä mikään, kuinka on mahdollista, että Unna ylipäätään on faunoidi, sillä tähän asti kaikki faunoidit ovat olleet miehiä.

Piraijakuiskaajassa faunoidi-maailman laajuus alkaa hahmottua paitsi Unnalle, myös lukijalle. Pari uutta keskeistä hahmoa astuu kuvaan ja Unnan taustoja yritetään selvittää porukalla.

Trilogian päättävä Harakanloukku onkin sitten lähes puhdasta fantasiaseikkailua: yksi Unnan faunoidiystävistä, Vikke, katoaa ja häntä lähdetään etsimään äärimmäisen vaarallisesta metsästäjien kaupungista.

Kuuntelin koko sarjan noin viikossa, eli varsin nopeasti. Kiinnyin etenkin harakka-faunoidiin, Jonneen ja ärsyynnyin kontrolloivaan Rufukseen. (Rufuksen kontrolloimistarpeelle tosin löytyy selitys, mutta se on silti todella ahdistava piirre.) Pisteet Annukka Salamalle siitä, että Unna pitää puolensa oravamaisesta arkuudestaan huolimatta! Lisää pisteitä siitä, että Salamalta sujuu himon ja seksin luonteva kuvaus!

Äänikirjat lukee Anniina Piiparinen ja minä todella pidän hänen lukutavastaan. Dialogi kuulostaa luettunakin luontevalta ja eläytymistä on minun makuuni juuri oikea määrä.

Onneksi tuli siivottua ne kirjahyllyt ja enemmän onneksi oli se, että viimeinkin kuuntelin nämä. Oikein vetävää luettavaa noin yläkoululaisista ylöspäin.

sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Warren 13. ja kuiskausten metsä

Tania Del Rio: Warren 13. ja kuiskausten metsä
Kumma 2023, 237s.
Suom. Annukka Kolehmainen
Kuvitus: Will Staehle


 

Warren 13. ja kuiskausten metsä on sarjan toinen osa. Ensimmäisessä osassa perintöhotelliaan ahkerasti puunaavaa Warren 13. saa selville jotain hyvin merkillistä itse hotellista. Tästä toisesta osasta on oikeastaan mahdotonta kirjoittaa kertomatta, mikä se hyvin merkillinen juttu on, joten jos ensimmäinen osa on vielä lukematta, kannattaa tämän blogitekstin lukeminen lopettaa välittömästi.

Warren 13. saa olla erittäin tyytyväinen sekä itseensä, että hotellinsa saavuttamaan menestykseen. Liikkuva hotelli on melkoinen myyntivaltti - siihen asti, että hotelli kompastuu ja hotellivieraat lähtevät kiukkuisina matkoihinsa. Warren 13. poistuu myös hotellista, yhdessä ystävänsä Petulan kanssa. Ensin onnekkaalta näyttävä käänne paljastuukin pian hirvittäväksi, kun Warren 13. tajuaa olevansa köytettynä tuoliin ja joku tepastelee Warrenin kaksoisolentona hotellia kohti.

Warren 13. -sarja on todella mainio! Tarinat ovat tapahtumarikkaita seikkailuja, joissa käänteitä ja erikoisia hahmoja ei ole säästelty. Kaikkein eniten sarjassa viehättää kuitenkin sen visuaalisuus. Warren 13. hahmon on luonut sarjan kuvittaja, Will Staehle. Tania Del Rio on paitsi käsikirjoittanut, myös piirtänyt sarjakuvia, joten ei ole mikään ihme, että kaksikko on saanut aikaan todella näyttävän sarjan. 

Kirja on muodoltaan kutakuinkin neliö, mikä jo sinänsä riittää erottamaan Warrenit useimmista muista kirjoista. Kuvitusta on todella runsaasti ja sen rasterimainen pintakuviointi antaa kirjalle hieman vanhahtavan, mutta myös arvokkaan ilmeen. Teksti on palstoitettu, mikä sekin on persoonallinen ratkaisu. Kuvissa on käytetty tehostevärinä kunkin osan kansiväriä, joten kokonaisuus on viimeiseen asti mietitty.

Mutta teksti ei siis todellakaan kalpene kuvituksen, taiton ja kaiken muun rinnalla. Ei todellakaan! Nämä kirjat ovat niin viimeisteltyjä, että tulen hyvälle mielelle jo niiden näkemisestä. :)

perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kevin vs. yksisarviset sekä Will Gallows ja kärmesmahainen peikko

Philip Reeve: Kevin vs. yksisarviset
Aurinko kustannus 2022, 157s.
Suom. Maarit Varpu
Kuvitus: Sarah McIntyre


Kevin on pullea yksisarvinen, joka asuu ystävänsä Maxin kotitalon katolla. Kerran aamulentelyllä Max, Kevin ja Daisy (Maxin sisko) näkevät niityllä kolme yksisarvista ratsastajineen! Ottaakseen selvää siitä, mitä on meneillään, kolmikko laskeutuu kyseiselle pellolle. Yksisarviset ovat ylimielisiä kuin mitkäkin, eivätkä heidän ratsastajansa ole lainkaan sen sympaattisempia. Onneksi paikalla on myös Margery Flough, Kesyttömien kosteiden kukkuloiden maagisen poniklubin neljäs jäsen, joka suhtautuu uusiin tuttavuuksiin paljon avoimemmin. Yksisarviset treenaavat kisaan, johon Kevin ja Maxkin päättävät osallistua. Voittajalle on luvassa paitsi mainetta ja kunniaa, myös suuri palkintopokaali. Kisapäivänä Max ja Kevin saavat kuitenkin vihiä siitä, että joku yrittää vohkia pokaalin.

Minä tykkään todella paljon Kevin-sarjasta. Kevin on hahmona tosi söpö ja herttainen, joten jo se riittää pitkälle. Reeve osaa myös kirjoittaa tarinoita, joissa yhdistyy sopivassa suhteessa jännitystä ja höpsöttelyä. Sarah McIntyren runsas kuvitus on selkeää ja humoristista, joten kokonaisuus toimii joka kerta oikein hyvin.

Tällä kertaa jäi vähän sellainen olo, että näinköhän Kevinin seikkailut loppuivat tähän. Toivottavasti eivät!


Derek Keilty: Will Gallows ja kärmesmahainen peikko
Aurinkokustannus 2022, 208s.
Suom. Maarit Varpu
Kuvitus: Jonny Duddle

Will Gallowsin apulaisseriffinä työskennellyt isä on saanut surmansa virantoimituksessa. Vaikka syyllinen on kaikkien tiedossa, tämä huitelee edelleen vapaalla jalalla. Koska virkavalta ei tunnu laittavan tikkua ristiin syyllisen nappaamiseksi, Will ottaa puhuvan, lentävän hevosensa ja lähtee matkaan. Isoäidilleen hän ei tietenkään aikeistaan kerro, koska hän ei takuulla antaisi lupaa moiseen puuhaan. Willin kohteena on Deadrock, vaarallinen ja varsin vältelty kaktuksen muotoinen paikka. Siellä majailevat pahamaineisimmat rikolliset, peikot ja kummitukset.

Keiltyn luoma vinksahtanut villi länsi on omalaatuinen, mutta silti tuttujakin elementtejä löytyy. Kaktusmaisuutta oli tekstissä todella vaikea hahmottaa, mutta onneksi Jonny Duddlen kuvitus auttaa tässä paljon.

Will Gallowsin seikkailuja on kirjoitettu jo useamman kirjan verran, mutta suomeksi löytyy toistaiseksi vasta tämä ensimmäinen kirja. Toivottavasti lisääkin käännetään, sillä tämä oli minusta hyvällä tavalla erilainen seikkailu. Minä olen suositellut tätä 7.-8. -luokkalaisille, mutta kyllä tämä sopii myös hyvin lukeville alakoululaisille, ainakin alakoulun viimeisille luokille.